Haftalık Borsa Yorumları – (12-16 Nisan 2021)

Dış piyasalarda iyimserlik sürerken iç piyasalarda daha zayıf bir görünüm hakim. İç gündeme ilişkin gelişmelere bağlı olarak uyumsuzluk görülüyor. Dış piyasalardaki parasal genişleme politikaları, ekonomilerdeki toparlanma eğilimi, ABD destek paketlerinin yanı sıra ABD Merkez Bankası (Fed) kaynaklı açıklamalar olumlu havayı destekledi. Mart ayına ait Fed tutanaklarındaki enflasyondan endişe duyulmadığı, parasal genişleme ve varlık alımlarının devamı yönündeki görüşlere, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde ise “Euro Bölgesi’nde tünelin ucunda ışık görünüyor” açıklaması eklendi ve ekonomik faaliyetlerin salgın tedbirlerinin kaldırılmasıyla toparlanacağını söyledi. Bu gelişmelerin ışığında ABD ve Almanya borsalarında çıkış hareketlerinin devamıyla yeni zirveler deneniyor. İç piyasalarda ise Merkez Bankası (TCMB) başkan değişimiyle başlayan dalgalanma henüz denge bulmuş değil. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun “sıkı para politikasına ve enflasyonun üzerinde faiz vermeye devam edileceği” açıklamalarıyla algı toparlanmaya başlamıştı. Ancak Rusya ile Ukrayna arasında ortaya çıkan gerginlik ve ABD’nin Karadeniz’e iki savaş gemisi gönderme kararı iç piyasalardaki dalgalanmayı tekrar artırdı. Jeopolitik gelişmeler de gündeme dahil oldu. Ukrayna genelkurmay başkanının açıklamalarının ardından tansiyon biraz düşmüş görülse de bu yöndeki gelişmeler yakından izlenecek. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim daha da tırmanırsa dış piyasaların bu yöndeki duyarlılığı artacaktır. Diğer yandan Türkiye-ABD ilişkilerinin yönü henüz netlik kazanmış değil. Ayrıca salgın hastalıkla ilgili artan vaka sayılarına bağlı olarak ek kısıtlamanın gelip gelmeyeceği açısından bu haftaki bakanlar kurulu ve bilim kurulu toplantıları önem kazanmış durumda.

Bu haftanın diğer önemli gündemi 15 Nisan Perşembe günkü TCMB toplantısı olacak. Mart ayı enflasyon verilerinin beklentilere paralel gelmesi, döviz kurlarının denge bulmaya başlaması ve TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nın sıkı para politikasının devamı yönündeki açıklamaları Perşembe günkü toplantıda faizde değişim olmayacağı beklentilerini kuvvetlendirdi. Diğer yandan bankalardaki döviz mevduatındaki çözülme devam ediyor. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 2 Nisan ile biten haftada 2,5 milyar dolar azaldı. Parite etkisinden arındırıldığında, gerçek kişilerde 700 milyon dolar, tüzel kişilerde (şirketler) 1,3 milyar dolar, toplamda ise 2 milyar seviyesinde düşüş söz konusu. Bankalardaki döviz mevduatı ocak ayında 235 milyar doların üzerindeydi. 2 nisan tarihinde 221 milyar dolara gerilemiş durumda. Yüksek faiz ve TL’nin cazibe kazanmasının yanı sıra döviz kurlarındaki yükselişin bu görünümde etkili olduğu anlaşılıyor. Son dönemde yine yakından izlenen verilerden biri de rezervler konusu. Son açıklanan verilere göre TCMB brüt rezervleri 2 nisan haftasında 2 milyar dolarlık gerileme ile 87.4 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bir diğer önemli veri yabancı işlemleri. Türkiye’den görülen yabancı çıkışlarında, ABD tahvil faizlerindeki yükseliş, güçlü ekonomik veriler ve dolardaki değerlenmenin Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke varlıklarına ilgiyi zayıflatmasının yanında iç gündem etkisini dikkate almak yerinde olacak. Piyasalarda yön ve destek arayışıyla zayıf görünüm sürüyor.

Endekste tepki çıkışının ardından gelen satışlarla endeks tekrar destek seviyelerine yönelmeye başladı. İlk destekler 1.360-1.370 seviyelerinde görülürken sonraki destekler 1.300-1.260 seviyelerinde. İlk dirençler ise 1.430-1.445 seviyelerinde. Çıkışın devamı için 1.445 seviyesi geçilmeli. Sonraki dirençler 1.490-1.500 seviyelerinde. Destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülse de satış baskısı etkisini sürdürüyor.