Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (22.05.2023)

BORÇ TAVANI KRİZİ PİYASALARDA ENDİŞEYLE TAKİP EDİLİYOR

TCMB’nin 16 Mayıs’ta yaptığı düzenleme sonrasında kredi kartı limiti belirli bir tutarın üzerinde olanlar için, bireysel kredi kartlarıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verilmişti. Perşembe günü ise TCMB yeni bir düzenleme ile, Menkul Kıymet Düzenlemesinde 15 Bin Lira’ ya kadar kredi nakit avans ve kuyum harcamalarına istisna getirdi. Böylece nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamalarında 15 bin TL’ye kadar olan kısım menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. Seçim öncesinde 25 Mayıs Perşembe günü yapılacak olan TCMB toplantısında faiz değişikliği öngörmüyoruz. Politika faizi %8.50 olarak sabit bırakılabilir.

ABD borç tavanını yükseltme müzakerelerinin askıya alınmasıyla Cuma günü ABD borsaları düşüşle kapandı ve dolar değer kaybetti. Hazine getirileri, borç tavanı endişeleri nedeniyle yalpaladı, ancak sağlam ekonomik verilerin ardından Fed’in Haziran ayında bir başka faiz artırımının mümkün olması ve Fed yetkililerinin bu hafta enflasyonun çok yüksek kaldığını yinelemesi nedeniyle yükselişlerine yeniden başladı. Borç tavanı müzakerelerinin çıkmaza girdiğine dair gelen bilgilerle yatırımcılar gelecek ayki faiz oranı kararına ilişkin ipuçları için bir panel tartışmasında Fed Başkanı Jerome Powell’ın sözlerini incelerken piyasaları sarstı. Powell konuşmasında, geçmişteki faiz artırımlarının gecikmeli etkisi ve son dönemdeki banka kredi sıkılaştırmasına ilişkin belirsizliklerin, daha fazla parasal sıkılaştırmaya gerek olup olmayacağını belirsiz hale getirdiğini söyledi. Ayrıca ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, piyasa dalgalanmasına ek olarak, banka CEO’larına bankacılık likidite krizini durdurmak için daha fazla birleşmenin gerekli olabileceğini söyledi.

Dolar ve Uzakdoğu’nun dolara alternatif rezerv para arayışı devam ediyor. Dolar/yen paritesi %0,1 artışla geçtiğimiz hafta en yüksek seviye olan 137.86’ya çıktı. ABD tahvil getirilerindeki değer kayıpları devam ediyor buna rağmen Dolar endeksi 103 puan üzerinde ve Ons altında bu hafta genel olarak 2000 Dolar altında fiyatlama gösterdi. Geçtiğimiz hafta ABD tarafından gelen öncü büyüme verilerinin beklenti altında kalması Haziran’da FED için faiz artışının masada olduğu ihtimalini güçlendiriyor. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan Perşembe günü açıklamasında 13-14 Haziran’da yapılacak FOMC toplantısı için açık fikirli olduğunu, henüz faiz durduracak noktaya gelmediklerini düşündüğünü söyledi.

ABD borç tavanı müzakerelerinde ilerleme umutlarının yatırımcı duyarlılığını artırmasıyla Avrupa borsaları yükseldi ve Alman DAX rekor seviyeye ulaştı. Pan-Avrupa Stoxx 600 %0,66 yükseldi ve MSCI’nin dünya çapında hisse senedi göstergesi %0,13 artışla kapandı. Avrupa Merkez Bankası Başkan yardımcısı Guindos ise ‘faizleri artırmaya devam etmek için hala alan olduğunu ancak sıkılaştırmanın çoğunun zaten yapıldığını konuşmasında ifade etti. ECB’den George Muller ise, 2024 ‘ün başlarında dahi faiz düşürmek için erken olduğunu düşünüyor.

USDTRY

Dolar endeksi ABD borç limiti sorununda çözüme varılamaması sonrası nispeten gerilerken ABD Doları Türk Lirası karşısında pozitif ayrışmaya devam ediyor. Kurda fiyatlama 19,80TL üzerinde kalıcı seyrediyor. Bugün yurtiçinde Tüketici Güven Endeksi verisi takip edilecek. ABD’de ise veri akışı zayıf. Yarın ABD veri akışı yoğun, bölgede PMI verileri ile Konut Satışları verileri açıklanacak. Gün içerisinde kurda 19,80TL üzerinde yükseliş hareketlerinin devamında 19,85TL ve 19,90TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerde ise, 19,80TL ilk destek bölgesi takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için 19,75TL diğer destek seviyesi olarak izlenebilir.

EURTRY

Paritede yukarı yönlü hareketlerin kaydedilmesi çaprazda da kayıpların sınırlanmasını sağladı. Euro güçlenirken geçtiğimiz hafta çaprazda en yüksek 21,59TL seviyesi test edildi. Haftanın ilk işlem gününde ise 21,35TL seviyesinden açılış gerçekleştirdi. Bugün Euro Bölgesi’nde ve yurtiçinde Tüketici Güven Endeksi verileri takip edilecek. Teknik açıdan 21,40TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 21,30TL ve 21,20TL seviyeleri takip edilecek. Yükseliş hareketlerinin devam etmesi halinde 21,45TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde sırasıyla 21,55 ve 21,65TL direnç bölgelerini takip ediyor olacağız.

EURUSD

Fed faiz artırımına dair beklentiler paritede yükselişe neden olmuştu. Sonrasında yaşanan ABD borç tavanı krizinde sorunun çözümüne dair ılımlı açıklamalar ve ABD verileri dolar endeksinde yükselişe neden olmuş parite yukarı yönlü hareketlerini sınırlandırmıştı. Cuma günü krizin çözülemeyeceğine dair söylemler ve temerrüt riski endeksi geri çekerken parite 1,0800 üzerinde fiyatlama görme imkanı buldu. Teknik olarak 1,0820 seviyesini ve üzeri fiyatlama için 1,0840 ve 1,0850 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,0810 bölgesi izlenirken, aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde 1,0800 ile 1,0790 destek bölgelerinin izlenmesi gerekebilir.

ONS ALTIN

Geçtiğimiz hafta Cuma günü ABD borç tavanına ilişkin gelişmelerin çözümsüz kalması doların değer kaybetmesine neden olurken altını tekrar güvenli liman olarak öne çıkardı. Ons altın fiyatlaması 1950 dolara kadar geri çekildikten sonra tekrar 1970 doların üstüne çıkmayı başardı. Haftanın ilk işlem gününde sarı metal 1978 dolar seviyesinden işlem görmeye başladı. Gün içi destek seviyesi olarak 1970 dolar altında fiyatlama için 1965 ve 1960 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Gün içi direnç seviyeleri olarak ise 1975 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında ise 1985 ve 1990 dolar seviyeleri takibimizde olacak.

GBPUSD

Sterlin tarafında veri akışının nispeten zayıf olduğu geçtiğimiz haftada doların para birimleri karşısında güçlü görünümü paritede 1,2390 seviyesine geri çekilmelere neden olmuştu. Geçen Cuma dolar endeksinde geri çekilmeler paritenin 1,2400 seviyesi üzerine taşınmasına fırsat verse de 15 günlük ortalaması 1,2528 seviyesi altında fiyatlama devam ediyor. Yarın her iki bölgeden de PMI verileri takip edilecek. Gün içinde 1,2450 üstünde fiyatlama için 1,2470 ve 1,2490 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2440 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2430 ve 1,2420 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.

GRAM ALTIN

Yurtiçinde gram altın fiyatları ons altında geri çekilmeler ile birlikte geçtiğimiz hafta en düşük 1,242TL seviyesini test etti. Hafta genelinde düşüş trendinde olan gram altın fiyatları Cuma günü 3 günlük üst üste negatif kapanışın ardından prim kazandı ve 50 günlük basit ortalaması 1238TL üzerinde 1259TL’den kapanış gördü. Teknik olarak 1260TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde yükseliş hareketlerinde 1265TL ve 1270TL seviyeleri direnç bölgeleri izlenecek. Olası geri çekilmelerde ise 1255TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1250TL ve 1245TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni