Günlük Hisse Yorumları / Deniz Yatırım – (8.06.2021)

SISE; Şişecam Macaristan’a cam ambalaj fabrikası yatırımı kararı aldı / olumlu

Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY8.19
Hedef Fiyat/Hisse TRY9.60
Getiri Potansiyeli 17%

 Şişecam Yönetim Kurulu, küresel cam ambalaj pazarının önemli bir hacmine sahip Avrupa pazarındaki fırsatları değerlendirmek amacı ile Macaristan’da iki fırınlı, yıllık 330 bin ton net üretim kapasiteli cam ambalaj fabrikası yatırımının yapılmasına karar verdi. Yatırımın maliyetinin işletme sermayesi gereksinimleri dahil yaklaşık 255 milyon Euro olması bekleniyor. Yatırımın gerçekleştirilmesi amacıyla Macaristan’da %100 hissedarlık ile şirket kurulacak.

 Avrupa’daki bu ilk cam ambalaj tesis yatırımının ilk fırınının 2023 yılında operasyona başlaması, 2025 yılı itibariyle tesisin tam kapasiteye ulaşması ve bu tesis yatırımı ile hem Macaristan, hem de Avrupa’da artan cam ambalaj talebinin karşılanması hedefleniyor. Pandemi döneminde hijyen odağının ve evde tüketimin artmasıyla destek bulan cam ambalaj segmentinde güçlü büyüme eğiliminin sürdüğü görülmektedir. Buna paralel alınan yatırım kararının orta vadeli perspektifte büyüme performansına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Şirket’in mevcut durumda cam ambalaj segmentinde toplam yıllık 2,7 milyon ton kapasitesi bulunmaktadır. Kapasitenin %51’lik kısmı Türkiye’de, %44’lük kısmı ise Rusya’dadır.

 2020 yılında Şirket’in satış gelirlerinin %26’lık kısmı cam ambalaj segmentinden sağlanmıştır. Avrupa bölgesinin toplam satışlar içindeki payı %21 düzeyindedir. Segmentin FAVÖK içindeki payı ise %33 düzeyindedir. Şişecam’ın Mart sonu itibariyle 411 milyon USD net borç pozisyonu bulunmaktadır, net borcun FAVÖK’e oranı 0,5x ile oldukça düşük bir düzeydedir.

PETKM; Etilen-nafta spread’i geçen hafta azalış gösterdi / sınırlı olumsuz

Tavsiye TUT
Fiyat/Hisse TRY6.26
Hedef Fiyat/Hisse TRY7.00
Getiri Potansiyeli 12%

 Petkim tarafından paylaşılan verilere göre, etilen-nafta spread’i Haziran ayının ilk haftasında haftalık bazda 9,0 USD (-%1,2) azalışla 721,5 USD seviyesine geriledi. Etilen fiyatı %0,3 artarken, nafta fiyatının %2,2 artması spread’in haftalık bazda azalmasında etkili oldu. Hatırlanacağı gibi, spread önceki 4 haftada toplam 105,5 USD artış göstermişti. Mayıs 2020’deki dip seviyesinden (287 USD) itibaren yükseliş eğiliminde olan spread’de 2020 yılının son iki ayında yükselişin hızlandığı görülmüştü (30 Ekim 2020: 361 USD, 8 Ocak 2021: 652 USD). Petrokimya endüstrisi için genel bir karlılık metriği olan nafta-etilen spread’inin yükselişi 2020 yılı son çeyrek dönemde Petkim’in operasyonel ve finansal sonuçlarını olumlu yönde etkilemişti.

 2021 yılının başında piyasalardaki beklentilere bakıldığında, aşılamanın etkisiyle mobilitenin artması ve buna bağlı olarak nafta fiyatlarının yükselmesi sonucunda spread’in daralması endişesi yer alıyordu. İlk çeyrek dönemde ılımlı dalgalanmalara karşın beklentimize paralel olarak spread’de yüksek seviyeler korundu ve bu dönemde de güçlü operasyonel sonuçlar elde edildi. Spread’in 4 haftalık yükselişinin ardından azalış göstermesini makul karşılıyoruz. Henüz yıllık bazda yüksek seviyelerin korunması dolayısıyla 2Ç21 sonuçlarının önceki çeyreğe benzer şekilde güçlü olacağını tahmin ediyoruz. Bununla birlikte aşılamanın etkisiyle mobilitenin artması ve nafta fiyatındaki yükselişin sürmesine dair beklentiler ile birlikte veriyi sınırlı olumsuz olarak değerlendiriyoruz.

KOZAL; Çukuralan Kapasite Artırımı Projesi ÇED olumlu kararı verildi / sınırlı olumlu

Tavsiye TUT
Fiyat/Hisse TRY125.30
Hedef Fiyat/Hisse TRY134.40
Getiri Potansiyeli 7%

 Koza Altın, İzmir ili, Dikili İlçesinde bulunan Çukuralan Altın Madeni’nde, 3. Kapasite Artırımı projesine ilişkin olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verildiğini açıkladı. Söz konusu projeye ilişkin önceki ÇED olumlu kararı Nisan ayında mahkeme tarafından verilen kararla iptal edilmiş, karara karşı temyiz yoluna başvurulacağı belirtilmişti. Şirket’in ilgili kapasite artırım projesi için kararlılıkla çalışmaya devam ettiğini görüyoruz. Bakanlığın ÇED olumlu kararının ardından süreci takip etmeye devam edeceğiz. Kararı kısa vadede sınırlı olumlu olarak değerlendiriyoruz.

 31 Aralık 2020 itibariyle, Koza Altın bünyesinde beş adet üretim yapan maden bulunmaktadır: Ovacık, Çukuralan, Kaymaz, Himmetdede ve Mastra.

 Mollakara projesinde metalurjik test çalışmaları devam etmekte olup, Karapınar projesinde ise fizibilite çalışmaları tamamlanmıştır.

YATAS; 1Ç21 rakamları beklentilerin altında kaldı / sınırlı olumsuz

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY15.15
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a

 Yataş, 1Ç21’de 530 milyon TL gelir (Konsensus: 520 milyon TL), 75 milyon TL FAVÖK (Konsensus: 89 milyon TL) ve 47 milyon TL net kar (Konsensus: 59 milyon TL) açıkladı. Şirket’in, 1Ç21 FAVÖK ve net kar rakamı konsensusun altında geldi. Şirket için, 1Ç21 sonuçlarının hisse performansı üzerinde sınırlı olumsuz bir etki yaratabileceğini düşünüyoruz. Pandemi süresince artan iç taleple beraber toparlanmaya devam eden Yataş, ağ genişlemesini sürdürdü. 2021 yılı için toplam satış noktası sayısını 800’e (2020 yılsonu: 554) ve toplam satış alanını 721 bin’e (2020 yılsonu: 493 bin) çıkarmayı hedefliyor. 2021’de güçlü bir gelir artışı öngören Yataş, ihracat gelirlerinin toplam içindeki payını %14-15’e çıkarmayı hedefliyor (2020 yılsonu: %11).

 1Ç21’de satış gelirleri bir önceki yılın 1. çeyreğine kıyasla yıllık bazda %60 yükselmiş ve 530 milyon TL seviyesine ulaşmıştır.

 Satışların maliyetinin net satışlara oranı, %65 olarak gerçekleşmiş olup önceki yılın aynı çeyreğine göre mal maliyetlerinde %3 artış olduğu gözlemlenmiştir. Bu artış, Şirket’in net kar beklentilerinin altında kalmasında etkili olmuştur.

 FAVÖK rakamı yıllık %54 artarak 75 milyon TL seviyesine yükselmiştir (1Ç20: 49 milyon TL). Ancak artan mal maliyeti ve operasyonel giderlerin etkisiyle FAVÖK marjında yıllık 70 baz puan daralma gözlemlenerek %14.2’ye gerilemiştir. Finansman gelirlerinde yer alan kur farkı gelirlerinde izlenen artışın da etkisiyle net kârlılık %161 artarak 47 milyon TL olarak gerçekleşmiştir (1Ç20: 18 milyon TL).

 1Ç21’de net borç 216 milyon TL olurken Net Borç/ FAVÖK çarpanı 0.6x olarak gerçekleşmiştir.

Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten