Günlük Hisse Yorumları / Deniz Yatırım – (24.11.2021)

ASELS; Aselsan 66.750.000 Euro tutarında sözleşme imzaladı / sınırlı olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY19.29
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
HAO 26%

 Aselsan ile uluslararası bir müşterisi arasında; radar, sınır güvenlik ve haberleşme sistemleri ihracatı ile ilgili olarak, toplam bedeli 66.750.000 Euro tutarında bir yurt dışı satış sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2022-2024 yıllarında gerçekleştirilecek. Yeni iş alımlarının hisse performansı üzerinde sınırlı olumlu bir etkiye neden olabileceğini düşünüyoruz.

 Sözleşme tutarı (75 milyon USD), Şirket’in Eylül sonu itibari ile 9,3 milyar USD olan iş büyüklüğünün yaklaşık %0,8’ine denk gelmektedir.

 Şirket bu yılın 9 aylık döneminde 1.330 milyon USD yeni iş alımı gerçekleştirmiştir (2020 toplam: 1,28 milyar USD, 9A20: 746 milyon USD)

GARAN; Sendikasyon kredisi / nötr

Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY11.57
Hedef Fiyat/Hisse TRY12.50
Getiri Potansiyeli 8%
HAO 48%

 Garanti Bankası 365 milyon $ ve 247 milyon € tutarında iki ayrı dilimden oluşan toplam yaklaşık 643 milyon $ tutarında sendikasyon kredisi imzaladı. Sendikasyon kredisinin maliyeti Dolar kısmı için Libor + 215 bps, Euro kısmı için ise Euribor + 175 bps olarak gerçekleşmiştir. Banka sendikasyon kredisini %100 oranında refinansman ederken maiyeti de yaklaşık olarak geçen yıla kıyasla 35-40 bps kadar aşağıda gerçekleşmiştir.

YKSLN; Döviz kuru artışının Şirket faaliyetlerine etkisi / sınırlı olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY5.45
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
HAO 29%

 Yükselen Çelik, ülkemizde yaşanan döviz kuru artışlarına bağlı olarak ve yatırımcılardan gelen sorulara cevaben, Şirket’in döviz cari dengesinin ve kur artışının oluşturabileceği olumlu / olumsuz etkilerinin kısaca özetlendiği aşağıdaki açıklamayı yapmıştır;

 Şirket’in herhangi bir döviz açık pozisyonu bulunmamaktadır. Aksine döviz alacaklarını ve döviz cinsinden fiyatlanan stokları sayesinde döviz kurundaki artışlar Şirket’i mali açıdan olumlu yönde etkilemektedir.

 Döviz cinsinden herhangi bir banka yükümlülüğü veya finansal borcu yoktur.

 Döviz cinsinden yapmış olduğu hammadde alımlarının büyük bölümü forward/hedge işlemleriyle Türk Lirası cinsinden takip edilmektedir.

 Döviz kurundaki artışlar Şirket’in yalnızca enerji maliyetlerini yükseltmekte olup; enerji maliyetlerinin toplam ciro içindeki payı oldukça düşüktür.

 Bu bağlamda döviz artışları Şirket’e ek bir mali yük getirmemektedir.

 Bununla birlikte döviz kurundaki artışlar, Şirket’in kısa vadeli net kar ve satış gelirlerini yükseltmekte olup; stoklarda yer alan ve TL cinsinden ödenmiş malların döviz cinsinden satılması sayesinde ek bir nominal kar yaratmaktadır. Ani ve hızlı kur artışlarına karşı Şirket, doğru finansal enstrümanları kullanarak herhangi bir açık pozisyon bırakmamış olmasının yanı sıra bu tür durumlarda döviz cinsinden fiyatladığı ürünlerini herhangi bir ek zam yapma ihtiyacı olmadan daha yüksek fiyatla satabilmektedir Sonuç olarak; Yaşanan döviz kurundaki artışın 2021 yılı 4. çeyreği özelinde bir önceki yıla nazaran nominal net kar ve satış gelirleri hasılatını arttırması olasıdır.

 Yapılan açıklamayı değerlendirdiğimizde, Şirket tarafından 4Ç21 finansallarında beklenen olumlu etkiyi değerlendirerek hisse üzerinde sınırlı olumlu bir etki yaratabileceğini düşünüyoruz. Hisse yılbaşından bu yana endeksin %13 altında performans göstermiştir. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 11,60x F/K ve 8,29x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir.

 Şirket’in satış gelirleri, 3Ç21’de tamamına yakını yurt içi operasyonlarından kaynaklanmak üzere yıllık bazda %243’lük güçlü artış ile 157 milyon TL seviyesine yükselmişti.

 3Ç21’de FAVÖK rakamı yıllık bazda %567 artarak yaklaşık 6,7 katına ulaşmıştır. FAVÖK marjı yıllık bazda 11,7 puan artarak %24,1 olmuştu. FAVÖK rakamı ve marjının artışında, katma değerli ürünlerin toplam satış içindeki payının artması, hammadde alımlarında daha rekabetçi fiyat elde etmek için yerlileştirme ve çeşitlendirme faaliyetlerinin yürütülmesi, reel tonaj büyümesi ve çelik fiyatlarındaki küresel artışın katkıları izlenmişti.

 3Ç21’de net borcu 123 milyon TL seviyesinde olan Şirket’in Net Borç / FAVÖK rasyosu makul olup 1,3x seviyesindedir. Güçlü özkaynak yapısı sayesinde Net Borç/Özsermaye rasyosu 0,29x olarak izlenmiştir. 3Ç21 itibariyle 18 milyon TL net döviz fazlası bulunmaktadır.

Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten