Günlük İMKB Yorumu – (31.10.2011)

TEB Yatırım İMKB Yorumu:

İMKB bu haftaya satış ağırlıklı başladı. Haftanın ilk yarısında İMKB tarafında Tahvil-Bono Piyasası`nda faizlerde yaşanan yükselişin, Euro bölgesine ilişkin kaygıların, haftaya başlarken yurtdışı borsalarda gözlenen zayıf seyrin olumsuz etkilerini takip ettik. Ancak hafta ortasındaki AB liderleri zirvesinde Euro bölgesinde yaşanan sorunların aşılması için atılacak adımlarla ilgili, özellikle borç kriziyle mücadeleye yönelik bazı konularda anlaşmaya varılmasının, EFSF`in büyüklüğünün kaldıraç kullanılarak 1 trilyon Euro`ya genişletilmesi ve Yunanistan`ın borçlarında %50.00 oranında `hair cut` uygulanması konularında sağlanan uzlaşmanın yurtdışı borsalarda neden olduğu yükselişlerin, İMKB üzerinde satışların durulmasını, haftanın ikinci yarısında tepki alışlarının etkili olmasını sağladığı görüldü. Merkez Bankası Başkanı Başçı tarafından Türk Lirası`nın değerini güçlendirmek için ortaya konulan eylem planına ilişkin hafta ortasında yapılan açıklamalar ile Merkez Bankası`nın bankaların Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarında Perşembe günü yaptığı indirimin sonrasında, faizlerde yükselişte haftanın son iki gününde yaşanan durulmanın da İMKB üzerinde olumlu etkileri gözlendi. Eylül ayı başından beri genelde yükseliş eğiliminde olan kurlarda Merkez Bankası`nın son dönemdeki politikaları sonrası hafta boyunca yaşanan gevşeme de İMKB`nin haftayı toparlayarak kapamasında etkili oldu. Haftaya 56792 seviyesinde başlayan, haftanın ilk yarısında etkili olan satışlarla 55339 seviyesine kadar gerileyen, bu seviyeden gelen alışlarla Cuma günü 57446 seviyesine kadar yükselen İMKB-100 endeksi haftayı, 57042 seviyesinde, dolar bazında 32604 seviyesinde, haftalık bazda %0.44 oranında değer artışı ile tamamladı. Cuma günü endekste %0.75 oranında değer artışı oldu.

AB liderlerinin hafta ortasında yaptıkları zirvede Euro bölgesindeki borç krizinin aşılmasına yönelik alınacak önlemlerle ilgili bazı konularda sağladıkları uzlaşmanın olumlu yansımalarının gelen hafta da sürmesi, endekslerde toparlanma eğiliminin korunması beklenmektedir. Bununla birlikte, alınan önlemlerin yetersiz kalabileceği, Euro bölgesine ilişkin kaygıları yeterince ortadan kaldırmayacağı düşünülmektedir. EFSF`in büyüklüğünün artırılması, Yunanistan`la ilgili sağlanan uzlaşma kısa vadeli bir rahatlama yaratsa da, Euro bölgesine ilişkin risklerin sürdüğü, İtalya, İspanya, Portekiz gibi borçluluk oranı yüksek ülkelerle ilgili önümüzdeki süreçte yeni sorunların ortaya çıkabileceği ifade edilmektedir. G-20 ülkelerinin 3-4 Kasım tarihlerindeki zirvesi de piyasalarda önemsenmektedir. Bu zirvede Euro bölgesinde borç kriziyle mücadele için son alınan önlemlerin değerlendirilmesi beklenmektedir.

ABD Merkez Bankası`nın (FED) gelen haftaki toplantısının da piyasalarda önemli etkilerinin olacağı söylenebilir. FED`in 1-2 Kasım tarihlerindekitoplantısında %0.00-%0.25 bandında olan gösterge faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmemektedir. Daha çok FED`in önümüzdeki döneme ilişkin para politikası konusunda yapılacak açıklamaların, özellikle üçüncü bir niceliksel gevşemeye yönelik yapılacak değerlendirmelerin piyasalarda önemli etkilerinin olacağı düşünülmektedir.

Yurtiçi tarafta ise Merkez Bankası`nın Türk Lirası`nın değerini güçlendirmek için ortaya koyduğu eylem planının ve Türk Lirası zorunlu karşılıklarda yaptığı indirimin yansımalarının süreceği düşünülmektedir. Merkez Bankası`nın son dönemdeki uygulamalarının özellikle alternatif piyasalarda kurlarda ve faizlerde neden olduğu hareketlerin İMKB üzerinde etkilerinin gelen hafta da süreceği söylenebilir.

Ayrıca Türkiye`nin kredi notuna ilişkin artırım beklentileri ile gelen hafta başından itibaren gelmeye başlayacak olan banka bilançolarına ilişkin beklentilerin de İMKB üzerinde etkilerinin süreceği söylenebilir. Perşembe günü açıklanacak Ekim ayı enflasyon verileri de gelen hafta yakından takip edilecektir.

Teknik açıdan bakıldığında endekste gelen hafta başında önemli direnç noktaları olarak 57400, 57700 ve 58000 seviyeleri izlenebilir. Özellikle 58000 seviyesinin ana direnç noktası haline geldiğini görmekteyiz.

Endeksin gelen hafta başında önemli destek noktaları ise 56500, 56300 ve 55700 seviyelerindedir.

Daha fazlası için: www.tebyatirim.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir