Haftalık Borsa Yorumları – (13-17 Aralık 2021)

Merkez Bankalarının yoğun toplantı trafiğinin yaşanacağı haftaya piyasalar olumlu görünümünü koruyarak giriyor.

İç piyasalarda birbirine alternatif para ve sermaye piyasalarının eş zamanlı yükselişi sürüyor. Olağan işleyişine aykırı gibi görünse de her iki piyasanın kendine göre makul sebepleri var. Borsa İstanbul, dolar bazında ucuz algısının yanı sıra bazı bilanço değerleme kriterlerine (fiyat kazanç) göre de dış piyasalara kıyasla daha ucuz. Ama primli. Ayrıca enflasyona karşı korunma amacıyla borsa alternatif olarak öne çıkmış durumda. Faiz düşüşü ve TL’nin değer kaybıyla cari fazlayı hedefleyen ihracat artışına dayalı büyüme modeli döviz kurlarına yükseliş olarak etki ediyor. Ek olarak dövizde de enflasyon etkisi var tabi ki.

TCMB faiz indirirken tahvil bono faizlerindeki diğer anlatımla piyasa faizindeki yükseliş daha çok enflasyon beklentileriyle izah edilecek bir durum. Dış borsalardaki yükselişte ise olumlu 3.çeyrek bilançoları ve ekonomik toparlanmanın yansımalarıyla daha geniş ölçekte henüz korunan parasal genişlemenin etkileri var. Ancak pandemiyle başlayan süreçte merkez bankalarının borsaları besleyen düşük faiz, bol likidite politikasının sonuna doğru yaklaştığımız kabul gören bir görüş. Kasım ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı sonrası yapılan açıklamalar bu yönde önemli bir mesaj verdi. Önümüzdeki hafta merkez bankalarının yoğun bir toplantı trafiği var. 15 Aralık Çarşamba Fed, 16 Aralık Perşembe Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Avrupa Merkez Bankası, İngiltere, 17 Aralık Cuma Japonya ve Rusya, merkez bankaları toplantılarında faiz ve para politikalarına ilişkin kararlar yakından izlenecek. Çarşamba Fed ve Perşembe günkü TCMB kararları iç piyasalar açısından daha önemli olacak. Fed, son toplantısında tahvil alımlarını azaltım sürecini başlatmış, daha sonra Fed Başkanı Powell süreci hızlandırmaktan söz etmişti. İyi gelen istihdam dataları ve yüksek enflasyon verileri bu süreç için önemli bir referans oluşturmuş durumda. Cuma günü açıklanan ABD Kasım enflasyonu (TÜFE) beklentilere paralel yüzde 6.8 geldi. Diğer merkez bankaları için gösterge niteliği taşıyan Fed’in 2022 yılında tahvil alımlarının azaltım sürecinin tamamlanması ve birkaç faiz artırımına gidebileceği yönünde tahminler var. Ama bu beklentiler piyasaları bu aşamada rahatsız etmiş görünmüyor. Fed toplantısından beklenti faizin değişmeyeceği yönünde. Toplantı sonrası yapılacak açıklamalar da önemli olacak. TCMB’nin faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği konusuna odaklanılmış durumda. Dış parasal koşullar Fed’in politika değişikliğiyle sıkılaşmaya başladı. Gelişen ülkelerde faiz artırımları tam gaz devam ediyor. Cuma günü Rusya Merkez Bankası muhtemelen tekrar faiz artırımına gidecek. Geçtiğimiz hafta Brezilya tekrar faiz artırımına gitti ve 150 baz puan artırımla faiz oranını %7.75’den %9.25 seviyesine yükseltti. Dışarıda durum bu minval üzerine iken iç piyasalarda TL’de değer kaybı devam ediyor. TCMB, dolar/TL kuru 14.00 seviyesine yaklaştıkça satış yönlü müdahalelerde bulunuyorsa da faiz ayağının olmaması nedeniyle yetersiz kalıyor. Müdahale ile gerileyen döviz kurları kısa bir süre sonra tekrar eski seviyesine geri dönüyor. Bu açıdan daha kalıcı etki için TCMB’nin faiz indirimlerine ara verebileceği yönünde görüşler ağırlık kazanmaya başladı. Diğer yandan ekonomi yönetimimin düşük faiz politikası da bilinen bir durum. Çok net bir tahmin veya öngörü yok. Tahminler, daha çok faiz indirilmemesi gerekir ama faiz indirimi de olabilir, şeklinde.

Bankalardaki yabancı para mevduatlarında gerileme devam ediyor. 03 Aralık ile biten haftada yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatındaki düşüş bir önceki haftaya göre 1.1 milyar dolar azalışla 230.9 milyar dolara geriledi. Hatırlanırsa eylül ayıda 238 milyar dolar seviyelerini görmüştü. Banka döviz mevduatlarındaki gerilemeye rağmen kurlardaki yükselişte TCMB düşük faiz politikasının etkisini de dikkate almak gerekecek. TCMB brüt rezervleri ise dövize satış yönlü müdahalelerin etkisi olsa gerek yaklaşık 2 milyar dolarlık azalışla 124 milyar dolara çekilmiş durumda. Piyasalarda devam eden olumu havaya karşılık merkez bankaları odaklı gündeme bağlı olarak dalgalı bir seyir görülebilir.