Haftalık Borsa Yorumları – (24-28 Ağustos 2020)

Borsada yükseliş hareketinin ardından sert kâr satışları görüldü. Döviz kurlarında ise dalgalı seyirle birlikte yükseliş eğilimi devam ediyor. Gösterge tahvil bono faiz oranında yükseliş hareketi ivme kaybetti.

Gündeme bağlı olarak piyasalar oldukça dalgalı bir seyir izliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “Karadeniz’de doğalgaz keşfi” BIST100 Endeksiyle birlikte enerji ve petro-kimya hisselerinde önce sert yukarı bir hareket yaşattı. Açıklama sonrası Borsa İstanbul ve ilgili hisselerde kâr satışları görüldü. Dış borsalarda ise iyimserlik hakim. İlk gündem tabi ki salgın hastalık ve bağlı gelişmeler. Rusya’nın bulduğu aşıya henüz diğer ülke ve Dünya Sağlık Örgütü’nden tam bir destek gelmiş değil. Küresel ekonomideki toparlanma eğiliminde ise bir ivme kaybı var. Yeniden bir milyon kişinin üzerine çıkan ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve FED tutanakları iyimser görünümü biraz azalttı. Ancak dış borsalardaki çıkış hareketleri devam ediyor. Salgın hastalıkla ilgili vaka sayıları artsa da ekonomilerin bu aşamada yeniden kapanması gibi bir olasılık güçlü görülmüyor. Küresel piyasalarda düşük faizin devam edeceği beklentisiyle hiç olmadığı kadar bol para var. Son günlerde biraz zayıf göstergeler gelse de ekonomideki toparlanma eğilimi devam ediyor. Durum böyle olunca borsalardaki yükseliş de bu görünümden güç alıyor. Borsa İstanbul ise dış borsalardan bazen olumsuz, geçen hafta olduğu gibi bazen de olumlu ayrışabiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Karadeniz’de doğalgaz rezervinin keşfi moral verdi. Ancak bunun piyasalar için fiyatlamaya konu olabilecek bir hikaye haline gelmesi için oldukça erken. Doğalgazın çıkarılması ve ekonomik değere dönüşmesi uzun sayılabilecek zaman alacak. Daha kısa vadeli bakışta Türkiye bir süredir cari açık ve bütçe açığı yani ikiz açık ile birlikte salgın hastalığın ekonomi üzerindeki yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu açıdan uzun vadede moral ve beklenti oluştursa da piyasalar kısa dönemli diğer gündem konularına duyarlı hale gelebilir. Rusya’nın Covid-19’a karşı aşı bulduğunu iddia etmesiyle güvenli liman ihtiyacının azalıp risk iştahının artması altın fiyatlarındaki yükselişe bir darbe vurmuştu. Ayrıca altının kısa sürede oluşan sert yükselişiyle prim düzeyinin oldukça yükselmesi kâr satışlarını beraberinde getirdi. Dış piyasalarda son günlerde uyumsuzluk gösteren iç piyasalarda iyimserlik zayıflamaya biraz zayıflamaya başlamış görülüyor.

Endekste tepki yükselişinin gücü çıkış trendini tekrar yakalamaya yetmedi ve satışla karşılaştı. İlk destekler 1.108 ve 1.106 seviyelerinde. Bu seviyelerin altında kalınması durumunda satışların devamıyla birlikte sonraki destekler 1.040 ve 985 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 1.132 ve 1.141 seviyelerinde. 1.141 daha önemli. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Çıkışın devamı için bu seviyelerin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 1.117 ve 1.120 seviyelerinde. Endekste destek seviyelerinde tepki alımları görülse de satış baskısı korunabilir.