Haftalık Borsa Yorumları – (2-6 Kasım 2020)

Borsada kar satışları derinlik kazanırken döviz kurlarında ve gösterge tahvil bono faiz oranlarında ise çıkış eğilimi devam ediyor.

Vaka sayılarındaki artış, kısıtlayıcı tedbirler ve kapanma haberleri piyasaları olumsuz etkilemeye başladı. Ekonomik toparlanmaya işaret eden verilerin etkileri çok sınırlı kaldı. Borsa İstanbul’da üçüncü çeyrek bilanço açıklamaları devam ediyor. Olumlu gelen bilançoların hisse fiyatları üzerindeki etkileri genel havadaki görünüm nedeniyle çok zayıf. ABD üçüncü çeyrekte yıllık % 33 ile rekor büyürken ABD Borsaları düşüşte. Piyasalar “3 Kasım ABD Başkanlık Seçimi” sonuçlarını görmek istiyor. Dış piyasalar denge bulmadan iç piyasaların denge bulması zorlaştı. Dış gündemin yanı sıra iç gündem de çok rahat sayılmaz. TCMB’nin 2020 enflasyon hedefini tekrar yükselterek TÜFE tahminini yüzde 8.9’dan yüzde 12.1’e çekmesi kayda değer. Ekim enflasyonu (TÜFE) aylık yüzde 2’nin, yıllık ise tekrar yüzde 12’nin üzerinde bekleniyor. Döviz kurlarındaki yükselişi dikkate alarak olağanüstü toplantı ile bir faiz artırımı gelir mi bunu zaman gösterecek. Ancak son toplantının yakın bir tarih olan 22 Ekim’de yapıldığını hatırlatmak gerek. Şimdilik bu olasılık zayıf, bunu biraz da döviz kurlarının seyri belirleyecek gibi. Diğer yandan TCMB sıkı para politikasına devam edeceğini açıkladı. Hem faiz hem de kur artışı ekonomik aktivite ve şirket kârlılıkları üzerinde olumsuz etkiler yapabilecek gelişmeler. Kurlarda yeni denge oluşumu için iç gündem kadar ABD Başkanlık seçim sonuçları ve dış piyasalardaki gerginliğin azalması da önemli olacak. TCMB’nin bu durumda yeni bir tavır ve politika belirlemesi muhtemeldir. Piyasaların beklediği ve tartışmalarını çok yakından izlediği ABD teşvik paketi seçim sonrasına kaldı. Erteleme olumsuz algıya neden olurken bu defa Avrupa Merkez Bankası’ndan Aralık ayı için yeni bir teşvik sinyali geldi. Eğer vaka sayılarında artış ve ekonomilerin kapanma riski devam ederse büyük olasılıkla yeni teşvikler gelecektir. ABD, Almanya başta olmak üzere dış borsalar, gerekse Borsa İstanbul’da son zirve seviyelerinden bu yana yüzde 10-15 oranında geri çekilmeler söz konusu. Ancak Mart ayındaki dip seviyelere bakıldığında, primli görünüm korunmakla birlikte gelen satışlar bu aşamada düzeltme ve kâr satışları boyutunda. Bu açıdan destek seviyelerinin yakından izlenmesinde yarar var. Borsa İstanbul özelinde bahsedilecek olunursa son aylarda şirket bazlı fiyatlamalar temel veri ve analizlerden oldukça uzaklaşmıştı. Spekülatif hisseler daha çok öne çıkmıştı. Piyasalarda hava bozulmasıyla temel ve teknik analiz verilerinin önemi tekrar hatırlanabilir.

Endekste düşüş eğilimi sürüyor. İlk destekler 1.085-1.065 seviyelerinde. Bu seviyelerin altına gelinmesi durumunda sonraki destekler 1.102-1.100 seviyelerinde bulunuyor. İlk direnç ise 1.152-1.158 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 1.185-1.223 seviyelerinde. Endekste destek noktalarında görülebilecek tepki alım denemelerine rağmen satış baskısı korunabilir.