Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (24.11.2022)

ABD FOMC TUTANAKLARINDA YAVAŞLAMA SİNYALİ

Borsa İstanbul’da yükseliş eğilimi etkisini sürdürdü. TCMB faiz kararı beklenirken bankalara yine ilgi vardı. Bankacılık endeksi %4.3, Sanayi endeksi %1.4 yükseldi. Bist-100 endeksinde 75 hisse yükselirken 25 hisse düştü. Endeksin yükselişine en fazla puan bazlı katkıyı veren ilk beş hisse AKBNK, SISE, ISCTR, EREGL ve YKBNK oldu.

Fed’in son politika toplantısının tutanaklarının ABD merkez bankacılarının faiz artırımlarının hızını yakında yumuşatmak istediklerini göstermesinin ardından, ABD tahvilleri önceki gün gerilerken, dünya hisse senetleri yükseldi. Wall Street’te, teknoloji, iletişim, sağlık ve sanayi hisselerindeki kazanımların öncülüğünde üç ana endeks de yükselişle kapandı. Fed tutanakları sonuçlarının ardından 10 yıllık tahvillerin getirisi %3,69’a, iki yıllık tahvillerin getirisi ise %4,47’ye kadar düştü. Tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil getirileri ile iki yıllık getirileri arasındaki fark 79 baz puana ulaşırken aradaki bu açılma 2000’deki dot.com çöküşünden bu yana görülmeyen bir ölçekte bir eğrinin tersine çevrilmesine neden oldu.

Tutanaklar, FOMC katılımcılarının çok sıkı bir işgücü piyasası ve kabul edilemez derecede yüksek enflasyon karşısında politika faizini daha da artırmaya kararlı olduğunu gösterse de aynı zamanda üyeler arasında ulaşılacak zirve oranı konusundaki belirsizliği de ortaya koydu.

Toplantı tutanakları, Fed politika yapıcılarının “önemli bir çoğunluğunun” faiz artırımlarının hızını yavaşlatmanın “yakında uygun olacağı” konusunda hemfikir olduğunu gösterdi. Yatırıcılar, son verilerin ekonomik koşullarda bir zayıflık olduğunu göstermesinin ardından Fed tutanaklarının yetkililerin faiz arıtımlarında yumuşama duruşunu teyit etmesini bekliyordu.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın önceki günkü verileri, işsizlik başvurularının geçen hafta beklenenden fazla arttığını gösterdi. Ayrıca ABD Bileşik PMI Endeksi’ne göre, ABD ticari faaliyeti Kasım ayında beşinci ayında daraldı. Üretim PMI endeksi Kasım ayında 47.6 ile 50 eşiğinin altına geriledi. Hizmet PMI ise 46.1 ile Ekim ayına göre düşüş gösterdi.

Asya hisseleri, Fed’in faiz artırımlarının hızını yavaşlatabileceği sinyalleri ve Çin’den gelen yeni ekonomik teşvik haberleriyle birlikte bu sabah baktığımızda karışık bir seyir izliyor. Japonya’da Nikkei endeksi %1 artıda iken Çin’de endeksler yazının yazıldığı sıralarda yatay-hafif negatif tarafta hareket ediyor. Bugün Güney Kore Merkez Bankası sıkılaştırma hızını daha mütevazı bir hareketle 25 baz puana indirerek, yaklaşan küresel resesyon ortasında aşırı yüksek oranlı faiz artırımlarından uzaklaşan diğer merkez bankalarına katıldı.

Özellikle son günlerde Çin’den gelen haberlerle birlikte petrol piyasasında fiyatlar, Eylül ayından itibaren önemli destek seviyesini test ederken bu seviyenin altına geçilmesi halinde petrolün 2021’in sonundan bu yana görülmeyen seviyelere düşebilmesi muhtemel görünüyor. G7 ülkeleri Rus petrolü için mevcut piyasa seviyesinin üzerinde bir fiyat tavanı olarak değerlendirirken ABD ham petrol vadeli işlemleri Çarşamba günü %3’ten fazla düştükten sonra dün varil başına %0.2 düşüşle 77.8 $’a geriledi.

Bugün TCMB’nin faiz kararı yurt içi piyasaların önemli bir gündemi olacak. Saat 14:00’de açıklanacak kararda politika faizini %9’a indirilmesi bekleniyor. Toplantı metninde ise bu karar ile birlikte önümüzdeki döneme ilişkin bakış açısının ne olduğu aranacak.

USDTRY

Kurda bu hafta içinde gün içi fiyat marjları giderek daralıyor. Bugün TCMB PPK toplantısında 150 baz puan faiz indirimi beklentisi geçtiğimiz ay gerçekleşen toplantı sonrası oluşmuştu. Bugün faiz artışı beklentisine rağmen kurda yükselişin sınırlı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanımı verileri ayrıca takip edilecek. ABD’de Şükran Günü nedeni ile piyasalar kapalı olacak. Bu nedenle geri çekilmelerde sınırlı kalabilir. Yükselişlerde henüz 18,65TL üzerinde günlük kapanışlar görmedik. 18,60TL altında 18,50TL ve 18,45TL 18,40TL destek bölgeleri, yükselişlerde ilk direnç 18,65TL ve olası yükseliş devamında 18,70TL ve 18,80TL diğer direnç bölgeleri.

EURTRY

Çaprazda dün Avrupa’da açıklanan Kasım ayı PMI verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ile paritede yaşanan yükselişin etkisi hissedildi. 1,0380 seviyelerine kadar yaşanan yükseliş sonrasında bugün Avrupa’da İFO iş ortamı güven endeksi açıklanacak. Yurt içinde ise kapasite kullanımı ve reel kesim güven endeksi verileri ile TCMB PPK toplantısında 150 baz puan indirim beklentisi sonrası Türk Lirası fiyatlaması önemli olacaktır. Yükselişin zayıf kalmaya devam etmesi durumunda 19,30TL seviyesine geri çekilmelerde destek olarak takip edilirken bu seviyelerin altında 19,20TL ana destek bölgesi. Yükselişlerde 19,40TL üzerinde kalıcılık durumunda 19,50TL ve 19,60TL seviyeleri direnç olarak takip edilebilir.

EURUSD

Dün 1,0300 altına geri çekilme yaşanmasına rağmen beklentinin üzerinde açıklanan Avrupa PMI verileri ile birlikte yükseliş yaşanması ve 1,0380 seviyelerine yaşanan yükseliş sonrası günlük kapanışta günün en yükseğine yakın oldu. Bugün ABD piyasaları Şükran Günü nedeniyle kapalı olacak. Avrupa’da da veri akışı zayıf. Almanya’dan İFO iş ortamı güven endeksi açıklanacak. ABD piyasalarının kapalı olmasından dolayı yatay fiyatlama gerçekleşmesi bekliyoruz. 1,1500 geçilmedikçe yükselişler paritede sınırlı olarak değerlendirilebilir, bu seviye altında 1,1450 ve 1,1480 diğer yakın direnç bölgeleri. Geri çekilmelerde ana destek bölgesi 1,0400 önemli. Geri çekilmenin devamı durumunda 1,1370 ilk destek, ana destek bölgesi üzerinde ise diğer destek seviyesi 1,1350 olarak takip edebilir.

ONS ALTIN

Ons altında dün beklediğimiz fiyat aralığında işlemler devam etti. Dün Japonya piyasaları kapalıyken, bugün de ABD’de Şükran günü nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Yarın da ABD piyasalarının yarım gün tatil olması haftalık kapanışın yatay dünkü kapanış seviyelerinin üzerinde olması beklenebilir. FOMC tutanaklarında faiz artışlarında yavaşlama sinyali ile yükselişin hızlandığını söyleyebiliriz. Yükselişlerde kısa vadeli değerlendirdiğimizde 1770 Dolar ana direnç seviyesi. Destek seviyeleri olarak 1750 ve 1735 ve 1720 Dolar seviyeleri gün içi takip edilebilir. Yükselişlerde ise 1770 Dolar üzerinde 1780 ve 1800 Dolar seviyeleri orta vadeli direnç bölgeleri olarak öne çıkıyor.

GBPUSD

Paritede hafta genelinde geri çekilmeler sınırlı kalmaya devam ederken dün açıklanan PMI verileri İngiltere’de ABD verilerine göre daha olumlu gerçekleşmesi ile kritik 1,2100 seviyesi yukarı yönlü kırılarak 1,2108 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiğini görüyoruz. Bugün ABD piyasaları Şükran Günü nedeniyle kapalı. İngiltere’de ise veri akışı zayıf olacak. Bu nedenle dünkü yükseliş sonrasında 1,2000 üzerinde kalıcılığın devam etmesini bekliyoruz. Yükselişlerde ilk direnç 1,2100 üzerinde 1,2130 ve 1,2150 diğer direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde 1,2100 ve altında 1,1950 ve 1,1920 seviyeleri kısa vadeli destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında Türk Lirası’nda gelişmelerden etkilenme fiyatlaması giderek dar bant hareketine dönüşürken ons altında yaşanan gelişmeler ön planda kalmaya devam ediyor. Bugün yurt içinde TCMB PPK toplantısında faiz indirimi beklentisi olsa da kur üzerinde etkisinin sınırlı kalmasını bekliyoruz. ABD’de ise bugün Şükran günü nedeniyle piyasaların kapalı olması ons altında da yatay fiyatlamaların hafta kapanışına kadar devam etmesine devam edebilir. Kurda yatay fiyatlama bugün de devam edecektir. Bu nedenle 1040TL geri çekilmeleri ilk destek seviyesi, altında 1035 ve 1030TL seviyeleri izlenebilir. Yükselişlerde 1050TL üzerinde 1055 ve 1060TL seviyeleri orta vadeli direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni