Global borsalarda resesyon paniği, içerde kural değişiklikleri

Yılın ilk yarısında 1970’lerden bu yana en kötü performansı sergileyen dünya borsaları, Temmuz ayına da moralsiz siftah yaptı. Dün Avrupa borsalarında başlayan sert panik atağı (ortalama kayıp %2), Wall Street’te duruldu, fakat TSİ 06:00’da büyük Asya borsalarında ortalama %1 kayıplar var.

Brent ve WTI petrol vadeli işlemleri resesyon kaygısıyla sert düşüşler sergilerken, Brent petrolün yıl sonunda $65/varile gerileyeceğine dair Citi analizi manşet oldu. Tüm dünya için borçlanma kriteri olan ABD 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi halen %2.90, 2 yıl vadeli tahvil getirisi daha yüksek. Yani, getiri eğrisinin doğal eğimi ters yüz oldu ki, genelde bu durum ABD’de resesyonun öncü göstergesi olarak algılanır. Dolar Endeksi 106’yı geçerek yılın rekorunu kırarken, Euro/dolar 1.026’a kadar geriliyor—20 yıllık dip. Satışlardan Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) da payını aldı. Salı gecesi Latin Amerika seansında ülke para birimleri dolara karşı %1 veya daha fazla kayıp sergilediler. MSCI’ın GOÜ FX Endeksi dolara karşı 20 ayın en zayıf değerine geriledi.

Dünya borsalarının feci performansının nedenleri sene boyunca değişti; gittikçe şahinleşen Fed açıklamaları, Ukrayna Savaşının uzaması ve akabinde enerji şoku zaman zaman satış gerekçesi görevi yaptılar. Halen, global resesyon kaygısı fiyatlanıyor. Gerçekten de, ABD’den gelen öncü GSYH tahminlerine göre (örneğin, Atlanta fed nowcast) ekonomi şimdiden resesyonda olabilir. Avrupa ise enerji krizinin pençesinde can çekişiyor. Dün yayınlanan Haziran S&P Global bileşik PMI aktivitenin 16 ayın en zayıf seviyesine gerilediğini duyurdu.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!