Haftalık Borsa Yorumları – (4-8 Mayıs 2020)

Borsada kâr satış denemelerine rağmen tepki yükselişi devam ediyor. Gösterge tahvil faiz oranında yükseliş yerini yatay seyre bırakırken döviz kurlarında yükseliş sürüyor.

Piyasaların ana gündemi virüse bağlı gelişmeler olmaya devam ediyor. Hükümetler ve merkez bankalarının aldığı tedbirler nedeniyle finans piyasaları krizi çok kısa bir süre hissetti, sonra hızlı bir toparlanma ile kayıplarının önemli bir bölümünü telafi etti. Ancak reel ekonomide mart ve nisan aylarına ait veriler açıklandıkça virüsün ekonomiler üzerindeki yansımaları ortaya çıkmaya başladı. ABD’de haftalık işsizlik başvuruları azalan bir seyirle birlikte 3.8 milyon kişi olurken son altı haftalık toplam işsiz sayısı 30 milyona ulaştı. Önümüzdeki cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verileri yakından izlenecek. Diğer yandan ABD ilk çeyrekte yüzde 4.98, Fransa 5.8 küçülürken Almanya için küçülme beklentileri yüzde 6’nın üzerinde tahmin ediliyor. Ekonomiler bu durumdayken uzun süre düşük faiz ve bol likidite devam edeceğini tahmin etmek zor değil. Bu finans piyasaları için iyi haber olarak görülebilir. Ekonomik aktivite zayıflayınca doğal olarak finans piyasalarının iyimserliğini koruması zorlaşacaktır. Ekonomiler açılacak beklentisi, düşük faiz ve bol likidite borsaları yukarılara taşıdı. Sonrasında reel ekonominin desteği gerekecek. Öncelikli konu yaşanan sıkıntının dip yapıp yapmadığı kararının verilmesi olacak. Ekonomik faaliyetlerin başlaması ve yaraların sarılması ileriye dönük projeksiyonları da olumlu yönde değiştirecektir. Tabi ki virüsün yayılmasında ivme kaybı ve aşı, ilaç konusundaki çalışmaların sonuç vermesi önemli olacak. İç gündeme dönersek Pazartesi açıklanacak nisan enflasyon verileri var. Aylık yüzde 0.70-0.80, yıllıkta ise 10.50-11.00 gibi bir beklenti mevcut. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal geçen hafta yaptığı enflasyon raporu ile ilgi sunumunda, 2020 enflasyon beklentisinin yüzde 8.2’den 7.4’e çekildiğini açıkladı. Başlıca gerekçeler ise talep gerilemesi, petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarının düşmesi. Enflasyon düşecek ise faiz de düşecek. Merkez Bankası önden yüklemeli faiz indirimlerinin sebebi bu beklenti. Ancak kur geçişkenliği nedeniyle döviz kurlarındaki yükselişin yerini düşüşe bırakması da gerekecek. TL değer kaybederken ithalat ağırlıklı bir ekonomide enflasyon düşürmekte zorlanılabilir. Döviz kurları için merkez bankasının diğer merkez ülke bankalarıyla yapacağı swap anlaşması ve kaynak temini önemini koruyor. Düşük faiz ve bol likiditeye bağlı olarak borsalar başta olmak üzere iyimserliğini sürdüren piyasalarda dış borsalarda görülen kâr satışları ve reel ekonomiye ait açıklanan verilerin etkisiyle temkinli bir görünüm öne çıkabilir.

Endekste kâr satışları görülmeye başladı. İlk destekler 99.300-98.000 seviyelerinde. 98.000 seviyesinin altında sonraki destekler 96.500-94.600 seviyelerinde bulunuyor. İlk direnç ise
103.000 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç seviyeleri
106.000 ve 108.500 olarak görülüyor. Endekste çıkış trendi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.