Haftalık Borsa Yorumları – (31 Ağustos – 4 Eylül 2020)

Borsada yükseliş hareketinin ardından sert kâr satışları görüldü. Döviz kurlarında ise dalgalı seyirle birlikte yükseliş eğilimi devam ediyor. Gösterge tahvil bono faiz oranında yükseliş hareketi ivme kaybetti.

Piyasaların gündeminde, FED Başkanı Powell’ın Jackson Hole’deki açıklamaları ve enflasyon konusundaki strateji değişikliği, altın fiyatları, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, Koronavirüs’e bağlı haberler ve makroekonomik veriler öne çıkmış durumda. Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginlikte Avrupa Birliği ve Almanya’nın Yunanistan’dan yana açık tavır koymaları, ayrıca Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Türkiye’ye yaptırım hazırlığından tansiyonu biraz daha artırmış durumda. Döviz kurlarında ise yükseliş hareketi ivme kaybetmeye başladı. Bu gelişmede; Merkez Bankası’nın (TCMB) örtülü faiz artırımı ve likidite kısıcı hamlelerinin yanında, Powell’in açıklamaları sonrası ABD dolarının dış piyasalarda değer kaybı, son haftalarda artışlarına şahit olduğumuz bankalardaki döviz mevduatının gerilemesi, JP Morgan’dan gelen “dolar sat, TL al” önerisi ve kâr satışlarının etkili olduğunu söylemek mümkün. Dış borsalardaki iyimserlik sürüyor. Buna karşılık olumlu havayı korumaya çalışan bir iç piyasadan söz etmek mümkün. Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole’deki açıklamaları güvercin tonda bulundu. Düşük faiz yanında piyasalara hiç olmadığı kadar bol para verildi. Bunun sonucu olarak uzun dönemde enflasyonda artış beklentisi kaçınılmaz bir sonuç. Powell’in açıklamalarından anlaşılan, enflasyon yükselse de düşük faiz, bol likidite ortamı devam, önceliğimiz istihdam ve krizin atlatılması, gerisine sonra bakarız. Bunu piyasalar ve özellikle gelişen piyasalar için olumlu değerlendirmek mümkün. Bu hafta yoğun sayılabilecek bir iç ekonomik gündemden söz etmek mümkün. Bugün 2020 yılı ikinci çeyrek büyüme verisi (GSYH) ve dış ticaret dengesi dışında 03 Eylül Perşembe günü ise Ağustos enflasyon verisi açıklanacak. TÜFE’de aylık yüzde 0.90-1.00, yıllıkta yüzde 11.90-12.00 gibi piyasa beklentileri var. Bu veya yakın sonuçların TCMB faiz kararı üzerinde bir etkisi olması zor. Dış ekonomik gündemde ise ABD tarım dışı istihdam verileri yakından izlenecek. Dış borsalardaki iyimserlik sürüyor. İç piyasalarda ise daha temkinli bir görünüm hakim.

Endekste tepki alım denemelerine rağmen kâr satışları ve düzletme süreci hakim. İlk destek 1.108 seviyesinde. Bu seviye kısa dönem için önem kazanmış durumda. 1.108 seviyesinin altında kalınması durumunda satışların devamıyla birlikte sonraki destekler 1.106 ve 1.040 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 1.118 ve 1.141 seviyelerinde. 1.141 daha önemli. Bu seviyelere hareketlenmelerde satışlar görülebilir. Çıkışın devamı için bu seviyelerin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 1.117 ve 1.120 seviyelerinde. Endekste destek seviyelerinde tepki alımları görülse de direnç seviyelerini geçmekte zorlanabilir.