Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (13.04.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Paskalya tatili nedeniyle ABD ve Avrupa’da haftanın son işlem gününe nötr risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizörler: Trump’ın Wall Street Journal röportajında Dolar’ın değerini düşürecek açıklamaları ve Çin’de dış ticaret verilerinin beklentileri aşması. Röportajda Trump, Dolar ile ilgili iki konunun altını çizerken: 1) Çin’i kur manipülasyonu ile itham etmekten vazgeçtiğini söyledi, ve 2 )Dolar’ın güçlenmesini insanların kendisine karşı duydukları güvene bağladı. Trump’ın seçim kampanyasının temel unsurlarından birisi Çin’e karşı aldığı tavırdı. Kampanya süresince Çin’i kur manipülasyonu ile itham ettiği için bu ay ABD Hazinesi tarafından yayımlanacak raporda Çin’in kur politikasının nasıl değerlendirileceği merak ediliyordu. Şi ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ticaret dengesindeki aşırılıkların giderilmesine yönelik 100 günlük çalışma grubu kurulmasının ardından Trump ve Amerikan yönetimi Çin tutumlarını yumuşatıyorlar.  Röportajda FED’in şimdiki başkanı Janet Yellen’ı yeniden atayabileceğine yönelik açık kapı bırakırken “düşük faiz” politikasına yönelik memnuniyetini belirtti. Şu ana kadar takip ettiğimiz ABD’li kanaat önderleri de Trump’ın inşaat sektöründeki tecrübesi nedeniyle “düşük faiz” tercihini Yellen’ı yeniden atayarak ya da Yellen gibi “güvercin” birisinden yana seçimini gerçekleştirerek kullanacağını belirtiyorlar. Dolar’daki güçlenmeyi ise kendisine karşı duyulan güvenin işareti şeklinde değerlendiren Trump, değer kazanan Dolar’ın ekonomiyi zorladığını belirtti. Trump’ın ifadeleriyle birlikte Dolar Endeksi DXY 100 seviyesine, 10 yıllık devlet tahvil getirisi de %2,22 seviyesine doğru geri çekildiler. Dolar’daki hareketin karşılığı Avro’nun 1,0670 seviyesine Altın’ın da ons başına 1.285 Dolar seviyesine yükselmesiyle sonuçlandı. Dolar / TL kotasyonları da 3,65’in altına indiler. Türkiye ETF’i  üç gündür değer kazanarak hafta başından beri toplam artışını %5,5 oranına ulaştırdı. ABD dış politikasının Türkiye dış politikası ile uyumlu çizgiye yaklaşması Türk Lirası ve Lira varlıklarda değer kazancı ile sonuçlandı.

Çin’de sabahın erken saatlerinde açıklanan dış ticaret verisinde ihracat %16,4 ithalat da %20,3 oranında artış kaydetti. Bir önceki veride %38,1 oranında artış gösteren ithalat, Çin ekonomisinin 2017 yılına istikrarlı girdiğini, iç talebin canlılığını koruduğunu ve hükümetin dönüşüm programını yolunda sürdürdüğünü belirtmekte. İhracattaki artış, ekonomik modelini değiştiren Çin için tercih sebebi değil. Ancak küresel ekonomideki canlanma ve iyileşen küresel ticaret ister istemez Çin’in ihracatını desteklemekte.

Gün içerisinde sabahtan Avrupa’da Mart ayı enflasyon verileri nihai değerlerini alacaklar. Ay sonunda geçici açıklanan değerlerin ardından ciddi bir değişiklik belirmedikçe nihai değerlerin piyasa etkisi düşük kalıyor. Yurt-içinde her Perşembe günü gibi sermaye hareketlerini ve döviz tevdiat hesaplarını (DTH) TSİ 14:30’da takip edeceğiz. ABD’de ise TSİ 15:30’da üretici fiyatları açıklanacak. Dün sabah Çin’de ÜFE’nin muhtemelen zirve yaparak hız kestiğini gözlemledik. Ardından Almanya’da toptan fiyatlar ve ABD’de ithal mal fiyatlarında önceki ayın altında kalan gerçekleşmeleri takip ettik. ABD’de ÜFE’nin Mart ayında yatay kalması bekleniyor. Baz nedeniyle yıllık değişimde ise %2,2’den %2,4’e hızlanma gözlemleyebiliriz. Günün son verisi ise TSİ 17:00’de açıklanacak Michigan Üniversitesi’nin güven anketi.

ŞİRKET HABERLERİ

Alcatel Lucent (ALCTL, Nötr): Acatel Lucent Teletaş Telekomünikasyon A.Ş, Sabit Erişim çözümleri konusunda satışını gerçekleştireceği ve 3 yıllık süreyi kapsayan siparişi almış olup, tutarı 7.2mn eurodur.

Boyner Perakende (BOYP, Nötr): 9 Mart 2017 tarihinde açıklanan pay alım ve satım sözleşmesi tahtında, 12 Nisan 2017 itibariyle, Boyner Holding A.Ş. tarafından Boyner Perakende ve Tekstil Yatırımları A.Ş.’nin çıkarılmış sermayesinin yaklaşık %12’sine tekabül eden toplam 6,9mn TL nominal değerdeki payların, pay başına 25 TL değerle (toplam 173,1mn TL tutara denk gelecek şekilde) Mayhoola for Investments LLC’ye (“Mayhoola”) devri, ilk etaptaki yaklaşık %4,7’lik satışı müteakip, geri kalan yaklaşık %7,3’lük kısmın da satışı ile tamamlanmıştır. Satın almanın her iki aşamasının da tamamlanmasıyla daha önce kamuya açıklandığı üzere Boyner Perakende’de yönetim kontrolü değişikliği meydana gelmeyecek şekilde, Mayhoola’nın pay oranı yaklaşık %42,68 ve Boyner Holding’in pay oranı ise yaklaşık %42,80 olmuştur.

Banvit (BANVT): Şirket tarafından 21 Mart 2017 tarihinde yapılan Özel Durum Açıklaması’nda, şirketin toplam ödenmiş sermayesinin yaklaşık %79.48’ine tekabül eden ve şirketin hâkim hissedarları Vural Görener, Emine Okşan Koçman, Emine Esra Görener Christoffel, Fatma Makbule Görener ve Aabar Investments PJS’nin (“Hissedarlar”) mülkiyetinde bulunan hisselerin tamamının satışına  (“İşlem”) ilişkin olarak BRF GmbH ile Hissedarlar arasında 9 Ocak 2017 tarihinde imzalanan ve BRF GmbH tarafından Avusturya kanunları çerçevesinde kurulan BRF GmbH’ın bağlı ortaklığı olan TBQ Foods GmbH’a devir ve temlik edilen hisse satış sözleşmesi (“Sözleşme”) tahtında, İşlem’in kapanışının gerçekleşmesi ve Şirket hisselerinin devri için gereken ön koşulların bir kısmının tamamlandığı ve henüz tamamlanmamış ön koşulların öngörülen olağan genel kurul tarihi olan 13 Nisan 2017 tarihine dek tamamlanmasına yönelik tarafların birlikte çalıştıkları bilgisi verilmişti.

Bununla birlikte, İşlem’in tamamlanması için 28 Ocak 2016 tarihinde kamuoyuna bildirilen ve aynı tarihte çeşitli bankalarla imzalanan kredi sözleşmesi tahtında yerine getirilmesi gereken koşullar ile Sözleşme tahtındaki diğer koşullara ilişkin evrakın, olağan genel kurul tarihi olan 13 Nisan 2017 tarihine kadar hazırlanamayacak olması nedeniyle, kapanışın sonraki bir tarihe ertelenerek İşlem ile ilgili gündem maddelerinin reddedilmesinin planlandığı, İşlem taraflarının İşlem’in en kısa sürede tamamlanması için her türlü ön koşulun yerine getirilmesine ve her türlü evrakın en kısa sürede hazırlanmasına yönelik olarak birlikte çalışmaya devam ettikleri Hissedarlar ve Sözleşme uyarınca BRF GmbH ve TBQ Foods tarafından Şirket’e bildirilmiştir. Kapanış için belirlenecek yeni tarih yarın kamuoyuna duyurulacaktır.

Özak GYO (OZKGY, Nötr): Şirket portföyündeki varlıklardan Ataşehir, Bulvar 216’da yer alan bağımsız bölümün ½ hisse payına ilişkin olarak Akyön Tesis İşletmeleri A.Ş.(Akyön) ile imzalanan 23.12.2015 tarihli Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi’nin, Akyön’ün sözleşmeden kaynaklanan ödeme yükümlülüklerini yerine getirmemiş olması sebebiyle, Şirket tarafından fesih edilmesine ve bu kapsamda sözleşmenin feshinden kaynaklanan cezai şartların Şirkete gelir kaydedilmesine; Akyön tarafından sinema olarak işletilmekte olan söz konusu bağımsız bölümün diğer yarısına ilişkin olarak yapılmış mevcut kiralama işleminin revize edilerek, 11/04/2017 tarihli değerleme raporu dikkate alınarak bağımsız bölümün tamamının aylık 15bin USD+KDV bedel karşılığında Akyön’e kiralanmasına; yine söz konusu bağımsız bölüme yapılan sinema yatırımı kapsamında edinilmiş olan kıymet ve demirbaşların, sinemanın halihazırda Akyön tarafından işletilmesi sebebiyle başka herhangi bir şirkete satılmasının mümkün olmadığı da düşünülerek Akyön’e satılmasına, bu kapsamda, bu kıymet ve demirbaşlar için ayrıca bir değerleme yaptırılmasına gerek olmaksızın, satış bedelinin maliyet bedeli+%5 kar ile KDV dahil toplam 2mn TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Doğal Elektrik Üretimi Anonim Şirketi’nin (“ZDÜAŞ”) ödenmiş sermayesinin 260mn TL’den tamamı Ortaklara Borçlar hesabında kayıtlı alacağından karşılanmak suretiyle 560mn TL’ye çıkarılmasına ilişkin yapılan sermaye artırımına, yeni pay alma haklarının kullanım süresi içinde iştirak edilmesine, toplam 300mn TL karşılığı yeni pay alma haklarının tamamının kullanılmak suretiyle, ZDÜAŞ’tan olan alacağın 300mnTL tutarındaki kısmı ile mahsup işleminin yapılmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Otomotiv sanayinin hafif ve ağır araç toplam üretimi Mart ayında % 23 artışla 157.729 adete, yılın ilk çeyreğinde de yine % 23 artışla 424.219’a yükseldi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından yayımlanan verilere göre sektörde ihracat Mart’ta %38 artışla 135.965 adete, ilk çeyrekte ise %33 artışla 355.339 adete yükseldi. OSD verilerine göre, Ocak-Mart döneminde toplam yurt içi pazar %8 oranında daralarak 159.868 adet düzeyinde gerçekleşti. OSD değerlendirmesine göre 2017 yılı ilk çeyrek verileri incelendiğinde son 10 yıllık ortalamalara göre toplam pazar %13, otomobil pazarı %23 ve hafif ticari araç pazarı %1 oranlarında artarken, ağır ticari araç pazarı %50 oranında düşüş gösterdi.

Birleşme-Satın Alma: Rekabet Kurumu, geçen yıl toplam 209 işlemde birleşme ve devralma gerçekleştiğini ve bunların toplam tutarının 29,3 milyar lira olduğunu bildirdi. (Kaynak: Reuters)