Haftalık Borsa Yorumları – (27-30 Temmuz 2020)

Borsada çıkış hareketi sürerken hisse bazlı hareketlilik ve seçicilik öne çıkmış durumda. Döviz kurlarındaki ise hafif satıcılı yatay bantta hareket devam ediyor. Piyasalarda olumlu hava devam ediyor.

Borsa İstanbul ise dışarıya göre daha pozitif. ABD haftalık işsizlik başvurularının beklentilerin üzerinde gelmesi ve Mart ortasından bu yana ilk kez yükselişte olması nedeniyle risk iştahı biraz zayıfladı. Ayrıca Kovid-19 vakalarındaki artış ve ABDÇin gerginliğinin gündemde kalması borsalarda kâr satışlarına neden oldu. Bu gelişmede gelinen prim düzeyinin de etki var. Düşük faiz, bol likidite, parasal genişleme politikaları, artan vaka sayıları ve ekonomide bazı kapanma haberleri, ABD dolarının değer kaybı, ABD-Çin gerilimi gibi sebeplerden tarihi seviyelerini kıran altın fiyatları (ons/dolar) güçlü seyrini sürdürüyor. AB’nin 750 milyar Euro’luk yardım paketinden güç alan Euro ise değer kazanmaya devam ediyor. Yeni tip Koronavirüs (covid-19) salgınına yönelik ABD Kongresinden henüz trilyon dolarlık yardım paketi geçmiş değil. Bu durum ABD’de yoğunlaşan vaka artışları ve kapanma haberleriyle birlikte doların zayıflamasına katkı yapan bir gelişme. Artan vaka sayılarına karşılık ekonomilerin kapanmayacak beklentisinin piyasalardaki iyimserliğin devamında payı var. TCMB, beklentilere paralel olarak geçen haftaki toplantısında faiz değişikliğine gitmedi. Ancak toplantı sonrası yayınlanan metninde çekirdek enflasyon göstergelerindeki yükseliş ve yılsonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin yukarı yönlü olduğuna yönelik vurgu dikkat çekici. Bu bakımdan 29 Temmuz Çarşamba günü TCMB tarafından açıklanacak “Enflasyon Raporu” sunumu sırasında enflasyon hedefinde yukarı yönlü bir revizyon şaşırtıcı olmayacak. TCMB’nin yeni faiz indirimlerine ara vermesi olasılığı çok yüksek. Piyasa yeni duruma göre beklentilerini gösterge tahvil faizine yansıtıyor. Gösterge tahvil faiz oranı yüzde 8.7 seviyesini gördükten sonra tekrar 10 seviyesinin üzerine çıktı. Bunun şöyle anlamı da olabilir. Artık düşük faizin reel ekonomiyle birlikte para ve sermaye piyasalarına önceki destekleri zayıflayabilir. 29 Temmuz’da ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı ve faiz kararı var. Bu toplantıdan da faiz değişimi beklenmiyor. 20-24 temmuz haftasında ise Borsa İstanbul’da yabancı takasa saklama oranı tekrar yüzde 50’nin üzerine çıktı. Borsa İstanbul’da prim düzeyi yükseldikçe daha seçici hareketler yaşanıyor. Borsa yükseldikçe artan prim ile birlikte yükseklik korkusuna bağlı olarak risk algısı da artıyor. Borsalarda yorgunluk emarelerine karşılık olumlu hava korunuyor.

Endekste çıkış trendi kısa düzeltmelerle birlikte sürüyor. İlk destek 1.182 seviyesinde görülürken bu seviyenin üzerinde çıkış trendi korunabilir. Sonraki destekler 1.174 ve 1.160-1.155 seviyelerinde. İlk direnç ise 1.205 seviyesinde. Çıkışın devamı için bu seviyenin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 1.220 ve 1.245 seviyelerinde bulunuyor. Endekste çıkış trendi gücünü koruyor. Ancak direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.