Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (3.08.2022)

GÖZLER YURT İÇİ ENFLASYON VERİSİNDE OLACAK

Borsa Istanbul dün günü %0,33 düşüş ile 2.647,59 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 44,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.681,43 seviyesini görürken en düşük 2.639,05 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %1,23, S&P 500 %0,67, Nasdaq %0,16 düşüşle kapattı. Avrupa Piyasalarında FTSE 100 %0,06, DAX %0,23 ve CAC 40 %0,42 düşüşle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde alıcılı işlem gözleniyor.

Küresel gelişmelere baktığımızda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Diğer yandan Çin-Tayvan arasında yaşanan gerginlik piyasa fiyatlamalarına dahil olmakta. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Çin ile egemenlik ihtilafındaki Tayvan’ı ziyaret etmesi, piyasalarda jeopolitik risk algısının artmasına neden oldu. Küresel piyasalarda dün tüm dikkatler ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a yapacağı ziyaretteydi. Pelosi, Tayvan liderliğiyle görüşmelerinin ortak çıkarları destekleyeceğini vurguladı. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi’yi taşıyan uçağın Tayvan’a ulaşmasının hemen ardından yayımladığı açıklamada, Çin muhalefetine ve protestolarına rağmen yapılan ziyaretin “tek Çin” ilkesinin ve Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri’deki taahhütleri ciddi şekilde ihlal ettiği belirtildi.

Diğer yandan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonun düşmemesi halinde Eylül toplantısında politika faizini 50 baz puan artırabileceğini, hatta 75 baz puanlık bir artışın da söz konusu olduğunu söyledi.

Petrol piyasasında tüm dikkatler OPEC+ koalisyonu toplantısında olacak.

Yurt İçi gelişmelere baktığımızda, TÜİK tarafından Temmuz ayına ilişkin enflasyon rakamları bugün açıklanacak. Piyasanın beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 80’i aşması yönünde. Aylık artışın ise yüzde 3 civarında olması bekleniyor. Temel mal ve hizmet ile gıda fiyatlarında yükselişler beklense de enerji fiyatlarında ve akaryakıt fiyatlarındaki düşüş kaynaklı bir miktar durulma olası olabilir. Merkez Bankası’nın geçen hafta açıklanan 3. Enflasyon Raporun’da ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 42,8’den yüzde 60,4’e yükseltilmişti.

Bugün yurtiçinde enflasyon, yurt dışında ise PMI rakamları takip edilecek.

USDTRY

Kurda 18TL altında 17,95TL seviyelerinde bir yataylaşma söz konusu fakat geri çekilmeler çok sınırlı kalmaya devam ettiği için bu seviyelerde tutunmaya devam ediyor. Bugün yurt içinde Temmuz ayı enflasyon verisi ile birlikte bankacılık sektörü karlılık verisi açıklanacak. ABD’de ise Tayvan krizi Çin ile devam ederken PMI, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek. Enflasyon diğer aylara göre daha düşük oranda gerçekleşebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,97 ve 18,05 TL direnç seviyesinin takip edilebilir. Olası satış baskısı durumunda ise 17,85 ve 17,75 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çaprazda parite etkisi ortadan kalkınca 18,15TL seviyelerine kadar dün geri çekilme yaşandığını gördük. Türk lirası’nda yatay fiyatlama devam ederken, bugün yurt içinde enflasyon verisi önemle takip edilecek. Bunun yanı sıra yurt içinde bankacılık karlılıkları açıklanırken, Avrupa’da PMI verileri ile birlikte ÜFE verisini takip edeceğiz. Jeopolitik risk kaynaklı dolara yöneliş sonrasında yaşanan geri çekilme sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,35 ve 18,45 TL direnç seviyesinin takip edilebilir. Olası satış baskısı durumunda ise 18,20 ve 18,10 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Paritede dün ABD ve Çin arasında yaşanan Tayvan gerilimi ile birlikte oluşan risk algısında bozulma nedeniyle dolara olan talepten dolayı geri çekilme yaşandı ve 1,02 altında kapanış gerçekleşmesine neden oldu. Bugün ABD’de PMI ve fabrika ile dayanıklı mal siparişleri takip edilirken, Avrupa’da PMI verileri iel birlikte ÜFE verisi ön plana çıkacaktır. Tayvan gerilimi devam ederken paritede aşağı yönlü baskının bir süre daha sürmesini bekleyebiliriz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,0200 ve 1,0250 direnç, olası satış baskısında ise 1,0150 ve 1,0100 destek seviyeleri takip edilebilir.

kısa sürdüğünü görüyoruz. Bugün her iki bölgeden PMI verileri açıklanacak, 1,0150 geri çekilmeleri alış fırsatı olmaya devam edecektir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,0240 ve 1,0290 direnç, olası satış baskısında ise 1,0150 ve 1,0100 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Ons altında dün ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Tayvan ziyareti sırasında Çin’in askeri tatbikata başlama haberleri ile birlikte 1787$ seviyesine kadar altında yükseliş gerçekleştiğini gördük. 1785$ seviyesinde olan üssel 50 GAO: üzerine geçse de burada tutunamayan altında sert geri çekilme Pelosi’nin Tayvan’a ulaşması ile yaşandı. Bu sabah 1770$ seviyelerine yakın güne başlayan ons altında yükselişler düne göre sınırlı kalabilir 1780$ yükselişleri kar al için veya yeni satışlar için takip edilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde ons altında 1.785 ve 1.790 direnç, olası satış baskısında ise 1.765 ve 1.755 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

Paritede yarın gerçekleşecek İngiltere Merkez Bankası faiz kararı toplantısı öncesinde dolar bazlı fiyatlamaları izlemeye devam ediyoruz. Tayvan krizi ile dolara olan talebin piyasaya geri gelmesi bu sabah 1,2150 seviyesi altının test edilmesine neden oldu. Diğer taraftan bugün ABD’de PMI verileri iel dayanıklı mal ve fabrika siparişleri verileri takip edilecek. İngiltere’de ise BoE kararı öncesi Temmuz Hizmet PMI verisi açıklanacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,2190 ve 1,2250 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,2100 ve 1.2080 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY

Usd/Jpy paritesinde bir süredir devam aşağı yönlü hareket ile birlikte 130 seviyelerine kadar geri çekilme yaşansa da bu sabah 133 seviyelerinden dengeleniyor. . 50 günlük üssel hareketli ortalamanın altına sarkan paritede aşağıda 100 günlük ortalama olan 130 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.Çin- Tayvan arasında yaşanan gerginlik dolayısıyla Japon yeni güvenli liman olma özelliğini koruyor. Bu bağlamda paritede aşağı yönlü fiyatlamaların devamı 130 bölgesinin altında devam edebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 134 ve 135 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 131 ve 130 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL

Brent petrol, kritik 100 dolar seviyesinin hafif üzerinde fiyatlanıyor. Genel anlamda petrol piyasasında oynaklık yüksek. Psikolojik bir seviye olan 100 dolar seviyesinin altında Brent petrolün kalıcılık sağlaması durumda satışlar 97 dolar seviyesine kadar geri çekilme gözlemlenebilir. 50 ve 100 günlük üssel hareketli ortalamasının altına sarkan Brent petrolde satışlar derinleşebilir. Bugün OPEC+ toplantısı petrol piyasaları açısından yakından takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 101 ve 102 dolar direnç; 100 ve 99 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında kur tarafında hareketlilik sınırlı kalmaya devam ederken Tayvan tarafında yaşanan gerginliğin ons altına etkileri ile birlikte dün 1015-1030TL aralığında dalgalı bir gün yaşandığını söyleyebiliriz. Bugün Türk Lirası için açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verisi yurt içinde takip edilirken, yurt dışında Tayvan riski ons altın üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Her iki üründe de geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 1030 ve 1045 dolar direnç; 1000 ve 995 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni