Ereğli Hisse Yorumu / Bizim Menkul – (29.04.2014)

ENDEKSİN ÜSTÜNDE GETİRİ Yükselme Potansiyeli: 21%

Yurt içi pazarda yassı mamul satışlarının artması ve TL’deki değer kaybı performansı olumlu etkiledi. Ocak-Şubat döneminde Türkiye’nin ham çelik üretimi önceki yılın aynı dönemine göre %0,1 oranında gerileyerek 5,45 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Üretim gerilemiş olmasına rağmen nihai mamul üretimi %0,7 oranında artarak 5,65 milyon ton oldu.

Ağırlıklı olarak inşaat sektörü tarafından tüketilen uzun ürünlerin tüketiminin %7,4 oranında gerilemesi ile aynı dönemde çelik ürünleri tüketimi %3,3 oranında düşüşle 4,6 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. İhracat miktar bakımından %3,4 ve ithalat miktar bakımından %12,6 oranında geriledi. Ereğli grubu ise 2014 yılı ilk çeyreğinde üretiminde 2,1 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirirken, kapasite kullanım oranı %93,8 olarak gerçekleşti.

2014 yılının ilk çeyreğinde toplam satışları ton bazında önemli bir değişiklik göstermeyen Ereğli gurubu, ürün grupları arasında en yüksek karlılığa sahip yassı mamul satışının artmasının ve geçen yılın ortalama %24 üzerinde seyreden dolar/TL paritesinin etkisiyle %20,8 oranında satış büyümesine ulaşmış ve 2.934 milyon TL satış geliri elde etmiştir. Yurt içi vadeli satışlarını da dolar üzerinden gerçekleştiren Grubun geçen yılın aynı dönemine göre dolar bazında ortalama yassı mamul satış fiyatı %1 artış gösterirken, uzun mamul satış fiyatı ortalama %2 azalmıştır. Bu sebeple Grubun dolar bazında toplam gelirleri ise %3 oranında gerilemiş ve 1.324 milyon $ olmuştur.

Türkiye’nin slab ve yassı mamul ithalatın azalması Ereğli Grubunun yurt içi piyasadan aldığı payın artmasına sebep olmuş, sıcak mamul üretimini ve satışını %9 artıran Şirket, toplam yurt içi satışlarını %7 ve yurt içi cirosu %28 oranında artırmıştır. İhracatı ise ton bazında %32 ve ciro bazında %17 gerilemiştir.

2014 yılı ilk çeyreğinde dolar bazında gerileyen hammadde maliyetleri, ilk madde ve malzeme giderlerindeki artışı sınırlandırmış, enerji giderlerinin de artmamış olmasının etkisi ile brüt kar marjı %20,5 seviyesine yükselmiştir. Grubun faaliyet giderleri geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir artış göstermemiş, Grup 2014 yılı ilk çeyreğinde 630 milyon TL FAVÖK açıklarken, FAVÖK marjı %21,5 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde banka kredi faiz giderlerindeki azalışın katkısı ile Grubun finansal giderleri %28 oranında azalmış ve net kar marjı %14,7’ye yükselirken, Ana Ortaklık Net Dönem Karı %89,4 yükselişle 432 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Şirkette %12,08 oranında paya sahip Arcelor Mittal son hisse senedi satışını 2013 yılı Ekim ayında gerçekleştirip, kalan hisse senetlerini 180 gün süreyle elinde tutmayı kabul etmişti. ArcelorMittal’ın hisse senedi satmama taahhüdü Nisan ayı başında sona erdi.

Şirketin için 2014 yılı satış büyümesi tahminimizi %17’den %20’ye yükseltirken hammadde fiyat artışına bağlı olarak SMM maliyetinde kötüleşme bekliyoruz. Faaliyet gider marjındaki iyileşmeyi ve risksiz getiri oranındaki 150 baz puanlık azalışı da göz önüne alarak EREĞLİ hisse senetleri için 05/03/2014 tarihinde 2,92 TL olarak belirlediğimiz hedef fiyatımızı 3,58 TL’ye yükseltiyor, önerimizi “Endeksin Üstünde Getiri” olarak koruyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir