Haftalık Borsa Yorumları – (8-12 Kasım 2021)

Piyasalarda iyimserlik devam ediyor.

ABD ve Almanya başta olmak üzere dış borsalar yeni zirveler denerken Borsa İstanbul’da tarihi zirvesini yakaladı. Dış piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı önemli bir gündem olarak görülüyordu. Toplantı, piyasa beklentilerine uygun sonuçlandı ve sorunsuz aşıldı. Faiz sabit tutulurken Kasım ayından itibaren 15 milyar dolar ile varlık alımlarının azaltılması işlemi başlatıldı. Fed Başkan Powell, geçtiğimiz aylarda bu yönde bir hazırlık yapmış, kasım veya aralık gibi tahvil alımlarının azaltılmaya başlanabileceğini vurgulamıştı. Doğru iletişim karşılık buldu ve politika değişimine gardını almış olan piyasalar olumlu tepki verdi. Ayrıca Fed Başkanı Powell’ın toplantı sonrası, “enflasyondaki yükselişin geçici olacağı, faiz artırımı için ise erken olduğunu vurgulaması, tahvil alım işlemlerinin azaltımıyla faiz artışı işleminin ayrı şeyler olduğu vurguları oldukça önemliydi. Para politikası değişiyor ama yumuşak bir geçiş ve faiz artırımı için sabır telkin edilmesi olumlu havanın devamında etkili oldu.

Pandemi sonrası oluşan ve piyasaları bu noktaya taşıyan “düşük faiz ve bol para” ortamı en azından hatırı sayılır süre daha korunacak. Ayrıca ekonomik veriler de destekleyici bir rol oynuyor. Borsa İstanbul, gerekse dış borsalarda 3. Çeyrek bilanço performanslarının oldukça iyi gelmesi bir süredir olumlu fiyatlamaya konu olan bir gelişme. Borsa İstanbul’da yüksek kârlara bağlı banka hisselerindeki çıkışla birlikte tarihi zirve yakalandı. Geçen hafta banka hisselerindeki hareketlilik diğer hisselere de yansırken genele yaygınlık göstermeye başladı. Uzun süredir ilk defa Borsa İstanbul’daki yabancı payında az da olsa bir yükseliş görüldü. Ekim sonu yüzde 41.07 olan yabancı takas saklama oranı geçtiğimiz Cuma yüzde 41.78 seviyesine yükseldi. Ayrıca TCMB’nin açıkladığı 28 Ekim ile biten haftalık verilerine göre, yurtdışı yerleşiklerin hisse senetlerinde 24.4 milyon dolarlık alım yaptıkları görüldü. Banka hisselerindeki yükselişe ve takas oranına bakılacak olunursa muhtemelen önümüzdeki hafta da yine alımda görülecekler. Bu aşamada çok yoğun olmazsa da hisselere yabancı ilgisinin başladığını söylemek mümkün. Tahvil bonoda ise yüksek faize rağmen son haftalarda olduğu gibi yine satıştalar. Döviz kurlarındaki yükselişe duyarsızlık oluşurken tahvil faiz oranlarında gerileme vardı.

TUİK tarafından açıklanan ekim enflasyon verileri beklentilere paralel geldi. TCMB’nin faiz politikasında model değişikliği nedeniyle enflasyon verilerinin faiz kararları üzerinde etkisi beklenmiyor. Bu açıdan piyasalar üzerindeki yansımaları çok sınırlı gerçekleşti. Bilindiği üzere TCMB para politikası kararlarında cari dengeyi referans alacağını açıklamıştı. Bu hafta dış piyasaların önemli gündem konuları arasında enflasyon var. ABD, Almanya ve Çin enflasyon verileri takip edilecek. ABD enflasyon verileri Fed para politikası açısından daha önemli.

Emtia fiyatlarında (sanayi, maden, tarım) yükseliş hareketi yerini gerilemeye bırakmış durumda. Ancak düşüşün ivme ve derinlik kazandığını söylemek zor. Genelde çıkış trendleri korunuyor. Fakat düşüşlerin devamı gelirse enflasyondaki artışın “geçici” olacağı görüşü güç kazanabilir. Petrol fiyatlarında düşüş görülmekle birlikte tutunma çabası öne çıkmış durumda. Geçen haftaki OPEC+ toplantısında ABD’nin üretim artışı baskısına rağmen üretim artış hızı değiştirilmedi ve aralık ayında günlük 400 bin varillik üretim artışı onaylandı. Buna rağmen fiyat düşüşünün devamını emtia fiyatlarının genel seyrine ve ABD petrol stoklarındaki artışa yormak gerekir. Ayrıca OPEC kararının ardından Beyaz Saray’ın yüksek fiyatlarla mücadele için tüm araçları değerlendirdiğini” açıklaması sonrası ABD’nin nasıl bir karşılık vereceği beklenmeye başlandı. Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki gerileme Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeler açısından önemli ve yakından izlenen bir gelişme.

Piyasalarda önemli gündem konularının beklentilere paralel şekilde geride kalması yanında Fed’in faiz artırımı için uzun zamana ihtiyaç olduğu olumlu havanın korunmasında etkili gelişmeler. Enflasyon dışında bu hafta için yoğun veri akışı görülmüyor.