Gün İçi Piyasa Yorumu / İnfo Forex – (26.09.2016)

Gün İçi Piyasa Yorumu

Küresel piyasada geçtiğimiz haftaya Merkez Bankaları’nın toplantıları damgasını vururken toplantılar sonrasında verilen karar ve açıklamalar yakından takip edildi. Japonya Merkez Bankası BOJ politika faizini yüzde -0.1 seviyesinde sabit bırakırken getiri eğrisi kontrollü parasal genişleme kararı aldı. FED’in geçtiğimiz hafta ortasındaki FOMC toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik yapılmazken 6. toplantıda da faiz artırımı pas geçilmiş olundu. Yurt içerisinde ise TCMB PPK toplantısında beklentilere paralel olarak faiz koridorunun üst bandını Mart ayından bu yana 25 baz puan indirmeye devam etti. Diğer taraftan OECD küresel ekonomi raporunda 2016 yılı küresel büyüme tahminini yüzde 3’ten 2.9 seviyesine indirdi.

Asya piyasasında Japonya Merkez Bankası kararı ve BOJ Başkanı Kuroda’nın açıklaması yakından takip edildi. BOJ politika faizini sabit bırakırken BOJ deflasyon baskısından ve durgunluktan kurtulmak için parasal genişlemeyi devam ettirme kararını sürdürdü. BOJ Politika Kurulu ayrıca parasal tabanın enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde istikrar kazanana kadar genişletileceği taahhüdünde bulundu. BOJ Başkanı Kuroda ise konuşmasında Japon ekonomisinin deflasyonda olmadığını ve BOJ politikalarının sınırlarına gelinmediğini söyledi. Kuroda, faizleri daha fazla düşürmenin de seçenekler arasında olduğunu kısa vadeli faiz ile uzun vadeli getiriler politika hedefi olmalı dedi. Asya seansında toparlanma görülürken haftanın son işlem gününde kayıplar yaşandı. Japon Yen’inde ise hafta başında gelen alımların haftanın geri kalanında geri verilmesiyle kayıplar görülmesine rağmen USDJPY paritesinde kritik 100.00 seviyesi üzerinde tutunma sağlandı. Japonya’da yaşanan kısmi parasal genişlemeye rağmen, piyasa beklentisinin altında kalınması Yen’de değer kazançlarına devam etti.

Euro Bölgesi’nde genel olarak sakin bir hafta yaşanırken imalat PMI rakamı bölge genelinde beklentilerin üzerinde gelerek bölge ekonomisi adına olumlu işaret verdi. Avrupa Merkez Bankası’nın son PPK toplantı tutanaklarında makroekonomik verilerin Euro Bölgesi ekonomisinin küresel ekonomik ve politik belirsizliklere karşı direnç göstermeye devam ettiğini gösteriyor açıklamasında bulundu. Diğer taraftan Euro Bölgesi’nde tüketici güveni de beklentileri karşılarken Euro’da toparlanmalar görüldü. Diğer taraftan ECB, Yunan bankalarının acil borçlanma programı ELA’dan kredi kullanma tavanını 0.9 milyar Euro düşürerek 51.9 milyar Euro’ya çekti. Euro Bölgesi ülkeleri Bulgaristan, Macaristan ve İspanya gibi ülkelerde yabancı yatırımcının tahvil alımlarında vatandaşlık verilmesi yönünde teşvik kararları alındı.
Amerika’da ise piyasanın odak noktasında olan FOMC toplantısında alınan karar ile beklentilere paralel olarak politika faizi değiştirilmedi. FOMC karar sonrası açıklanan metinde ekonomik görünüme ilişkin kısa vadeli risklerin dengelendiğini söyledi. FED Başkanı Janet Yellen ise konuşmasında işgücü piyasasının daha fazla güçlenmesi ve yeni risklerin ortaya çıkmaması durumunda bu yıl bir faiz artırım olasılığı olduğunu belirtti. FED’in 2017 yılı için öngördüğü 3 faiz artırım ihtimali 2’ye indirilirken USD endeksinde gevşemeler görülürken DOW30 ve S&P500’de alımlar görüldü. FED’in faiz artırımını kademeli ve yavaş yapacağını bir kez daha belirtmesi, FED üzerindeki baskıyı artırıyor. FED tarafından alınan kararda FED üyeleri arasında bölünmüşlük olduğu görülürken 3 FED yetkilisi çeyrek puan faiz artırımı gerektiği görüşünü savundu. Kansas City FED Başkanı Goerge, Cleveland FED Başkanı Mester ve Boston FED Başkanı Rosengren karara tepki gösteren üyeler arasında yer aldı.

Yurt içerisinde ise tüketici güveni beklentilere paralel gelirken Haziran ayı işsizlik oranı ise 0.6 puanlık artış ile yüzde 10.2 seviyesine ulaştı. Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandında indirime devam ederken Merkez Bankası, toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklerken gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngörülmektedir dedi. Haftanın son işlem gününde ise gün sonunda kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirirken görünümü durağan olarak belirledi. Karar sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomi kurmaylarından gelen açıklamalarda karara tepki yağarken TL varlıklarda değer kayıpları yaşandı. BIST100 endeksinde 80.000 direncinden geri dönerken döviz kurlarında da gelen alımların geri verildiği görüldü.

Küresel piyasada bu hafta Euro Bölgesi’nde enflasyon ve işsizlik oranı takip edilecekken Almanya’da ise IFO iş dünyası güveni, perakende satışlar, enflasyon ve ithalat fiyat endeksi takip edilecektir. Yurt içerisinde imalat güveni, kapasite kullanımı ve ticaret dengesi takip edilecekken Amerika’da ise kişisel harcamalar ve gelirler, askıdaki konut satışları, 2.çeyrek büyümesi, ticaret dengesi, dayanıklı mal siparişleri, tüketici güveni ve FED Başkanı Yellen ile FED üyelerinin konuşmaları takip edilecektir.

EURUSD paritesinde 1.1220 seviyesinin üzerinde kalınması durumunda 1.1255 ve 1.1300 seviyelerinin üzeri olası gevşemeler görülmesi durumunda ise 1.1200 ve 1.1100 seviyeleri görülebilir. AMB Başkanı Draghi’nin ve FED Başkanı Yellen’in yapacağı konuşmalar piyasadaki yön arayışını sonlandırabilir. EURUSD paritesinde özellikle 1.1200 seviyesi yakından takip edilmelidir.

Altın ve gümüş fiyatlarında FED kararı sonrası yeniden alımlar ön plana çıkarken 1330 dolar seviyesinin üzerinde haftalık kapanış gerçekleşti. Altında yükseliş eğiliminin devam etmesi durumunda 1340 ve 1360 seviyeleri olası gevşemelerde ise 1320 ve 1311 seviyeleri takip edilebilir. Gümüşte ise 20.00 seviyesi yakından takip edilmesi gereken seviye olarak görülüyor.

BIST100’de alımlara bağlı olarak 80.000 direnç seviyesi test edilmesine rağmen bu sabah görülen yüzde 4’ün üzerindeki kayıplar sonrasında 75.000 seviyesi yakından takip edilmesi gereken seviye olarak görülüyor. USDTRY paritesinde 2.9910 seviyesi önemle takip edilirken bu seviyenin üzerinde 3.0025 ve 3.0370 seviyeleri olası gevşemelerde ise 2.9540 ve 2.9300 seviyeleri takip edilebilir. EURTRY paritesinde ise 3.3590 seviyesinin üzerinde 3.3750 ve 3.3865 seviyeleri olası gevşemeler görülmesi durumunda ise 3.3110 ve 3.3300 seviyeleri görülebilir.

Avrupa hisselerinde DAX30 endeksinde 10.500 seviyesinin üzerinde 10.630 ve 10.730 seviyeleri olası gevşemelerde ise 10.460 ve 10.380 seviyeleri görülebilir.

Amerikan endekslerinde DOW30’da 18.100 seviyesinin üzerinde 18.200 ve 18.300 seviyeleri olası gevşemelerde ise 18.000 ve 17.900 seviyeleri görülebilir. S&P500 endeksinde ise 2150 seviyesinin üzerinde 2170 ve 2195 seviyeleri olası gevşemeler görülmesi durumunda ise 2140 ve 2120 seviyeleri görülebilir.