Gelişen Ülkelerin altın çağı geride kalıyor

Türkiye Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) varlık grubunun bir üyesi. Türkiye yer yer kendi risk ve getiri unsurlarına göre fiyatlansa da, çoğunlukla GOÜ rüzgarıyla birlikte hareket eder. Türkiye açısından da Borsa’ya giren para önemli olmakta birlikte, asıl fark yaratan SWAP ve bono-tahvil (SGMK) pazarına gösterilen ilgidir.

Bu sene SWAP pazarı geçen yıllara nazaran dah az aktifti, fakt yine de aylık bazda milyar $ miktarlarında sıcak para giriş-çıkışlarına sahne oldu. SGMK tarafında ise aylık yabancı işlemleri iyice azalırken, genelde çıkış gördük. Yine de yabancı fonların pazarda payı %11. Ayrıca, Hazine, bankalar ve finansdışı kesimin ihraç ettiği FX cinsinden tahvillerin %50’nin de yabancılar tarafından alındığı ve cari açık finansmanında önemli paya sahip olduğunu hatırlamalıyız.

Bu yüzden Financial Times’de yayınlanan, Fidelity Investment GOÜ portföy yöneticisi Paul Greer’ın “EM debt in the 2020s — investing in an unstable world” (2020 yılında GOÜ SGMK—istikrarsız bir dünyada yatırım) başlıklı makalesini sizin için özetledik. Başlık 2020’den bahsetse de, aslında GOÜ’in altın çağının geride kaldığının altını çiziyor. Bu nokta çok önemli. Çünkü, SGMK pazarı artık Türkiye için önemli bir sıcak para kaynağı olmasa da, dünyada bu varlık grubuna risk iştahının sürmesi para kaçışını frenliyor ve dış borçlanmayı kolaylaştırıyor. Eğer GOÜ SGMK’dan para kaçarsa, Türkiye döviz kurunu ve kredi faizlerini dengede tutmakta zorlanacak.

Greer 21ci Yüzyılın ilk onyılının GOÜ’nün altın çağı olduğu tespiti ile başlıyor makaleye. Bu dönemde verimlilik artırıcı yatırımlar, globalleşme ve Gelişmiş Ülke tedarik zincirlerinin tüm küreye yayılması ile GOÜ’ler hem yapısal olarak modernleşti, hem de çok hızlı büyüdü.

İkinci onyılda ise trendler tersine döndü. Rezerv para merkez bankalarının sağladığı cömert parasal imkanlara rağmen, globalleşmenin yavaşlaması, dünyanın yeniden Batı ve Rusya-Çin arasında bloklaşması ve verimliliğin yavaşlaması GOÜ’ün ufkunu kararttı. Örnek olarak global yeni teknoloji ürün pazarının doyuma ve çağrı merkezlerinin Asya’ya taşınması sürecinin sona yaklaşması ile ihracat yavaşladı.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!