Haftalık Borsa Yorumları – (24-28 Mayıs 2021)

Piyasalarda dalgalı seyir sürerken iç piyasalarda dışarıya uyum çabası görülüyor. Artan risk algısıyla dış borsalarda çıkış trendleri korundu. Geçen hafta açıklanan enflasyonun bir süre daha yüksek kalacağı konusunda fazla bir tereddüt yok. Düşük faiz, parasal genişleme ve toparlanmaya devam eden ekonomin enflasyon artışını destekliyor. Gelen güçlü ekonomik veriler de bu görünüme katkı yapıyor. Perşembe günü açıklanan ABD haftalık işsizlik başvuruları 444 bin olarak gerçekleşirken pandemi sürecinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Cuma günü açıklanan ve bir öncekine göre yükseliş görülen ABD PMI verileri de aynı yönde sinyaller veriyor. Almanya PMI verileri ise biraz zayıf gelirken son günlerde enerji, tarım, maden sanayi emtia fiyatlarındaki gerilemeler enflasyondaki tedirginliği bir parça azaltıyor. Ekonomilerdeki ısınma ve enflasyonun en azından bir süre daha bu seviyelerde kalacağı beklentilerine rağmen başta Fed olmak üzere öncü merkez bankalarının faiz artışı ve parasal sıkılaştırma politikalarını öne çekme gibi bir niyetlerinin olmadığına dair algı sürüyor. Bu durumu piyasalar önemli bir referans görüp ona göre fiyatlama yapıyor. Ancak piyasaları taşıyacak yeni bir gündem ve beklenti olmaması nedeniyle çıkış hareketlerinde bir zayıflama ve ivme kaybı söz konusu.

Piyasalardaki son birkaç haftalık dalgalanma sonrası eski dengeler yakalanırken altın fiyatı yükselişini sürdürdü. ABD 10 yıllık bono faizindeki gerileme, ABD dolarının değer kaybı, merkez bankalarından faiz artırım ve parasal sıkılaştırma hamlelerinin gelmeyeceği varsayımları altın fiyatındaki yükselişi destekliyor.

Petrol fiyatları, ekonomik toparlanmanın talebi artıracağı beklentileriyle yükselişin ardından gerileme yaşadı. İran’ın nükleer anlaşmaya geri döneceği ve ambargonun kaldırılması olasılığına bağlı olarak İran petrolünün piyasaya gelmesi durumu, artış gösteren haftalık ABD ham petrol stoku verileri ve kâr satışlarının etkisiyle biraz geriledi. Ancak zayıflayan ABD doları ve Avrupa’da kısıtlamaların hafifletilmesiyle ekonomik aktivitenin canlılığını korunması beklentileri satışların derinlik kazanmasını önlerken geri çekilmelerde tepki alımlarının gelmesine neden oldu.

Geçtiğimiz üç dört haftalık alımlar, yüksek faiz ve diğer borsalara göre Borsa İstanbul’un nispeten primsiz kalması nedeniyle yabancı yatırımcıların ilgisinin tekrar Türkiye’ye başladığı yönünde sinyal olarak görülebilir . Bununla birlikte önümüzdeki döneme ilişkin olarak ek tedbirlerle salgın hastalığa bağlı vaka sayılarındaki düşüş ve aşı uygulamalarını da dikkate almak yerinde olabilir. Türkiye’nin Pfizer/Biontech ile 90 milyon adetlik yeni aşı anlaşması yapması ve vaka sayıların 10 binin altına gerilemesi önümüzdeki günlerde normalleşme konusunda umutları artırırken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “salgının sonu görünüyor” açıklaması önemli. Piyasalarda iyimserliğin güç kazandığını söylemek için erken.