Haftalık Borsa Yorumları – (15-19 Ağustos 2022)

Piyasalarda iyimserlik hakim.

Ancak dış borsalardan olumlu ayrışan Borsa İstanbul’da Ağustos ile başlayan çıkış rallisi devam ediyor. ABD ve Almanya başta olmak üzere dış borsalarda da çıkış var. Piyasalarda görülen olumlu havada ABD ekonomik verilerinin etkisi fazla. ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından geçen hafta da ABD temmuz enflasyonu (TÜFE) %8.5 olarak beklentilerin altında açıklandı. Verinin açıklanmasıyla Fed’in Eylül toplantısı için tekrar 50 baz puan olasılığı artarken parasal sıkılaşmanın zayıflayabileceği “daha az şahin” algısı öne çıktı. ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası 75 baz puanlık artış ve sıkı para politikasının devamı ihtimali fiyatlanmıştı. Son veriyle birlikte enflasyonda zirvenin görülüp görülmediği tartışmaları tekrar başlamakla birlikte artan risk iştahıyla borsalara yükseliş olarak yansıdı. ABD 10 yıllık bono faiz oranında sert düşüş, ABD dolarında zayıflama ve euroda değer kazanımı görülürken bu durum altının ons fiyatına yükseliş olarak etki etti. Altının ons fiyatı 1.800 doların üzerini görüp sonra kazançlarının bir kısmını geri verdi ve bu seviyenin altına çekildi. ABD 10 yıllık bono faiz oranı %2.70 seviyesinin altına salınım gösterdi, sonraki aşamada tekrar %2.90 seviyesini test etti. ABD dolarının euro ve Japon yeni başta olmak üzere altı para birimine karşı değişimini gösteren “Dolar Endeksi” ise 104.00 seviyelerine çekildikten sonra tekrar 105.00 seviyesinin üzerine çıktı. ABD doları TL dahil gelişen ülke para birimlerine karşı da değer kaybetti. Ancak sonra dengelendi. Haftanın son günü piyasa parametreleri enflasyon verisi önceki seviyelerine yaklaşmaya başladı. Bir bakıma piyasalar üzerindeki etkisi azaldı. Son aylardaki “resesyon ve parasal sıkılaşmanın devamı” algısının bir veriyle hemen değişmesini beklemek fazlaca iyimserlik olacak. Teyit için birkaç dönem daha tekrarı beklenir. Bu nedenle piyasalar tarafından ilk tepki verildi. Sonra daha temkinli bir görünüme geçildi. ABD’de enflasyon ve tarım dışı istihdam verileriyle “resesyon ve enflasyon” endişeleri biraz olsun hafiflemiş oldu. ABD’de enflasyonun beklentilerin altında kalmasında; Fed’in sıkı para politikası ve gerileyen akaryakıt fiyatlarının etkili olduğu yönünde değerlendirmeler yapıldı. Ancak ABD başkanı Biden ve bazı Fed yetkililerinden “zafer için erken” uyarıları da gelmeye başladı.

İç ekonomik gündemde ilk dikkat çeken gelişme Türkiye’nin 5 yıllık CDS primindeki düşüş oldu. Geçtiğimiz günlerde 900 seviyesini gören CDS primi 650 seviyelerine kadar çekildi. Bu görünümde küresel finans piyasalarındaki iyileşme ve sermaye girişlerinin etkisi olabilir. Düşüşünü sürdüren Türkiye’nin 10 yıllık eurobond faiz oranı ise geçen hafta %9.0 seviyelerine çekildi. Hatırlanırsa geçtiğimiz günlerde %12’ye kadar yükselmişti. Diğer taraftan, TCMB verilerine göre 5 Ağustos ile biten haftada; TCMB brüt rezervleri 7.4 milyar dolarlık artış ile 108.6 milyar dolara yükseldi. Bankalardaki döviz mevduatındaki artış ise 4.1 milyar dolar oldu ve 216.8 milyar dolara yükseldi. Şirketlerin mevduatında 4.5 milyar dolar yükseliş görüldü. TCMB brüt rezervlerinde son iki haftada 10 milyar dolar civarında artış gerçekleşti. 04 Ağustos tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Türkiye’ye para akışının geçen haftadan itibaren hızlandığını ve bundan sonra da devam edeceği” şeklinde bir açıklaması geçmişti. Döviz girişlerine rağmen döviz kurlarındaki yükselişin sürüyor olması ayrıca kayda değer bir durum. Ancak girişlerin sermaye piyasaları üzerindeki etkilerinin hissedilmeye başladığını söylemek mümkün. Bu noktadan sonra para girişlerinin devamının gelip gelmeyeceği önemini koruyacak. Dileriz devam eder. Bu açıdan TCMB tarafından perşembe günleri açıklanan rezerv, mevduat, yabancı işlemleri gibi veriler daha yakından izlenecek. Geçen hafta açıklanan bir diğer data ise Türkiye’nin haziran ayına ait “ödemeler dengesi tablosu” oldu. Haziran ayında Türkiye’nin yumuşak karnı olan cari açık beklentilerin biraz üzerinde 3.4 milyar dolar olurken ocak- haziran dönemi için 32.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayı için bu rakamlar 6.5 ve 30.4 milyar dolardı. Cari açığın finansmanında net hata noksan ve rezerv kalemleri önemli rol oynamaya devam ediyor.

Olumlu gelişmelere belli ölçüde fiyatlara dahil olması borsalarda teknik düzeltme ve kâr satış olasılığını gündemde tutmasına rağmen alternatiflerin zayıf olması canlılığın korunmasına önemli etkenlerden biri.