Geçen Hafta İMKB – (21-25 Mayıs 2012)

İMKB`de Nisan ayı başından beri etkili olan satış baskısının geride bıraktığımız haftada da sürdüğünü takip ettik.

AB tarafındaki sıkıntıların, borç krizinden önemli ölçüde etkilenen İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerde yaşanan sorunların, özellikle Yunanistan`da 6 Mayıs`ta yapılan erken genel seçimler sonrası yaşanan gelişmelerin ortaya çıkardığı yeni risklerin yurtdışı borsalarda neden olduğu düşüşlerin İMKB üzerinde olumsuz etkilerinin sürdüğü gözlendi. Citigroup`un Akbank`taki %10.1 oranındaki hissesinin piyasa fiyatından %10 dolayında iskonto ile satıldığının açıklanmasının da bu hafta İMKB`yi olumsuz etkilediği görüldü. Haftaya 56935 seviyesinde başlayan, özellikle hafta ortasından itibaren yoğunlaşan satışlarla önemli bir destek noktası olarak takip ettiğimiz 55000 seviyesinin altına inerek, Cuma günü 53997 seviyesine kadar gerileyen İMKB-100 endeksi, bu seviyeden gelen zayıf alışlarla haftayı, 55000 seviyesinin hafif altında, 54809 seviyesinde, haftalık bazda %3.73 oranında değer kaybı ile tamamladı. Cuma günü endekste %0.19 oranında değer kaybı oldu.

Gelen hafta İMKB üzerinde dışarıdaki gelişmelerle birlikte, TCMB`nin 29 Mayıs`taki Para Politikası Kurulu toplantısının ve Perşembe günü açıklanacak Nisan ayı dış ticaret dengesi verilerinin etkili olacağını düşünmekteyiz. TCMB`nin gelen haftaki toplantısında %5.75 seviyesinde bulunan gösterge faizlerde bir değişikliğe gidilmeyeceği tahmin edilmekte, bankaların munzam karşılıklarında düzenlemeye gidilmesi beklenmektedir. Özellikle TCMB Başkanı Erdem Başçı`nın hafta içindeki açıklamaları sonrası TL cinsi zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tutulma oranının sınırlı şekilde artırabileceğine ilişkin beklentilerin güçlendiği görülmektedir.

Global tarafta Euro bölgesinde yaşanan sorunların, Yunanistan`da 6 Mayıs`ta yapılan erken genel seçimler sonrası artan belirsizliklerin, İtalya, İspanya, Portekiz`de yaşanan sorunların, Euro bölgesinde kredi notlarındaki zayıflamanın olumsuz etkilerinin gelen hafta da sürmesi, endekslerde yukarı hareketleri sınırlamaya devam etmesi beklenmektedir. ECB`den gelebilecek açıklamalar ile ECB`nin 6 Haziran`daki toplantısına ilişkin beklentilerin de gelen hafta piyasalar üzerinde önemli etkilerinin olacağı düşünülmektedir.

ABD`de Çarşamba günü açıklanacak Mayıs ayı özel sektör istihdam verileri, Perşembe günü açıklanacak haftalık işsizlik ve ilk çeyrek revize büyüme verileri ile Cuma günü açıklanacak Mayıs ayı istihdam raporu ve Mayıs ayı imalat sektörü PMI verileri önemli olacaktır. Ayrıca FED`in 19 Haziran`daki toplantısına ilişkin beklentilerin de piyasalar üzerinde etkili olmaya başlaması beklenebilir.

Teknik olarak bakıldığında gelen hafta başında önemli destek noktaları olarak 54500 ve 54000 seviyeleri izlenebilir. Gelen haftanın diğer önemli destek noktaları 53600, 53100 ve 52800 seviyelerindedir. Ana destek noktası olarak ise 51700 seviyesi takip edilebilir.

Endeksin gelen hafta başında önemli direnç noktaları ise 55500 ve 56100 seviyelerindedir. Diğer önemli direnç noktaları 56400, 56800 ve 57100 seviyelerine denk gelmektedir.

TEB Yatırım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir