Haftalık Borsa Yorumları – (18-22 Mayıs 2020)

Borsada bilanço dönemi olması nedeniyle hisse bazlı hareketlerle birlikte dalgalı seyir sürüyor. Gelen kâr satışları karşılanıyor. Döviz kurlarında düşüş devam ediyor.

Piyasalarda bir süredir ekonomik faaliyetlerin tekrar başlaması, düşük faiz ve bol likiditeye bağlı olumlu hava hakimdi. Bu görünüm iç piyasalara da yansıma göstermişti. Ancak salgın hastalıkta ikinci dalga olasılığının öne çıkmaya başlaması iyimserliği biraz zayıflattı. Virüsün seyri konusundaki belirsizlik sürüyor. Ekonomik veriler açıklandıkça virüsün ekonomik boyutu açığa çıkmaya devam ediyor. ABD’de son sekiz haftalık işsiz sayısı 36.7 milyona ulaştı. Euro Bölgesi ilk çeyrek küçülme yüzde 3.8 olurken ABD imalat sanayi üretimi yüzde 13.7 azaldı. Buna karşılık önlemler devam ediyor. ABD Merkez Bankası (Fed) bilançosu 7 trilyon dolara yaklaşırken TCMB emisyon kalemi ise geçen hafta itibariyle 221 milyar TL seviyesine ulaştı. Merkez bankası bilançoları genişlemeye devam ediyor. Dış piyasalardan son günlerde olumlu ayrışma gösteren iç piyasalarda, TCMB’nin diğer ülke merkez bankalarıyla swap anlaşması yapacağı beklentisi önemli yer tutuyor. Henüz bir anlaşma haberi gelmezse de bu yöndeki beklentiler korunuyor. Bu beklentinin daha çok etki ettiği veya fiyatlandığı yatırım aracı döviz kurları oldu.

Geçtiğimiz günlerde döviz kurlarında yaşanan yükseliş swap beklentileriyle yerini kâr satışlarına bıraktı. Döviz kurlarındaki gerilemede Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke para birimlerinin değer kazanmasının da bir parça katkısı var. Beklenti gerçekleşirse, gerek borsa gerekse döviz kurları üzerine olumlu etkileri sürebilir. Aksi takdirde iyimserliğin zayıflaması beklenebilir. Rezervlerdeki gerileme ve dış borçlar dışında geçen hafta açıklanan mart ayı cari dengesinin 4.9 milyar dolar açık vermesi dış kaynak ihtiyacını daha önemli hale getirdi. Ekonomideki durgunluğa rağmen yeniden cari açığın artması önemli. Borsa İstanbul’da son yaşanan çıkışla birlikte dikkat çeken diğer bir konu yabancı yatırımcı payındaki gerileme. Hisse senetlerinde yabancı payı yüzde 55 seviyesine kadar çekilmiş durumda. Bu gelişmeyi merkez bankasının her perşembe günü açıkladığı “yurt dışı yerleşiklerin hisse senetleri ve tahvil bono işlemlerinden gözlemlemek mümkün. Küresel piyasalarda riskler ve belirsizlikler sürerken borsalar ucuz ve bol paraya bağlı olarak henüz olumlu havayı koruyor. İç piyasalar da bu görünüme uyum sağlamış durumda.

Endekste düzeltme ve kâr satışlarına rağmen çıkış trendi sürüyor. İlk destek 97.300 seviyesinde. Bu seviyenin altında sonraki destekler 96.500 ve 94.600 seviyelerinde bulunuyor. İlk direnç ise 102.300 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç seviyeleri 104.000 ve 106.000 olarak görülüyor. Endekste destek noktalarında tepki yükselişleri görülse de direnç seviyelerinde kâr satışlarıyla karşılaşma olasılığı yüksek.