Haftalık Borsa Yorumları – (13-17 Temmuz 2020)

Borsada çıkış hareketi kâr satışlarıyla karşılaşırken düşüşlerde tepki alımları görüldü. Döviz kurlarındaki ise yatay seyir sürüyor.

Mart ayından bu yana devam eden çıkış trendi en ciddi kâr satışlarından birini yaşadı. Olumlu fiyatlamanın önemli ölçüde yapılması, son dönemde borsalardaki yükselişle birlikte oluşan kârların realize edilme isteği, salgın hastalıkta artan vaka sayıları ve ikinci dalga riski, ekonomide toparlanmanın daha yavaş olacağı yönündeki değerlendirmeler, borsaları taşıyacak yeni bir gündem ve beklentinin oluşamaması kâr satışlarına neden olan gelişmeler olarak sayılabilir. Borsa İstanbul, derinlik kazanan satışlarla dış borsalardan kısa süreli olumsuz bir ayrışma gösterdi. Kısa süreli panik yaşanmasına neden olan bu gelişmede yabancı satışlarının devam etmesi, son aylarda çok sayıda küçük yatırımcının borsaya gelmesi ve kredili işlemlerin yoğunluk kazanmasının etkisi olabilir. Düşüş başlayınca kârlı pozisyonlarda kredi kapatmaların düşüşe ivme kazandırması muhtemeldir. Geçen hafta Takasbank, borsa aracı kurumlarının gecelik faiz oranını yüzde 8.25’ten 12’ye çıkardı. Takasbank bir bakıma, borsaya son dönemde gelen çok sayıda küçük yatırımcıdan bir bölümünün yaptığı kredili işlemlerde faizi artırarak uyarı niteliğinde bir hamle yaptı. Dış borsalar kısa süreli kâr satışları sonrası çıkış trendlerini koruyor. Covid-19 vaka sayılarında artış ile ekonomilerde toparlanmanın beklendiği gibi hızlı olmayacağı değerlendirmeleri ve bazı kapanma haberleri bir süredir vardı. Dış borsalarda belirgin düşüşler ve gündemde çok olağandışı olumsuz bir gelişme olmaz ise borsayı bu seviyeye getiren “alternatifsizlik” durumu devam ediyor. Küresel ekonomide Koronavirüs’e bağlı olarak ani duruş sonrası ekonomilerin açılmasıyla birlikte dipten dönüş ve ciddi toparlanma görülmüştü. Ancak son günlerde toparlanmanın beklendiği gibi güçlü olmayabileceği yönünde değerlendirmeler geliyor. Hükümet ve merkez bankalarından yeni teşvik paketleri görülmezken ABD Merkez Bankası (Fed) bilançosunda büyüme yerini hafif de olsa küçülmeye bıraktı. Bu hafta sanayi üretimi, ödemeler dengesi-cari denge tablosu ve özellikle Haziran ayı konut satışları yakından izlenecek. Piyasalarda dalgalı seyirle birlikte geri çekilmelerde tepki alımlarının görüldüğü ancak direnç seviyelerinin geçilmekte zorlanıldığı bir görünüm öne çıkabilir.

Endekste dört ayı aşkın devam eden çıkış trendinin altına salınım gerçekleşti. Bu aşamada “kaçak-ihmal” olarak değerlendirmek mümkün. Ancak bir kaç gün daha çıkış trend desteğinin altında kalınırsa trendin kırılması durumu teyit edilmiş olacak. Bu açıdan tepki alımlarıyla birlikte 115.500-
116.000 seviyesinin geçilmesi konusu önemli olacak. Sonraki dirençler 118.000 ve 120.000 seviyelerinde. İlk destek ise 112.800 seviyesinde. Geri çekilmelerde bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Sonraki destekler 111.000-110.000 seviyelerinde görülüyor. Endekste tepki yükselişleri direnç seviyelerini geçmekte zorlanabilir.