Forex Yorumları / IKON Menkul – (20.05.2022)

Bir Süreliğine; FED / ECB out – BOJ / SNB in

Japonya Enflasyonu Son Yılların En Önemli Japon Verisi Olabilir…
Asya seansında Japonya’dan Nisan ayına ait ulusal enflasyon verileri açıklandı. Öncelikle veriler şu şekilde;

*Japonya – Ulusal TÜFE (Nisan) yıllık: %2.5 (Önceki: %1.2)
*Japonya – Çekirdek Ulusal TÜFE (Nisan): %2.1 (Beklenti: %2.1 ; Önceki: %0.8)

Artan gıda ve petrol fiyatları ve buna ek olarak FED ile BOJ arasında aşırı derece artan para politikası ayrışması sebebiyle değer kaybeden Japon Yeni, bu zamana kadar enflasyon oluşturmakta zorluk çekmiş olan Japon ekonomisinde beklenilenden daha yüksek ivmeyle enflasyon yarattı. Bu veriyle birlikte Japonya’nın dünyadaki enflasyonist durumundan sonsuza kadar kaçamayacağını görmüş olduk.

İsviçre Merkez Bankası’nın Şahin Sinyali CHF’yi Yükseltti…
Hafta daha bitmedi. Ama genel olarak hafta içerisinde şimdiye kadar en iyi performans gösteren para birimi İsviçre Frangı diyebiliriz. İsviçre Merkez Bankası, uzun bir süredir Frank’ın değerini baskılamaya çalışıyor ve gevşek para politikası uyguluyor. Ancak İsviçre Merkez Bankası Başkanı (SNB) Jordan’ın dün enflasyon endişeleri hakkında ve dünyayı takip ettiği hakkında yorumlarının yanında enflasyon riski oluşursa harekete geçebileceğini belirtmesi İsviçre Frangı’nın değerlenmesine sebep oldu.

SNB’ye göre şahin denebilecek açıklamalar ile birlikte EURCHF ve USDCHF pariteleri Frank lehine hareket etti. SNB bu değerlenmeye karşı her zaman olduğu gibi İsviçre Frangı’nı baskılamaya hazır olacaktır. Ancak bunu yaparken enflasyon baskılarını gözleyeceğini artık açık etmiş durumda.

İsviçre Frangı’nın ilerleyen dönemdeki performansını yakından izleyebiliriz.

Bugün FED Konuşmacıları Yok, BOE ve ECB İzlenebilir…
*10:30 | İngiltere Merkez Bankası Baş Ekonomisti Huw Pill
*13:00 | ECB Yürütme Kurulu Üyesi R. Lane
*14:35 | ECB Yürütme Kurulu Üyesi R. Lane – BOJ tarafından düzenlenen “Merkez Bankacılığında Yeni Boyutlar ve Sınırlar”
*15:00 | ECB Yürütme Kurulu Üyesi R. Lane ve İng. Merkez Bankası Para Politikası Komitesi Dış Üyesi Silvana Tenreyno – Ortak Panelde Açıklama

Bununla birlikte bugün Almanya’da G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı olacak.

Çin Merkez Bankası’nın Faiz (LPR) Ayarlaması…
Çin Merkez Bankası Mayıs 2022 dönemi için ana kredi faiz oranlarını (LPR) ayarladı. LPR’ler her ayın 20’sinde açıklanan referans kredi oranlarıdır. Bu ay faizlerde bir miktar indirim olması ve Çin’in piyasalara destek vermesi düşünülüyordu. Nispeten beklenen de oldu.

*1 yıllık LPR faizi %3.7 olarak açıklandı ve değişmedi.
*5 yıllık LPR faizi ise %4.45 olarak açıklandı ve 15 baz puan düşürüldü.

Minneapolis FED Başkanı Kashkari’nin Açıklamaları…
Dünün FED konuşmacılarından Kashkari, enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının ne kadar yüksek gitmesi gerektiğini bilmediğini belirtti. Genel konuşma ile birlikte Haziran ve Temmuz aylarında 50 baz puanlık artışlar için FOMC konsensüsü ile beraber gideceği izlenimini verdi ve bir sürpriz yaratmadı.

Avrupa Merkez Bankası Tutanaklarından Önemli Detaylar…
*Üyeler, yüksek enflasyona ilişkin endişelerini geniş çapta dile getirdi.
*Geçen yaz enflasyon öngörülerine yönelik yukarı yönlü risklerin çoğu gerçekleşti.

Genel görüntü itibariyle ECB’nin Temmuz ayında faiz artışını oybirliği ile gerçekleştirmesi hemen hemen net gözüküyor. Bununla birlikte, mevcut destekleyici politika duruşunu tersine çevirmek için küçük adımların bile yeterli olması “tam şahinleşme” endişelerini boşa çıkarabilir. Bu sebeple staglasyon ve resesyon riskleri göz önüne alındığında ECB’den FED gibi hareket edip etmeyebileceğini dikkatli şekilde takip etmek gerekir.

EURUSD – Yukarıda 1.0635 Önemli Olabilir…
EURUSD paritesinde 1.0360 dip bölgesinden tepki devam ediyor. Dün sabah saatlerinden itibaren 1.0450’de tutunup tepki veren parite, hafta içerisinde test ettiği 1.0570 direncinin üzerine çıktı ve 1.0606’yı gördü. Asya seansında hafif kar satışı yaşansa da 1.0570’in üzerinde tutunmaya devam ediyor. 1.0570’in üzerinde tutunmayı biraz daha başarabilirse “bayrak formasyonu” oluşumu ile birlikte yükseliş devam edebilir önemli gördüğümüz 1.0635 direnci test edilebilir. Bu bölgenin aşılması halinde ise kısa vadede Euro lehine hareketler biraz daha kolay yol bulabilir. Bu sebeple gün içerisinde 1.0570 bölgesinde olan hareketleri izliyor olacağız.

Destekler: 1.0570 – 1.0533 – 1.0500
Dirençler: 1.0635 – 1.0700 – 1.0770

Altın – 200 Günlüğün Üzerinde, Ancak 1850’yi de İzlemek Lazım…
Dün ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan gevşeme, dolar endeksini de aşağı çekti ve sarı metalin yükselmesinde bir miktar rol oynadı. Sarı metal dün yaptığı atak ile birlikte 1850 direncine temas etti ve aynı zamanda da 1670’den gelen uptrend çizgisini teyit etti. 200 günlüğün üzerinde seyretmesi sarı metal için pozitif. Ancak 1670’den gelen uptrendin içine tekrar girmesini görmemiz olası yükselişin teyidi için daha iyi bir yol olabilir. Dolayısıyla gün içinde 1850 üzerinde de tutunma sağlayabilirse pozitif görüntü daha kolay ilerleyebilir. 1836’ya denk gelen 200 günlüğün üzerinde tutunamaması halinde ise kısa vadeli negatif görüntü kendini tekrar hissettirecektir.

Destekler: 1836 – 1805 – 1785
Dirençler: 1850 – 1875 – 1888

SP500 CFD – Geçen Haftanın Dibi 3854’den Tekrar Tepki Hazırlığında…
SP500 vadeli endeksi son iki gündür düşüş eğilimini tekrardan arttırdı ve geçtiğimiz hafta test ettiği, yakın zamanların dip seviyesi olan 3854 seviyesine geriledi. Ancak buradan hafif tepki alıyor. Dört saatlikte pek görülmese de saatlik bazda ters omuz baş omuz formasyonu ile hafif toparlanma hazırlığında.

Bu hazırlık devam ederken son zamanlardaki düşüşün de alçalan fiyat kanalı içerisinde gerçekleştiğini görüyoruz. Dün kanalın alt bandına yakınlaşmadan yatay destekten kendine tepki alanı bulmuştu. Ters OBO formasyonuyla tepki gelirse kanalın üst bandına doğru atak yapabilir. Kanal yukarı yönde kırılmadığı sürece endeksteki negatif görüntü ağırlıklı zigzag hareketlerini takip edeceğiz.

Destekler: 3915 – 3854 – 3820
Dirençler: 3967 – 4020 – 4056

USDJPY – Japonya Enflasyonu ve Olası bir Omuz Baş Omuz…
USDJPY paritesi tarafında, son zamanlarda 131.50 tepesinden hafif bir yataylaşma ve omuz baş omuz oluşumu göze çarpıyor. Fiyatlar OBO yapısının gövde kısmına kadar geriledi. Burada 127.70 ile 127.15 bölgesini kritik destek hattı olarak alıyoruz. Özellikle 127.15’in kırılması, OBO’yu tetikleyebilir ve 124.2 bölgesine kadar bir düşüş oluşturabilir. OBO yapısının başarısız olma ihtimali için de 127.15’in kırılıp kırılmaması önemli. Formasyonların başarısız olma durumunu her zaman için akılda tutmak gerekir. Bu sebeple formasyon teyitleri önemlidir.

Son zamanlardaki düşüşte, Dolar Endeksi’ndeki gevşemenin payı olsa da, aslında bunun Japon Yeni kaynaklı olduğunu EURJPY paritesinde de görebiliriz. Japonya’daki enflasyon oranlarının dünyadan ayrı kalamayacağına yönelik spekülasyonlar ve Japonya Merkez Bankası’nın aşırı gevşek politikasını biraz olsun normalleştirmek zorunda kalacağı yorumları temel tarafta etkili oluyor. BOJ ve FED şuan birbirinden çok ayrı politika uyguluyorlar ve bu makasın biraz olsun daralması USDJPY paritesindeki yükselişin bir miktar geri alınmasını sağlayabilir. Yine de bunun kısa vadeli olması muhtemel, çünkü şuan için BOJ’un en az FED kadar sıkılaşabileceğine yönelik elde bir somut veri bulunmamakta.

Destekler: 127.70/127.15 – 125.95 – 124.20
Dirençler: 128.80 – 129.65 – 130.75

Kaynak: IKON Menkul Sabah Bülteni