Haftalık Borsa Yorumları – (23-27 Ağustos 2021)

Piyasalarda olumlu havayı sürdürme çabasının yansında artan risk algısı dalgalanmaya neden oluyor. Yeni beklenti ihtiyacı dışında mevcut beklentilerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olması borsalarda biraz risk iştahını (alım yapma isteğinin) azaltmış görülüyor. Bu duruma bir ölçüde ABD Merkez Bankası (Fed) temmuz toplantı tutanaklarının neden olduğunu söylemek mümkün. Bununla birlikte Fed tutanaklarında geçen ifadeler daha önce Fed yetkilileri ve bölge başkanlarının söylemleriyle benzerlik içeriyor. Geçtiğimiz günlerde Fed kaynaklı açıklamalar olası bir para politikası değişikliği konusunda bu sinyali zaten vermişti. Fed tutanaklarının içeriğinde, varlık alım hızını azaltmak için ihtiyatlı olunması ve bunun önemli ilerleme sağlandıktan sonra olması, ekonominin seyrinde delta varyantının etkisinin önemi ve enflasyondaki yükselişin geçici olduğu gibi vurgular dikkat çekti. Ayrıca bazı üyelerin bu yıl içinde tahvil alımlarının azaltılması yönünde görüş bildirdi. İstihdam, enflasyon ve büyüme (GSYH) verilerinin geldiği seviyeye bakılırsa bazı Fed yetkililerinin bu görüşte olması olağan bir durum olarak görülebilir. Enflasyon temmuz ayında yerinde sayıp ivme kaybetse de yüzde 5.4 seviyesi yüksek bir rakam. Geçen perşembe açıklanan ABD haftalık işsizlik başvuruları 348 bin ile salgın hastalığın en düşük seviyesine geriledi. Şimdi para politikası konusundaki gelişmeleri daha net ve birinci ağızdan duymak için 27 Ağustos’ta gerçekleşecek Jackson Hole toplantısı ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması bekleniyor.

06.2021 bilançoların yayınlanması tamamlandı. Genel olarak hem sanayi hem özel banka bilançoları performansları olumlu olarak değerlendirilebilir. Bu durum 1 Eylül’de açıklanacak 2.Çeyrek büyüme verisi hakkında da bir fikir veriyor. Hatırlanırsa ilk çeyrek büyümesi yüzde 7.0 olmuştu. 2.Çeyrek için yüzde 20-25 gibi büyüme beklentileri telaffuz ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan “İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergeler baz etkisinin de devreye girmesiyle yıllık yüzde 20 civarında bir büyümeye işaret ediyor” açıklaması gelmişti. Tabi ki burada baz etkisi önemli bir detay. Hatırlanırsa ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine görse yüzde 7.0 büyüme görülürken bir önceki çeyreğe göre büyüme yüzde 1.7 olmuştu. Geçen yılın ikinci çeyreğinde Koronavirüs şartları ile kapalı bir ekonomi vardı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise “Öncü göstergelere göre ekonomide büyüme ve yatırım eğilimi üçüncü çeyrekte de sürüyor, bu çerçevede, salgınla ilgili dışsal bir şok olmaması durumunda, 2021 yılı için yüzde 8’in üzerinde bir büyüme bekliyoruz.” dedi.

TCMB’nin açıkladığı yurtdışı yerleşiklerin hisse senetleri ve tahvil bono istatistiklerinde, son haftalarda yabancı girişlerinin miktarı düşük de olsa devam ediyor olması kayda değer bir durum. 13 Ağustos haftasında hisse, tahvil bono netinde 32,7 milyon dolarlık giriş görüldü. Hisse senetlerine 77.9 milyon dolar giriş, tahvil bonoda 45.2 milyon dolar çıkış gerçekleşmiş. Özellikle son iki haftada hisse senetlerindeki alımların 248 milyon dolar olması dikkat çekici. Hatırlanırsa geçtiğimiz haftalarda hisse senetlerinde çıkışlar söz konusuydu. Yine 13 Ağustos haftasında bankalardaki döviz mevduatı 232 milyar doların biraz üzerinde seyrederken bir önceki haftaya göre fazlaca bir değişim olmadığı görüldü. TCMB’nin brüt döviz rezervlerinde ise yaklaşık 2 milyar dolarlık azalışla 107 milyar dolara gerileme söz konusu. Rezerv ve döviz mevduatı tarafında çok belirgin değişimler görülmüyor. Piyasa şartları gereği rakamlarda küçük çaplı oynamalar var.

Petrol fiyatında düşüş eğilimi sürüyor. Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine gerileyen petrol fiyatında delta varyantına bağlı vaka artışlarının ekonomideki toparlanmaya sekte vurabileceği, bunun da petrol talebinde gerilemeyi beraberinde getireceği beklentisi, OPEC+ grubu ülkelerinin bu ay içinde aldığı üretim artırma kararı, son günlerde Fed’in tahvil alımlarının azaltılması beklentisinin artması ve ABD dolardaki değerlenmenin etkisini dikkate almak yerinde olacak. Petrol ithalatçısı Türkiye için enflasyon hesaplamaları açısından petrol fiyatındaki dalgalanma önemli. Fed tutanaklarının ardından petrol fiyatı dışında emtia fiyatlarında da düşüşler vardı. Dalgalı seyirle birlikte piyasalarda olumlu hava korunuyor.