Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (11.05.2022)

GÖZLER ABD ENFLASYONUNDA

Borsa Istanbul dün günü %0,99 yükselişle 2.490,17 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 39 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.494,64 seviyesini görürken en düşük 2.478,49 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,26 değer kaybederken, S&P 500 %0,25 ve Nasdaq %0,98 yükselişle kapattı. Avrupa Piyasalarında DAX %1,15, FTSE 100 %0,37 ve CAC 40 %0,51 yükselişle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde alıcılı bir seyir izleniyor.

Küresel piyasalarda yeni haftanın ana gündem maddeleri Fed’in sıkılaşması, küresel enflasyon ve savaş endişeleri olmaya devam ediyor. ABD’de yıllık TÜFE’nin Nisan ayında Mart’a göre gerilemesi bekleniyor. Beklentiler yıllık enflasyonun %8,1’e düşeceği yönünde. Diğer taraftan Çin’de ekonomik aktivitenin yavaşlamasına paralel enerji fiyatlarının zirvesinden düşmesi de ABD enflasyonundaki olası gerilemeyi açıklayabilir. ABD Bakanı Joe Biden da, Amerikalı ailelerin enflasyondan zarar gördüğünün farkında olduğunu söyleyerek “Enflasyonu çok ciddiye alıyorum ve bu benim iç politika önceliğim” şeklinde açıklama yaptı.

Fed üyeleri önümüzdeki iki toplantıda 50 baz puanlık artıştan yana. Fed üyeleri, başkan Jerome Powell’ın gelecek iki toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımı yapılabileceği sinyalini desteklemeye devam ediyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic önümüzdeki iki toplantıda 50’şer baz puanlık faiz artışı görmeyi istediğini söyledi. Bostic Fed’in gelecekte ipotek teminatlı menkul kıymet satışı yapmaya açık olması gerekliliğini de iafede etti. Christopher Wallerise faiz artış sürecinin Volcker anı olmadığını, ekonominin bu artışlara dayanabileceğini bildirdi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de iki toplantıda 50’şer baz puan faiz artırımı söylemine destek verdi.

Çin’de Kovid vakalarında düşüş yaşanmasıyla riskli varlıklarda toparlanma gözlemlenmekte.

Ukrayna’ya 40 milyar dolarlık yardım paketi ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti. Paketin uygulamaya geçebilmesi için Senato’nun onayının ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın onayına sunulması gerekiyor. ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden’ın Ukrayna için talep ettiği 33 milyar dolarlık yardım paketinin miktarını 40 milyar dolara çıkararak onayladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin’deki Kovid-19 karantinalarının küresel enflasyon endişelerini artıracağını bildirdi.

Yurt içi gelişmelere baktığımızda Mart döneminde mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 11,5 seviyesinde gerçekleşti. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puanlık artış ile yüzde 21,2 oldu.

Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında Almanya ve ABD enflasyon verileri takip edilecek.

USDTRY

Kurda yükseliş devam ediyor. 15TL üzerinde kalıcılık devam ederken ülke risk priminin 700 seviyesi üzerine çıkması ve küresel piyasalarda stagflasyon riskinin artması kur tarafında baskı yaratmaya devam ediyor. Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, ABD’de ise Nisan ayı enflasyon verisi ile hazine bütçe dengesi açıklanacak. Kurda yükselişin yataylaşma veya yeni haber akışı olmadan devam etmesini bekliyoruz. Bu nedenle 15,25TL geri çekilmelerinde alışlara devam edilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 15,41 ve 15,50 TL direnç seviyesinin takip edilebilir. Olası satış baskısı durumunda ise 15,24 ve 15,15 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çaprazda Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı ile birlikte 16TL seviyesi üzerinde bu sabah dünkü yükseliş sonrasında devam ediyor. Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, Avrupa’da ise AMB Başkanı Lagarde açıklamaları ile Almanya Nisan ayı enflasyon verileri takip edilecek. Paritede 1,05 üzerinde kalıcılık devam ederken yükselişler sınırlı kalmaya devam edebilir ama kur tarafında yaşanan yükseliş çaprazda da etkili olmaya devam edecektir. Bu nedenle 16TL seviyelerine geri çekilme alış, 16,20TL ve üzeri yükselişlerde kar al düşünülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 16,21 ve 16,32 direnç seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısında ise 16,16 ve 16,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Parite son iki gündür 1,05 üzerinde veri akışının sınırlı olduğu günlerde kalmayı başardı. Piyasada yaşanan risk algısında bozulmaya rağmen ABD dolarına olan yönelişinde sınırlarına geldiğini görüyoruz. Bugün ABD’de Nisan ayı enflasyon verisi ile Hazine bütçe dengesi açıklanacak, Avrupa’da ise Almanya enflasyon verisi ile Lagarde açıklamaları takip edilecek. 1,05 altında kapanışlar gerçekleşmedikçe geri çekilmelerde alış işlemlerine devam edilebilir. 1,05’e yakın yerlen alış için, yükselişlerde ise 1,0570 gün içi kar al için düşünülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,0585 ve 1,0600 direnç, olası satış baskısında ise 1,0550 ve 1,0510 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Ons altında üssel 200 GAO. 1860$ altında kalıcılık devam ederken ABD tahvil faizlerinde geri çekilmeye rağmen aşağı yönlü hareketin devam ettiğini görüyoruz. Dolar endeksinde kayda değer değer kayıpları da olmadan gerçekleşen bu geri çekilme kötüleşen likidite söylemleri sonrası oluşan genel satış baskısından ons altınında nasibini aldığını gösteriyor. Kısa süreli 1850$ altında kalıcılık aşağı yönlü hareketin devamı anlamına gelebilir. Bugün ABD enflasyon verisi önemli. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde ons altında 1.851 ve 1.865 direnç, olası satış baskısında ise 1.832 ve 1.845 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

Paritede 1,23 üzerinde kalıcılık devam ediyor faka t kayda değer yükselişler gerçekleşmiyor. Özellikle İngiltere’de iyimser haber veya veri akışı olmadığından güçlü dolar etkisi parite üzerinde hissedilmeye devam ediyor. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise Nisan ayı enflasyon verisi takip edilecek. Genel olarak dip oluşumunun tamamlanmadığını düşünüyoruz. 1,2300 ve altına geri çekilmeler 1,2250 zarar durdur ile alış için düşünülebilir. Yaşanacak gelişmelerde paritede 1,2375 ve 1.2400 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,2275 ve 1,2200 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY

BOJ – Fed arasındaki para politikası farklılığının belirgin hale gelmesi ve dolar endeksinin 103,80 seviyesinin üzerinde tutunması USD/JPY’deki aşağı yönlü hareketleri sınırlıyor. En son 2002 yılında görmüş olduğu 135 seviyeleri yukarıda en önemli direnç konumunda. Bugün ABD tarafında enflasyon verisi açıklanacak. Beklentiler enflasyonun %8,1’e düşeceği yönünde. Teknik olarak baktığımızda olası geri çekilmelerde 130 seviyesi takip ediliyor olacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 130,85 ve 131,50 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 130,00 ve 129,50 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL

Petrol fiyatları dünyanın en büyük ithalatçısı Çin’de Kovid-19 vakalarının azalmasıyla tekrardan 105 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Dün bahsetmiş olduğumuz 104,70 seviyesi 50 günlük üssel hareketli ortalamaya tekabul ettiği için önemliydi. Bugün bu seviyenin üzerinde fiyatlamaların gerçekleştiğini görüyoruz. Genel anlamda talepteki iyileşmeler petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekler nitelikte. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 106 ve 108 dolar direnç; 103 ve 101 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altının yükselişleri ons altında yaşanan geri çekilme ile birlikte sınırlı kalmaya devam ediyor. Dün 915TL seviyesine kadar yaşanan yükseliş sonrasında kurda yükseliş devam ederken ons altında 1850$ altına geldikten sonra kalıcılığın devam etmesi 900TL seviyelerinde gram altını tutuyor. Bu sabah Çin’den gelen beklentilerin üzerinde enflasyon verisi sonrasında gözler bugün açıklanacak ABD enflasyon verisinde olacak. 900TL ve altı alış için uygun, 910TL ve üzeri yükselişler ise kar al için düşünülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 915 ve 921 TL seviyesi direnç, 910 TL ve 900 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni