FED Raporu / Garanti Yatırım – (19.11.2014)

Bugünün piyasalar açısından en önemli konusu akşam açıklanacak FED Ekim ayı toplantısına ait tutanaklar.

Bu toplantı sonrasında yapılan açıklamalar piyasalarda görece “şahin” olarak algılanmış ve USD cinsi varlıklara talep getirmiş, gelişen piyasaların da Kasım ayına tatsız bir başlangıç yapmasına yol açmıştı. İşte bu akşam bu toplantıda FED üyelerinin ne düşündüklerini birlikte göreceğiz. Buradan çıkacak görüşler yarın sabah piyasaların yönünü belirleyebilir. ABD Merkez Bankası’nın ardından ise kendi merkez bankamıza odaklanacağız…

Piyasada tutanaklarda ne aranacağına dair birkaç ipucu var. İlk olarak FED’in enflasyon görüşünün ne olduğu merak konusu. Henüz ABD’de açıklanan veriler enflasyonda herhangi bir yükseliş beklenmemesi gerektiğini işaret ediyor, zaten petrol fiyatındaki düşüş de enflasyon konusundaki kaygıları hemen her yerde ortadan kaldırmış durumda. Ancak ABD’de istihdam şartlarındaki düzelme ile birlikte, bir vadede enflasyonda ücretler kaynaklı yükseliş yaşanacak gibi görünüyor, bu durumda da FED’in faiz artırması gerekir. İşte mesele bu: Benim “bir vadede” dediğim şeye FED ne vade biçiyor acaba? Eğer FED üyeleri istihdam piyasasının enflasyon üzerinde böyle bir baskı yaratacağını tartışmışlarsa, piyasadaki enflasyon beklentisi ne olursa olsun, sembolik bile olsa bir artırım yapabilirler.

Tutanaklarda heyecanla arayacağımız bir başa konu da “considerable time” ifadesi etrafında dönen tartışmalar. Bu ifadeyi daha önce anlatmıştım, özetle bu ifade açıklamalarda kaldıkça FED’in faiz artırım beklentilerini öteliyor, yani bunun değişmesi ilk faiz artırımının yakın olduğu anlamına gelecek.
Ekim ayında ifade değişmemiş ve piyasalar kısmen de olsa rahatlamışlardı (Tabi diğer ifadelerin daha şahin olması nedeniyle toplam etki gene tatsız olmuştu, o ayrı). İşte bu akşam Aralık ayında
“considerable time” ifadesinin korunup korunmayacağına dair bir fikrimiz olabilir. Eğer korunmayacaksa bunun yerine hangi ifadenin geleceği bile tartışılmış demektir, ki bu da yarın uzun uzun hangi ifade ne demek diye yine İngilizce dersleri yapacağız demek…

Piyasada bu akşam ve yarın sabah toplantı tutanakları üzerinde satır satır analizler göreceğimiz için şimdilik daha fazla konuyu tartışmaya gerek yok. Zaten bilmemiz gereken de aslında tek bir sorunun yanıtı: Tutanaklar sonrasında FED’in ilk faiz artırımına dair beklentiler değişecek mi değişmeyecek mi? Bunun yanıtını maalesef şimdiden vermek mümkün değil, ama en azından şu anki piyasa seviyelerine baktığımda pek bir şeyin değişmesi beklenmiyor gibi. Ama eğer olur da FED’in faiz artışının bir kez daha Nisan ayında olacağına dair beklentiler artarsa bu durumda USD’de değer kazancı, gelişen ülke kurları ve TL’de değer kaybı, ABD tahvillerinde artış, emtia fiyatlarında da baskı görülecektir. Yalnız bunların ölçeği ya da şiddeti konusunda net bir şey söylemek iddialı olur, zira uzun süredir savunduğum üzere FED’in faiz artışı yapacağını zaten biliyoruz, 1,5 yıldır da fiyatlıyoruz, bu nedenle yukarıda bahsettiğim olumsuz etkiler bayağı bir sınırlı olabilir.

Bizi yarın asıl etkileyecek konu büyük olasılıkla FED tutanakları değil de TCMB’nin vereceği karar olacak. Dünkü Pusula’da piyasadaki fiyatlamalar ile ekonomist beklentileri arasındaki farktan bahsetmiştim. Piyasadaki fiyatlamayı bugün bir kez daha göstereyim istedim. Yanda mavi çizgi ile swap eğrisini görüyorsunuz. Burada 2 aylık vadede yarım puana yakın bir faiz indirimi bekleniyor.

Ancak swap piyasası günlük likidite şartlarından çok kolay etkilendiği için bunu bir de tahvil verim eğrisi (yeşil çizgi) ile teyit etmemiz gerek. Burada ise kısa vadede görece daha düşük bir faiz indirim beklentisi var. Bu nedenle piyasada şu anda politika faizinde değil de, borç alma faizi olan %7,5’te bir indirim yapılması ve böylece daha düşük fonlama maliyeti oluşması için olanak yaratılması daha çok bekleniyor gibi.

Yarın TCMB ile ilgili senaryoların üzerinden geçeceğiz, bu nedenle şimdilik işin “TCMB ne yaparsa ne olur” kısmını geçiyorum. Ancak bir uyarıda bulunmam gerek. Konu aslında yine FED ile ilgili ama
TL’yi de ilgilendiriyor. FOMC tutanakları piyasada yine “yumuşak” olarak algılanırsa EURUSD paritesinde, yüklü EUR-short pozisyonlar nedeniyle bir yükseliş görebiliriz. Bu da USDTRY paritesinde bir düşüş daha yaratabilir. TL açısından şimdilik en iyi senaryo, FED’in etliye sütlüye dokunmaması, TCMB’nin de sıkı para politikasını sürdürmesi olacak…

Tufan Cömert
Direktör/Strateji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir