Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (31.01.2023)

PİYASALARDA TEDİRGİNLİK DOLARA POZİTİF YANSIYOR

Sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya piyasalarında satış yönlü hareketler gözlenirken, ABD vadelilerinin de aynı şekilde düşüşte olduğu gözleniyor. Endeksin güne hafif satıcılı bir başlangıç yapmasının olası olduğunu düşünüyoruz.

Haftanın ilk işlem gününde küresel hisse senetleri altı seanslık yükselişin ardından geri çekilirken, ABD tahvil getirileri, merkez bankası para politikası duyuruları ve enflasyonu düşürmede ilerleme kaydedilip kaydedilmediğine ışık tutabilecek veriler öncesinde yükseldi. ABD’de endeksler beklenen FED kararı ve açıklanacak finansal sonuçların etkisi altında teknoloji ve diğer mega sermayeli hisselerdeki düşüşlerin öncülüğünde önceki günü kayıpla tamamladı.

FED’in 2 gün sürecek faiz kararını vereceği toplantıları bugün başlıyor. Fed’in yükselen enflasyonu kontrol etmek için oranları agresif bir şekilde artırdığı 2022’nin ardından Çarşamba günkü iki günlük politika toplantısının sonunda faizi 25 baz puan artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu karar sonrası Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı basın toplantısı, faiz artırım döngüsünün sona ermeye yaklaşıp yaklaşmayacağı ve faizlerin daha ne kadar yüksek kalabileceğine dair işaretler açısından incelenecek.

Avrupa borsaları ise yatırımcılar merkez bankalarının bu hafta yapacağı bir dizi faiz artırımına hazırlanırken, İspanya’dan gelen beklenenden daha yüksek enflasyon verilerinin piyasadaki gerginliği artırmasıyla Pazartesi günü düşüş yaşadı. Avro bölgesi tahvil getirileri, öncü verilerin İspanya tüketici fiyatlarının Ocak ayında yıllık %5,8 ile beklenenden fazla arttığını göstermesinin ardından yükseldi. Avrupa’nın teknoloji sektörünü yansıtan endeksi %1,7 düşüşle Stoxx 600 sektörleri arasında en çok düşüş yaşayan sektör oldu. Dün yayınlanan verilere göre Almanya ekonomisi dördüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde çeyreksel bazda %0.2 küçüldü. Alman ekonomisi için genel beklentilerin 2023’ün ilk çeyreğinde de küçüleceği şeklinde olduğu göz önünde bulundurulursa genellikle art arda iki çeyrek daralma olarak tanımlanan bir resesyon daha olası hale gelmiş oldu.

IMF dün gelişmekte olan ülkelere ilişkin bu yıl için üretim artışı tahminini yükseltti. Değerlendirmesinde şu anda bölgedeki ekonomik yavaşlamanın, Çin’in yeniden açılmasının ardından 2022’de dibe vurmuş olabileceğini gösterdiğini belirtti. Dünya Ekonomik Görünümü’ndeki son güncellemesinde IMF, yükselen piyasalarda ve gelişmekte olan ekonomilerde 2023’te geçen yıl Ekim ayı projeksiyonunun 0.3 puan üzerinde %4,0 büyüme bekliyor. IMF ayrıca küresel ekonomik büyüme hızının Rusya-Ukrayna savaşı ve devam eden enflasyonla mücadelenin etkisiyle %3,4’ten bu yıl %2,9’a gerileyeceğini tahmin etti.

Çin’de bize göre bu sabah açıklanan veriye göre imalat PMI Ocak ayında, Kovid-19 tedbirlerinin gevşetilmesi ile birlikte Aralık ayındaki 47,0 puandan, 50,1 puana yükselerek başa baş seviyesinin üzerini gördü. Hizmetler sektöründeki aktiviteyi ölçen imalat dışı PMI, Ocak ayında imalat sektörüne göre çok daha güçlü bir büyüme ortaya koydu. Ekonominin yeniden açılması ile imalat dışı PMI Aralık ayındaki 41,6 puandan 54,4 puana çıktı.

USDTRY

Hafta başında yaklaşık 18,90TL seviyelerine doğru atak denemesi gerçekleştiren kurda geri çekilme sonra 18,81TL seviyesinde fiyatlama devam ediyor. Dün Türkiye Ekonomik Güven Endeksi beklentilerin üzerinde 99,3 olarak, ABD’de ise Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi -8,4 olarak beklentilerden iyi açıklandı. Bugün yurt içinde Dış Ticaret Dengesi takip edilirken, ABD tarafında CB Tüketici Güven Endeksi verisi açıklanacak. Gün içerisinde ana direnç noktası 18,85 TL olarak takip edilecek. Teknik olarak yükseliş hareketlerinin devamında ise 18,90 ve 18,95 TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Gün içi geri çekilmelerin yaşanması durumunda 18,75 TL ilk destek bölgesini takip ederken, bu seviye altında fiyatlamada 18,70 ile 18,65 TL destek bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Çaprazda 20,50 TL seviyeleri test edildikten sonra kısmi çekilme gözlense de yükseliş hareketi devam ediyor. Dün Avrupa Tüketici Fiyat Endeksi beklenti yönünde -20.9 olarak açıklandı. Yurt içinde ise üretici ve tüketicilerin ülke ekonomisine güveninin arttığına dair iyimserlik sağlayan Ekonomik Güven Endeksi 2022 Şubat ayından sonra en yüksek seviyesine çıkarak 99,3 oldu. Bugün Avrupa Bölgesi’nde Çeyreksel ve Yıllık büyüme, yurt içinde Dış Ticaret Dengesi verileri açıklanacak. Gün içi 20,35 TL ana destek bölgesini 20,30 ve 20,25 TL diğer destek seviyeleri olarak takip ediyor. Yükselişlerde 20,45 TL üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise 20,50 ve 20,55 TL direnç bölgeleri takip edilecek.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde dolar tarafının değer kazanması ile kısmi geri çekilmelerin sınırlı kaldığını görüyoruz. Gün içerisinde 1,0890 seviyesi üzerinde fiyatlamalar test edildi. Avro bölgesinden Tüketici Güven Endeksi -20.9 ve ABD tarafında ise Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi -8,4 olarak açıklandı. Bugün ise Avrupa bölgesinde mevsim etkilerinden arındırılmış Çeyreksel ve Yıllık büyüme verileri, ABD tarafında ise CB Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Gün içi 1,0860 direnç bölgesini ve üzeri fiyatlama için 1,0880 ve 1,0900 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. Geri çekilmelerde ilk destek bölgesi 1,0840 ve düşüşün devamı durumunda 1,0830 ile 1,0820 destek bölgelerini takip edeceğiz.

ONS ALTIN

Geçtiğimiz hafta ortasında son 8 ayın zirvesini gören ve 1949$ test eden ons altında kısmi geri çekilmeler gözlense de 1928$ fiyatlama ve %0,1 değer kazanımı ile 6 haftayı da üst üste pozitif tarafta kapatmayı başardı. Geçen haftadan itibaren yatay seyreden ons altın grafiği hafta başında da devam ediyor. Piyasalarda ABD ekonomisine dair verilerden sonra iyimser fiyatlama ve Fed’in 25 baz puanlık faiz artışına gideceğine dair beklentiler korunuyor. İlk destek 1915 dolar gün içinde takip edilirken 1910 ve 1905 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. 1920 dolar üzerinde yükselişin devamı 1930 ve 1935 dolar seviyelerini direnç bölgeleri olarak takip etmemizi gerektirecek.

GBPUSD

ABD ekonomisine dair iyimser yaklaşım paritede geçen hafta etkisini gösterirken hafta başında büyüme verileri ile faiz kararı öncesinde durgunluk ve dolar endeksinde düşüş gözleniyor. Dün açıklanan Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi -8,4 olarak açıklandı. İngiltere de yarın veri akışı zayıf. ABD tarafında ise CB Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. İlk direnç seviyesi 1,2360 üzerinde kalıcılık devam etmesi durumunda teknik açıdan 1,2370 ve 1,2390 kısa vadeli direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Gün içi geri çekilmelerde ise 1,2340 ilk destek bölgesini takip ediyor olacağız. Bu seviye altında fiyatlama için 1,2335 ve 1,2330 seviyeleri destek bölgeleri olarak izlenebilir.

GRAM ALTIN

Yoğun veri gündeminin bulunduğu haftada kurda uzun süreli yatay seyir ve ons altında da kısmi düşüş sonrası fiyat yataylaşması gram altın tarafında da karşılık buldu. Gram altın 10 günlük basit ortalaması 1160TL üzerinde seyrediyor. Küresel ekonomilerden gelen veriler sonrasında desteklenen altının bu hafta Merkez Bankaları toplantılarından sonra fiyatlamalarında hareket gözlenebilir. Gün içinde 1165 TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde yükseliş için ise 1170 TL ve 1175 TL seviyeleri kısa vadeli direnç bölgesi olacaktır. Seans içi geri çekilmelerde teknik olarak takip edilecek destek bölgeleri 1160 TL altında fiyatlama için 1155 TL ve 1150 TL seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni