Haftalık Borsa Yorumları – (10-14 Mayıs 2021)

Piyasalarda olumlu hava devam ediyor. ABD tarım dışı istihdam verileri beklentilerin oldukça altında gelerek büyük sürpriz yaptı. Ancak bu veri diğer ekonomik veriler ile uyum göstermiyor. Perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları 498 bin ile pandemi sürecinden bu yana en düşük veri olarak kaydedilmişti. Diğer olumlu gelen ekonomik veriler de toparlanmanın sürdüğü yönündeki görüşleri destekliyordu. İç piyasalar son günlerde dışarıya daha uyumlu hale gelmeye başladı. Dış borsalarda devam eden çıkış hareketlerinin Borsa İstanbul’a yansımaları biraz daha belirgin bir hal aldı. Bu gelişmede yabancı yatırımcıların Türkiye sermaye piyasalarında satışlarının hız kesmesi, sonrasında ise zayıf da olsa alım tarafında görülmeleri etkili oldu. Borsa İstanbul’da mart ayında görülen yüksek tutarlı satışlar nisan ayında önce azaldı ve yerini az da olsa alımlara bıraktı. Yabancı yatırımcıların pozisyonlarında son birkaç haftalık periyoda bakıp artık geliyorlar, geri dönüyorlar demek için henüz erken. Bunun için alım rakamlarının büyümesi ve devamının gelmesi gerekecek. Borsa İstanbul’da takasa saklama yabancı payı düşüş eğilimi koruyor. (%42.59) Borsa İstanbul’un prim ve fiyat kazanç gibi bilanço değerleme kriterlerine bakıldığında dış borsalara göre daha iskontolu olduğunu görülüyor. Bugüne kadar yayınlanan bilançolara göre performansların olumlu olduğu söylenebilir. Bu gelişmelerin fiyatlanması için genel piyasa dengeleri de önemli olacak. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen haftaki açıklamalarıyla piyasaları dalgalandırmıştı. Yellen, “Ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için bir noktada faiz artışı gerekebilir” demişti. Borsalar, altın fiyatı ve ABD 10 yıllık bono faiz oranı düşerken ABD doları değer kazandı. Bu açıklama daha sonra Yellen tarafından, bu yönde bir beklentisi ve öngörüsü olmadığı şeklinde düzeltilince piyasa algısı tekrar düşük faiz ve parasal genişleme algısına geri döndü. Bu açıklama faiz konusunda ne kadar hassas olunduğunu gösterdi. Diğer yandan IMF Başkanı IMF Başkanı Kristalina Georgieva “Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında sağlanan politika desteğinin çok dikkatli bir şekilde geri çekilmesi gerektiğini, dünyanın yükselen faiz oranlarına hazırlanması gerektiğini” söyledi. Fakat piyasalar bu açıklamayı ciddi bir uyarı olarak görüp bir fiyatlama yapmadı.

ABD tarım dışı istihdam verisinin en fazla yansıma gösterdiği yatırım araçlarından bir de altın oldu. ABD dolarındaki zayıflama ve ABD 10 yıllık faiz oranındaki düşüş altın fiyatına yükseliş olarak yansıdı. Altının gram TL fiyatı ise dolar/TL kurundaki düşüş nedeniyle dış piyasalardaki ons dolar fiyatındaki yükselişten yararlanamadı ve hafif geriledi.

Bu aşamada piyasa bozucu bir haber akışı şimdilik görülmüyor. Dış borsalarda devam eden çıkış trendlerine rağmen Borsa İstanbul’un dışarıya göre daha primsiz görünümü yukarı bir marj olduğunu gösteriyor. Ancak henüz bu yönde ciddi bir fiyatlama görülmüş değil. İç ve dış piyasalarda iyimserlik korunuyor.