Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (22.02.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Yoğun veri akışı gününe pozitif risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizör: Avrupa başta, Gelişmiş Ülkeler’de iktisadi görünümün güçlenmesi. Rekor seviyelerde seyreden S&P500 bu sabah vadeli işlemlerde yatay. Dolar / TL kotasyonları 3,6250 seviyesinden geçmekte. Dün sabah saatlerinde Avrupa’da imalat sanayi PMI’lar beklendiği gibi yatay değerler alarak sanayinin yılın ilk çeyreğinde momentumunu koruduğunu gösterdiler. Buna karşın hizmet sektörü PMI’ları kayda değer sürprizle beklentilerden daha iyi açıklandılar. Hizmet sektörü PMI’lar; Almanya’da 52,6 beklenirken 54,4, Fransa’da 53,9 beklenirken 56,7 ve Avro Bölgesi geneli için de 53,7 beklenirken 55,6 seviyelerinde açıklandı. PMI tablosundan, sanayide geçtiğimiz yılın son çeyreğinde başlayan hızlanmanın ekonominin geneline yayılmaya başladığı anlaşılıyor. Türkiye’de de sanayinin destekleyici dış talep koşulları dahilinde görece daha zayıf hizmet sektörünü ve iç talebi kompanse ettiğini belirtmekteydik. Tahminen yılın ikinci yarısına kalmadan, referandum sürecinde ikinci çeyrekle birlikte Avrupa’daki tabloyu Türkiye’de de görme şansımız olacak: Sanayideki mevcut dinamizm, hizmet sektörünü hareketlendirerek iç talebi canlandıracak. Mobilya sektörü ve beyaz eşyaya yönelik açıklanan teşvikler Şubat ayında tahminen istenen etkiyi göstermeye başladılar. Fransa’da ise bileşik PMI, yıllar sonra ilk defa Almanya bileşik PMI değerini geçti. Bu gelişmenin anlamı; Avro Bölgesi’ndeki canlanmanın bazı ülkeler özeliyle sınırlı kalmadığı, para birliğinin geneline dengeli (homojen) yayıldığı. Piyasa, dünkü Avrupa PMI tablosunu risk iştahının artışı ile fiyatlamayı tercih etti. Sınai endeks (XUSIN) istikrarlı momentum dahilinde %0,3 primlenirken bankacılık (XBANK) risk iştahı dinamikleriyle %0,6 oranında, XUSIN’a göre daha fazla prim kazanabilmeyi başardı.

Bugün öğlen Almanya’da IFO anketini takip edeceğiz. IFO’nun özelliği; anketin, 7bin reel sektör yöneticisi ile gerçekleştirilmesi. Ankette genel gidişat ve beklenti endekslerinin geçtiğimiz ay ile benzer seviyede açıklanmaları bekleniyor. TSİ 12:30’da İngiltere son çeyrek büyümesinin detaylarını açıklayacak. Geçen ay açıklanan ilk tahmine göre ülke yılın son çeyreğinde %0,6 oranında büyümüştü. TSİ 13:00’de Avro Bölgesi için Ocak ayı enflasyonu nihai değerini alacak. Avro Bölgesi için Ocak ayı sonunda açıklanan geçici veride yıllık enflasyon %1,8 oranına ulaşmıştı. Ardından TSİ 14:30’da bizim için en önemli verilerden merkez bankasının İktisadi Yönelim Anketi’ni (İYA) takip edeceğiz. Anket dahilinde kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endeksleri açıklanacak. Merkez bankasının kur oynaklığını düşüren politika adımlarının reel sektör profesyonelleri arasındaki tepkisini görme şansı bulacağız. Kapasite açısından ana sektörlerde (otomotiv, petro-kimya, demir-çelik vb) tam ya da tam kapasiteye yakın çalışıldığını biliyoruz. Diğer sektörlerin güçlenen Avrupa dahilinde kapasite kullanımlarını arttırıp arttırmadıklarını anlamaya çalışacağız. Akşamüzeri ABD’den konut verileri gelirken TSİ 22:00’de FED, son FOMC toplantısının tutanaklarını kamuoyu ile paylaşacak. Akşam saatlerinde Brezilya’da faiz kararı takip edilecek diğer gelişme.

Geçtiğimiz hafta Hazine Müsteşarlığı’nın başarılı EuroBond ihracını takip etmiştik. Dün de Yapı Kredi Bankası (yaklaşık 3,5x kat talep ile) başarılı bir EuroBond ihracı gerçekleştirdi. Böylece bir süredir savunduğumuz argüman, Türkiye’nin brüt dış finansman ihtiyacının (gross external financing requirement) borç çevirme ve fiyatlama sorusu, optimizasyonu şeklinde ele alınması gerektiği bir kere daha ortaya çıktı. Pek çok yorum ve dış kaynaklı haberde karşılaştığımız özel sektörün 200 milyar Dolar’ı aşan “bilanço-içi” döviz pozisyonu, dış borç istatistiklerindeki 200 milyar Dolar değeri ve dış finansman ihtiyacındaki 200 milyar Dolar tutarlarının tesadüfen 200 milyar etrafında şekillendikleri, bu değerlerin iktisadi faaliyeti durdurucu etkisi (“sudden stop” üzerinden) olmayacağı, Türkiye’nin borç çevirme konusunda iyi tecrübeye sahip olduğunun altını çizmekteyiz. İlaveten artan ÜFE sayesinde üreticilerin kur şokunu fiyatlarına yansıtabildiklerini, yani fiyatlama gücüne sahip olacak kadar talep koşullarının canlı seyrettiğini hep belirtmekteyiz. Artan ÜFE, sanayinin kar marjını koruyabilmesi demek!

ŞİRKET HABERLERİ

Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Sınırlı Negatif): Doğuş Grubu’nun Garanti Bankası nezdinde sahibi bulunduğu ve Garanti Bankası’nın çıkarılmış sermayesinin toplam % 9,95’ini temsil eden 417.900.000 TL nominal değerde payın Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A. (‘BBVA’) tarafından satın alınması hususunda Doğuş Grubu ve BBVA arasında mutabakata varılmıştır. Varılan mutabakat gereği beher payın bedeli 7,95 TL olarak belirlenmiş olup, toplam satış bedeli 3.322.305.000 TL’dir. Ödeme BBVA tarafından kapanış tarihinden bir iş günü öncesindeki son üç iş günü kurları dikkate alınarak USD olarak yapılacaktır. İşlemin kapanışı, satıcıların yetkili organ kararlarının tamamlanması ve ilgili resmi merciler nezdinde yapılacak işlemleri takiben gerçekleştirilecektir. Söz konusu satın alma sonucunda BBVA’nın Garanti Bankasında sermayesindeki payı % 49,85’e yükselmiş olacaktır. Taraflar arasındaki 19 Kasım 2014 tarihli Hissedarlar Sözleşmesi kapanış tarihinden itibaren sona erecektir.

Akçansa (AKCNS, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Şirket hisse başına net 1,053065TL kar payını 3 Nisan’da ödemeyi planlamaktadır.

Bursa Çimento (BUCIM, Sınırlı Negatif): Şirketin 2016 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %51,6 oranında azalarak 9,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri aynı dönemde %6,3 oranında artarak 186,7mn TL’ye ulaşan Şirket’in brüt kar rakamı ise 41,2mn TL ile bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,6 oranında bir düşüş göstermiştir. Şirket 4Ç2015’teki 3,7mn TL’lik finansman giderine karşın 4Ç21016’da 8,5mn TL finansman gideri kaydetmiş ve bu durum net dönem karının düşük gelmesinde önemli etken olmuştur. Son çeyrek kar rakamı ile birlikte 2016 yılı ana ortaklık net dönem karı 74,5mn TL’ye ulaşmış ve 2015 yılına göre %51 oranında artış kaydetmiştir.

Ford Otosan (FROTO, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Şirket hisse başına net 0,969 TL kar payını 3 Nisan’da ödemeyi planlamaktadır.

Göltaş Çimento (GOLTS, Nötr): Duruş bildiriminde bulunuan 2.fırının, planlı revizyon çerçevesinde yapılan bakım ve onarım işleri halen devam etmekte olduğundan 01.03.2017 tarihinde faaliyete geçmesi beklenmektedir. Klinker stoku tam kapasite çimento üretmeye yetecek seviyede olduğu ve bu duruştan çimento üretim ve satışlarının etkilenmeyeceği belirtilmiştir.

Otokar (OTKAR, Öneri “TUT”, Nötr): Şirket hisse başına net 2,125TL kar payını 4 Nisan’da ödemeyi planlamaktadır.

Kiler GYO (KLGYO, Pozitif): Şirketin kamuya açıklanmış son finansal tablolarında stoklar ve diğer duran varlıklar hesabında 111.882.254 TL kayıtlı değeri ile taşınan 47 adet İstanbul Sapphire rezidans dairesinin 90.594.000 USD+KDV  bedel ile Mehrdad Safari’ ye toplu satışı gerçekleştirilmiştir. . Bu işlemden dolayı elde edilen maddi duran varlık satış karı 216.765.600 TL olup, şirketin 2017 yılı ilk çeyrek finansallarında gösterilecektir. Şirket hisseleri dün %3,2 oranında değer kazanmıştır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Uçak müsaitliğine bağlı olarak Rusya’nın Voronej şehrine tarifeli seferler başlatılmasına karar verilmiştir.

Türk Telekom (TTKOM, Öneri “EKLE”, Sınırlı Negatif): Türk Telekom’un %55 hissesine sahip olan OTAŞ’ın 4,75 milyar dolarlık kredinin 290mn dolarlık taksitini Eylül ayında ödeyememesi ardından sorunu aşmaya çalışan ve OTAŞ’ta dolaylı hisse sahibi olan Saudi Telecom’un (STC) bankalara sunduğu plan reddedildi. STC’nin planı OTAŞ’a 160mn dolar kredi aktarmayı ve OTAŞ’tan doğrudan hisse alımını içeriyordu. (Kaynak: BloombergHT). Hisse dün günü %1,2 oranında değer kaybıyla kapadı.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik: Worldsteel verilerine göre, global ham çelik üretimi Ocak ayında yıllık %7 artışla 137mn ton oldu.