Haftalık Borsa Yorumları – (23-27 Mart 2020)

Borsada dalgalı seyirle birlikte destek ve denge arayışı sürüyor. Hisse bazlı seçicilik çok zayıf, genele yaygın bir düşüş hareketi var. Döviz kurlarında yükseliş devam ediyor.

Piyasalarda Koronavirüs fiyatlaması sürüyor. Önce merkez bankalarının faiz indirim ve bol likidite içeren operasyonları geldi. Bu adımlar yeterli olmayınca hükümetlerden gelen teşvik paketleriyle virüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için olağanüstü tedbirler uygulamaya alındı. Piyasaların merkez bankaları ve hükümetlerden gelen para ve maliye politikalarına yönelik kararlara ciddi tepki verdiğini söylemek bu aşamada zor. Sınırlı bir etki söz konusu, hala temkinli bir görünüm var. Bu tedbirler alınmasaydı piyasalar daha çok yara alabilirdi. Korona krizinin ilk günlerinde güvenli liman özelliği nedeniyle altın (ons/dolar) sert yükseldi. Ancak panik büyüyüp piyasalarda “nakit kral” anlayışı öne çıkınca altının güvenli liman özelliği zayıfladı. Altın düşerken dolar dış piyasalarda değer kazandı. Yeni güvenli liman bir anda ABD Doları oluverdi. Ne ölçüde ve ne kadar kalıcı olacağını göreceğiz. Doların değer kazanıp Euro’nun değer kaybı altın fiyatı üzerinde ayrıca baskı yaptı. Dış dünyadaki gelişmeler doğal olarak Türk ekonomisine de yansıyacak. Türkiye’nin CDS (risk primi) 586 seviyesini gördü. Petrol fiyatındaki gerileme ve dışarıdaki faiz düşüşü ile bol likidite Türkiye için ucuz ithalat ve dış finansman kaynağı gibi avantaj içeriyor. Ancak işsizlik, büyüme, bütçe ve dış ticaret dengeleri gibi makroekonomik verileri olumsuz etkileyebilir. Döviz kurlarında agresif yükselişler görülmez ise daha düşük enflasyon rakamları görebiliriz. Faiz de düşük kalacak. Ekonomideki durgunluğu tetikleyen ve başlama noktası olarak Koronavirüs sağlık krizi olması nedeniyle piyasaların fiyatlamanın hangi aşamasında olduğu konusunda ileriye yönelik projeksiyon yapmak zorlaşıyor. Piyasalarda dalgalı seyirle denge arayışı sürebilir.

Endeks uzun dönem trend destek seviyelerinin altında işlem görmeye devam ediyor. İlk önemli destekler 82.000 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde sonraki destekler 79.000 ve 74.000 seviyelerinde. İlk dirençler ise 90.000-91.000 seviyelerinde görülüyor. Tepki çıkışının devamı için 91.000 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Bu durumda sonraki direnç seviyesi 93.000 ve 96.000 olarak görülüyor. Endekste satış baskısı sürmekle birlikte destek seviyelerinde tepki alımları görülebilir.