Gelişen Ülkeler’in kayıp 10 yılı—Türkiye dahil

Eve kapanmayı gayet faydalı buluyorum, özellkle, alkollü içecekler ve “ilaç” tedarikimi “özel teşebbüsten” yapabiliyorsam. İçeriye kapanmayı “içime dönme”, yani kendi iç dünyamı keşfetmek için fırsat bildim. Ben kimim, niçin bu dünyaya geldim, öldükten sonra ne olacağım? Yaşamanın amacı nedir? Bir litre ev imalatı buzlu votkayla 10 dakikada buldum soruların cevabı:

Sen uyuz bir moruksun.

Doğum kontrol hapı keşfedilmeden dünyaya geldin, başka hiç bir nedeni yok.

Geberince Cehennem’e gideceksin, ordan da kovulup, azap içindeki ruhun ebediyen Araf’la Dünya arasında gezinecek.

Dünyada olmanın tek nedeni, bitkilerin gübre ihtiyacını karşılamak.

Hay, Odin’in paslı asası, hala açılmaya 16 gün, 23 saat ve 49 dakika var. Bu kalan zamanda ne yapacağım? Covid-19 sonrası dünyayı düşlemeye başladım. Bir yanda da TV’yi açtım, yollar normal Cuma trafiğinden daha kalabalık. Spiker de “hiç ders almadık” filan diye mızmızlanıyor. Ha-şa, bir çoğumuz ders aldı, ötekiler de kaybedecek veya ölecek. Covid-19’dan sonra hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.

Ama, adını vermek istemediğim bu Penguen TV Kanalı’ndaki Spiker değil gelecek hakkında tek yanılan. Ekonomistler, fütürolojistler, proktolojistler ve sosyologlar da Covid-19’un bir kavşak, bir harman yeri olduğunu kavramıyorlar. Bu inatçı pandemi başlamadan önce de dünya tarihsel bir devinimin içindeydi. Politika boyutunda, Batı, Çin ve başlıca 2 müttefiki Rusya ve İran’a karşı kıyasıya, ölümcül bir Medeniyetler Savaşı başlatmıştı. Sanayi 4.0, Nesneler’in Internet’i (Nİ) ve Yapay Zeka (YZ) çalışma ve özel hayatımızı bir kaç yıl önce tahayyül edemeyeceğimiz hızda değiştiriyordu.

Gelecek-bilim literatüründe zikredilmeyen bir sosyal ağlar ya da platformlar fenomeni var ki, belki bir az önce saydığım 3 lokomotif trendden daha hızlı ve radikal biçimde karman-çorman edecek dünyayı. Çünkü, Sanayi 4.0, NI ve YZ ekosistemi değiştirirken, sosyal ağlar bizi, yani bilgi edinim ve analiz yöntemlerimizi, hayatı algılamamızı değiştiriyor. Daha da kötüsü veya iyisi, hiç bir sosyal ağ, sosyal ağ olmakla kalmıyor. Kapitalizmin üstünde yürüne yürüne aşınan yolunda süratle ilerleyerek bankacılıktan mağazacılığa, pezevenkliğe (Facebook’u açın göreceksiniz, Tinder’e gitmenize gerek yok) ve siyaset mühendisliğine savunuyor. Yani, pazar gücü elde ediyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!