Günlük Hisse Yorumları / Deniz Yatırım – (15.06.2021)

THYAO; 1) Yolcu trafiği Mayıs ayında 2019’a göre %64 daraldı / nötr 2) THY ABD uçuşlarında frekans arttırıyor / olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY14.62
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a

 1) THY yolcu trafiği Mayıs ayında 2019 yılının aynı dönemine kıyasla %63,6 daralma ile 2,1 milyon oldu (yurtiçi segment %62,9, yurtdışı segment %64,2 daralma). Toplam doluluk oranı ise Mayıs 2021’de 2019’un aynı ayına kıyasla 19,1 puan azalış ile %58,4 düzeyinde gerçekleşti (yurtiçi 11,4 puan, yurtdışı 20,0 puan azalış). Mayıs döneminde süren kısıtlamalar ve Ramazan ayı (13 Nisan-12 Mayıs) etkisi dikkate alındığında Mayıs ayı trafik verilerinin sürpriz niteliğinde olmadığını ve hisse üzerinde kısa vadede önemli bir etkiye neden olmayacağını düşünüyoruz. Aşılamanın yurtiçinde yaygınlaşması ve Almanya’nın Türkiye’ye yönelik karantina zorunluluğunu kaldırması sonrasında yaz aylarında trafik verilerinde kademeli bir iyileşme bekliyoruz. Dolayısıyla kısa vadede aşılama hızı ve küresel bazda uçuş kısıtlarının gevşetilmesi ile ilgili haber akışı havacılık sektörü hisseleri üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir.
 Yılın ilk 5 aylık döneminde THY’nin toplam yolcu trafiği 2019’a kıyasla %61,5 oranında azalırken (yurtiçi -%58,8, yurtdışı -%63,5), doluluk oranı yıllık bazda 19,3 puan gerileme ile %60,8 oldu (yurtiçi -13,3 puan, yurtdışı -20,3 puan).

 2) THY’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ABD’nin 5 önemli şehri olan Boston, Chicago, Los Angeles, Miami ve San Francisco’ya İstanbul’dan direkt uçuş frekanslarının Haziran itibariyle artacağı belirtildi. Aşılamanın hızlanması ile birlikte mobilitenin artmasını beklediğimizi önceki notlarımızda belirtmiştik. Buna paralel uçuş frekanslarının artması yaz aylarında trafik verilerinde kademeli iyileşme görüleceğine dair beklentimizi desteklemektedir. Dün akşam Sağlık Bakanı Koca’nın SGK kayıtlı tüm çalışanların aşılanmaya başlayabileceği haberini de dikkate aldığımızda kısa vadede havacılık sektörü hisselerinin ön planda kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.
 Şirket’ten yapılan açıklamaya göre, 3 Haziran’dan itibaren Chicago uçuşları 10 frekansa, Los Angeles uçuşları ise haftada 11 frekansa yükseltildi. İstanbul-Boston arasında gerçekleştirilen seferler de 14 Haziran 2021 tarihinden itibaren haftada 7 frekans olarak icra edildi. 16 Haziran İtibarıyla İstanbul-Miami seferleri haftada 10 frekans, 17 Haziran itibarıyla İstanbul-San Francisco seferleri haftada 10 frekans düzenlenecek.
 1Ç21 sonu itibariyle THY dünyada 127 ülke ve 325 noktaya uçmaktadır. THY’nin toplam yolcu sayısı ilk çeyrekte yıllık %52 azalışla 6,4 milyon düzeyinde gerçekleşti (dış hat -%56, iç hat -%45), doluluk oranı 1Ç20’de %81,2 iken 1Ç21’de %74,1 oldu.

NTHOL; K.K.T.C’de Charter sefer sayısı haftalık azami 8’den 11’e çıkarılmıştır / sınırlı olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY5.03
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a

 K.K.T.C. Bakanlar Kurulu, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesinin Corona Virüs (Covid-19) hakkında almış olduğu ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmasına karar verilen ek tedbir kararları ve istisnaları çerçevesinde; vaka sayılarındaki düşüşle orantılı bir şekilde alınan tedbirleri kademeli olarak azaltmaya devam etmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda “Kapalı Devre Turizm” faaliyetlerinin süresi 4 Gece 5 Gün olarak devam etmekte olup, yine bu doğrultuda kullanılacak olan Charter sefer sayısı haftalık azami 8’den 11’e çıkarılmıştır. Geçtiğimiz hafta 1Ç21 finansal sonuçlarını paylaşan firmada, pandeminin etkilerinin yansımaya devam ettiği görülmüştür. Tedbirlerin kademeli de olsa azaltılmaya devam edilmesi haberinin firmanın hisse senedi performansı üzerinde sınırlı olumlu etkisi olacağını düşünüyoruz.

 1Ç21 verilerine göre satış gelirleri yıllık bazda %74 daralarak 46 milyon TL olarak gerçekleşmiştir (1Ç20: 176 Milyon TL). Bu satış gelirlerinde otel konaklama gelirlerinin payı %11 (1Ç20: %56), casino işletmeciliği gelirlerinin payı %80 (1Ç20: %40) olup kalanı diğer faaliyetlerinden sağlanmıştır.

 1Ç21’de satış gelirlerindeki azalış sebebiyle FAVÖK rakamı yıllık %93’lük azalış ile 3 milyon TL seviyesine gerilemiştir. FAVÖK marjı yıllık bazda %22,9’dan %6,0’a gerilemiştir.

 1Ç21 dönemi için net zararı önceki yılın aynı çeyreğine göre derinleşerek 205 milyon TL olmuştur. (1Ç20: 122 milyon TL zarar)

 Net Borç / FAVÖK çarpanı 2019 yılsonunda 3.7x, 2020 yılsonunda 22.3x iken, FAVÖK’teki belirgin azalışın etkisiyle 1Ç21’de 54.1x olarak gerçekleşmiştir.

BAGFS; Üretimi durdurma kararıyla ilgili açıklama / sınırlı olumsuz

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY21.30
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bağfaş Gübre Fabrikası’ndaki faaliyetleri durdurma kararı sonrası, Şirket tarafından KAP’a açıklamada bulunuldu. Buna göre Balıkesir İli Erdek İlçesi Bandırma – Erdek Karayolu 10. km’de faaliyette bulunan Sülfürik Asit, Fosforik Asit, Nitrik Asit ve AS, CAN/AN, Dap/Npk tesislerinde işletmenin tüm faaliyetlerinin verilen 50 günlük sürenin sonunda durdurulacağı hususu 12.06.2021 Cumartesi günü tebliğ edildi. Şirket’ten yapılan açıklamada Bakanlık çerçevesinde alınan karara karşı yasal hakların kullanılacağı bildirildi.

 Şirket tarafından bloombergHT’ye yapılan açıklamalarda ise suya veya atmosfere zehir atılmadığı, tesislerin en yeni kurulmuş tesislerden olduğu ve ek yatırımın planlanmadığı belirtildi.

 Bağfaş yatırımcı ilişkileri ile yapmış olduğumuz görüşmeye göre; hafta sonu yapılan kapsamlı denetimde deniz kirliliği konusu dışında birkaç konuda kanuna aykırılık bulunmuş, sözleşmeli satışlar olduğu için tesisin üretim yapmaya devam etmesine izin verilmiş, ancak kanuna aykırılığı düzeltmesi için 50 gün süre verilmiştir. Eğer bu süre içinde düzeltebilirse yeniden denetim yapılacak ve yeterli bulunursa üretim devam edecek. Eğer 50 gün içinde tamamlanamazsa üretim kanuna aykırılık giderilinceye kadar durdurulacak. Şirket, üretim kesintisi olmaması için en kısa sürede tamamlamaya çalışacak ancak yapım/inşa işlerinin tamamlanmaması / uzaması riski bulunuyor. Şirket ile ilgili basında ve sosyal medyada yer alan haberlerin yanı sıra üretim kesintisi riski ve oluşacak maliyetler nedeniyle işlemlerin yeniden açılması durumunda hisse üzerinde baskı görülebileceğini düşünüyoruz.

 Bakanlık tarafından gerçekleştirilen denetimler ve kararlar sonrası 13 Haziran tarihinde duyurulan yönerge ile BAGFAŞ’ın Balıkesir’de bulunan üretim tesisi geçici bir süre ile faaliyetlerine ara verdiği basında yer aldı. Bunun üzerine bu sabah piyasa açılmadan 09:40’da gelen KAP (Kamu Aydınlatma Platformu) bildirimiyle de Şirket’in Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerinin, geçici bir süre ile alım-satıma dahil edilmeyeceği ve işleme kapalı olacağı duyurulmuştu.

PETKM; Etilen-nafta spread’i geçen hafta sert azalış gösterdi / olumsuz

Tavsiye TUT
Fiyat/Hisse TRY5.98
Hedef Fiyat/Hisse TRY7.00
Getiri Potansiyeli 17%

 Petkim tarafından paylaşılan verilere göre, etilen-nafta spread’i Haziran ayının 2. haftasında haftalık bazda 119 USD (-%16,5) azalışla 602,2 USD seviyesine geriledi. Etilen fiyatındaki %8 azalış ve nafta fiyatındaki %2,2 artış, spread’in haftalık bazda azalmasında etkili oldu. Nihai ürün grupları (polymers, fiber, aromatics gibi) üzerinden bakıldığında da, “nihai ürün-nafta” spreadlerinin Mayıs-Haziran döneminde daralma eğiliminde olduğu görülüyor.

 Mayıs 2020’deki dip seviyesinden (287 USD) itibaren yükseliş eğiliminde olan spread’de 2020 yılının son iki ayında yükselişin hızlandığı görülmüştü (30 Ekim 2020: 361 USD, 8 Ocak 2021: 652 USD). Petrokimya endüstrisi için genel bir karlılık metriği olan nafta-etilen spread’inin yükselişi 2020 yılı son çeyrek dönemde Petkim’in operasyonel ve finansal sonuçlarını olumlu yönde etkilemişti.

 2021 yılının başında piyasalardaki beklentilere bakıldığında, aşılamanın etkisiyle mobilitenin artması ve buna bağlı olarak nafta fiyatlarının yükselmesi sonucunda spread’in daralması endişesi yer alıyordu. İlk çeyrek dönemde ılımlı dalgalanmalara karşın beklentimize paralel olarak spread’de yüksek seviyeler korundu ve bu dönemde de güçlü operasyonel sonuçlar elde edildi. 2Ç21 sonuçlarının önceki çeyreğe benzer şekilde güçlü olabileceğini tahmin ediyoruz. Bununla birlikte aşılamanın etkisiyle mobilitenin artması ve nafta fiyatındaki yükselişin sürmesine dair beklentiler ile birlikte spread’in mevcut seyrini olumsuz olarak değerlendiriyoruz.

BIMAS; CFO, Bloomberg HT’de düşüncelerini paylaştı / nötr

Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY64.40
Hedef Fiyat/Hisse TRY92.80
Getiri Potansiyeli 44%

 Şirket CFO’su Haluk Dortoğlu’nun dün Bloomberg HT’de konuk oldu. Dortoğlu, özellikle hisse fiyatının finansal performansı yansıtmadığının üstünü çizdi ve yıl sonu itibariyle hem cro hem de karlılık hedeflerine ulaşacaklarını düşündüğünü belirtti. Buna ek olarak olası perakende yasasının kabulü halinde enflasyonu birkaç puan etkileyeceğini belirtti. Perakende yasası hakkında da kısa vadeli popülist yaklaşımların ülkeye çok ciddi zararlar verebileceğini ekledi.

 Hatırlatmak gerekirse hisse fiyatının gerçek performansını yansıtmadığı düşüncesinde olan şirket ve üst düzey yöneticilerin pay geri alımları gerçekleştirmişlerdi.

Mayıs Ayı Konut Satış Verisi / nötr

 Mayıs ayında yıllık bazda %16.2 artış aylık bazda ise %38.3 daralma ile 59,166 adet konut satışı gerçekleşti.

 İpotekli konut satışları yıllık bazda %42.9 aylık bazda ise %39.7 oranında azaldı ve 10,560 adet ipotekli konut satışı gerçekleşti. Konut kredisindeki yüksek seyrin ipotekli konut satış adetlerini baskıladığını düşünüyoruz.

 Yeni konut satışları yıllık bazda %8.0 artarken ikinci el konut satışları ise %20.2 oranında artış göstermiştir. İkinci el konutlardaki görece daha yüksek satış büyümesini finansal açıdan daha ulaşılabilir olmalarına bağlamanın mümkün olduğunu düşünüyoruz.

 Mayıs ayında kapanma, Ramazan ve bayram etkisi ile birlikte, yüksek konut kredisi faizinin konut satışlarını sınırladığını düşünüyoruz. Ocak-Mayıs döneminde toplam konut satışı yaklaşık 418 bin adet olurken, geçen yılın aynı dönemine göre %3.8 oranında gerilemiştir. Bu dönemde ipotekli konut satışları konut kredisi faizlerindeki yüksek seyir nedeniyle %54 gerilemiştir. Yine bu dönemde yeni konut satışları yıllık bazda %8.2, ikinci el konut satışları ise %1.8 oranında gerilemiştir. Bu da yine ikinci el konutların yenilere kıyasla daha ucuz olmasından kaynaklanmaktadır.

 Konut satışlarının 2021’in son çeyreğine kadar zayıf kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Yüksek konut kredisi faizinin finansal açıdan ulaşılabilirliği sınırladığı düşüncesindeyiz. 4Ç21’den itibaren ise daha cazip faiz oranları ile konut talebinin de toparlanabileceğini tahmin ediyoruz.

 Açıklanan Mayıs ayı konut satışları verisinin GYO hisseleri için önemli bir etkisi olmayacağını düşünüyoruz.

Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten