Haftalık Borsa Yorumları – (14-18 Aralık 2020)

Borsada çıkış hareketi korunuyor. Döviz kurlarında tepki alım denemeleri direnç seviyelerinde kar satışıyla karşılaşırken gösterge faiz oranları yatay seyrediyor.

Piyasalarda olumlu hava, teşvik ve yardım paketlerinin desteğiyle devam ediyor. Yardım ve teşvik paketleri salgın hastalığın ekonomiler üzerindeki etkilerini azaltmak için alınsa da para ve sermaye piyasalarında daha belirgin etkiler bırakıyor. Faiz oranları düşük ve düşük kalacak beklentileri nedeniyle ilk aşamada olumlu etkileri borsalar üzerinde görüldü. Altın ve diğer yatırım araçları da etkilendi doğal olarak. ABD’nin 980 milyar dolarlık teşvik paket hazırlığının ardından Avrupa Liderler Zirvesi’nde 1.8 trilyon Euro tutarındaki kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varıldı. Ayrıca “Acil Varlık Alım Programı” (PEPP) 500 milyar Euro artırıldı ve 2022 Mart sonuna uzatıldı. Japonya’dan da 700 milyar doları aşan teşvik paketi açıklaması geldi. Parasal genişlemenin devamı konusunda Avrupa Merkez Bankası’nın harekete geçmesinde son dönemde Euro’daki değerlenmenin biraz payı var. Daha önce değerli Euro’dan duyulan rahatsızlık vurgulanmıştı. Reel ekonomiler ayakta kalmaya çalışırken borsaların zirvelerde geziniyor olmasının gerekçesi bu gelişme. Borsa İstanbul’da devam eden çıkışa trendinde banka hisseleri öncülük ediyor. Bankacılıkla birlikte “aşı bulundu” haberleriyle havayolu şirketleri ve ardından holding hisseleri hareketlendi. Yabancı girişleriyle birlikte borsa olağan seyrine geri döndü. Yabancı yatırımcıların yoğun işlem yaptığı işlem derinliği olan banka ve holding hisseleri başta olmak üzere demir çelik ve havayolu hisseleri hareketlendi. Mart ayından bu yana devam eden çıkışta son bir kaç ayı hariç tutarsak yerli yatırımcıların etkin olduğu hisseler öne çıkmıştı. Yabancı girişleri 11-27 Kasım aralığında, hisse senetlerinde 1.2 milyar dolar, tahvil bonoda 617 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Ancak aralık ayının ilk haftasında hisse senetlerinden 22.9 milyon dolar çıkış, tahvil bonoya 91.4 milyon dolar giriş görüldü. Yabancı girişlerinde hız kaybı var. Diğer yandan bankalardaki döviz mevduatı artmaya devam ediyor. TCMB verilerine göre, 4 Aralık haftasında, bir önceki haftaya göre 3.4 milyar dolarlık artış ile birlikte 231.2 milyar dolara yükseldi. Mevduatlardaki yüzde 56 döviz payı oldukça yüksek bir oran. Döviz kurlarındaki düşüşü yerli yatırımcı alım yönünde kullanmış. Son aylarda bankalardaki döviz mevduat artışı ve yabancı yatırımcı girişlerini yan yana koyduğumuzda “yabancı satmış yerli almış” demek yerinde olacak. Piyasalarda iyimserlik sürmekle birlikte daha temkinli bir görünüm öne çıkabilir.

Endekste çıkış trendi devam ediyor. İlk destekler 1.350-1.342 seviyelerinde. Bu seviye kısa dönem için öne çıkabilir. Sonraki destekler 1.320-1.315 seviyelerinde. İlk direnç ise 1.400 seviyesinde. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Çıkışın devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 1.445-1.500 seviyelerinde. Kâr satışlarına rağmen çıkış hareketi devam ediyor.