Haftalık Borsa Yorumları – (29 Mart – 2 Nisan 2021)

İç piyasaların TCMB kaynaklı gelişmeler sonrası dış piyasalardan ayrışması sürüyor.

Dış piyasalar sakin. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkan değişimiyle Borsa İstanbul’da banka hisseleri öncülüğünde düşüş yaşanırken döviz kurları ve tahvil bono faiz oranlarında yükseliş görüldü. Borsa İstanbul’da satışlar sonrası gelen tepki alımlarıyla kayıpların bir kısmı telafi edilmeye çalışıldı. Yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, para politikasında değişiklik olmayacağı ve enflasyon ile mücadelenin devam edeceği yönünde açıklamalar yaptı. Fakat piyasalar üzerinde henüz etkili olmuş değil. Merkez Bankası para politikalarında değişiklik olmasa da Kasım ayından bu yana devam eden sıkı para politikası ile ilgili algı ve beklentiler değişmiş görülüyor. Algı ve beklentiler piyasalar için fiyatlama açısından önemli. TCMB’nın sıkı para politikası iç piyasalar için ciddi bir çıpa işlevi görüyordu. Diğer yandan TCMB başkanlığı dışında kamu bankaları yönetimlerinde de değişiklikler gözlendi. Ekonomi yönetimindeki değişimlerin bir dalgalanmaya neden olması beklenen bir gelişmeydi. Şimdi bunun ne kadar devam edeceği, para ve sermaye piyasalarında yeni dengenin ne zaman, dahası nerelerde oluşacağı konusu önem kazanmış durumda. Son gelişmelerin belli ölçüde fiyatlandığını söylemek mümkün. Dış piyasalardaki olumlu seyrin sürüyor olması bu aşamada kayda değer bir durum ve önemli bir referans. Dış borsalarda çıkış trendleri ve risk iştahı korunuyor. İç piyasalardaki dalgalanma durulduğunda dış piyasalara duyarlılık artabilir.

Ekonomi kadrosundaki değişimle birlikte yön ve öngörü açısından her ne kadar değişim olmayacağı açıklansa da piyasalar yeni para politikasını bekliyor. Bunun için 15 Nisan’daki TCMB toplantısı ve faiz kararı önemli olacak. Belirsizlik piyasalar için istenen bir durum değil elbette. Merkez bankaları için doğru iletişim, kredibilite, araç bağımsızlığı, güven, faiz ve döviz rezervleri büyük öneme haizdir. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamasına göre daha önce açıklanan takvime uyulacak, erken toplantı olmayacak. Para politikası netlik kazanırsa piyasalar buna göre pozisyon alır, yeni denge kurulur. Daha öngörülebilir bir piyasa da olumlu fiyatlamayı getirebilir. Bunun için zamana biraz ihtiyaç var. Piyasaların son dönemdeki önemli göstergelerinden biri haline gelen ABD 10 yıllık bono faiz oranındaki yükseliş hız kesti. TCMB tarafından açıklanan yurtdışı yerleşiklerin menkul kıymet istatistikleri piyasaların yakından izlediği veriler arasında. Önümüzdeki Perşembe günkü veri geçtiğimiz hafta yabancıların gerek hisse gerekse tahvil bonodaki işlemlerini görmek açısından önem kazanmış durumda. Piyasalarda destek ve denge arayışı sürebilir.

Endekste dalgalı seyir ile birlikte düşüş eğilimi devam ediyor. İlk destekler 1.330-1.300 seviyelerinde. Bu seviyenin altında kalınması durumunda düşüşün devamıyla birlikte sonraki destekler 1.270 ve 1.256 seviyelerinde. İlk direnç ise 1.430 seviyesinde. Bu seviyelere hareketlenmelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç ise 1.490 ve 1.510 seviyelerinde görülüyor. Endekste destek noktalarında tepki alım denemeleri görülebilir. Ancak direnç seviyelerini geçmekte zorlanabilir.