Enflasyon düşmez, döviz şoku önlenemez

Seçim sathı mahalline girdiğimiz bu çok özel dönemde, FÖŞ bir çok açıdan kendini Altılı Masa (6M) muhaliflerinin çoğunluğunun ortaya sürdüğü görüşlerden çok farklı bir noktada buluyor. Yani, onlar Mars’ta, ben Kars’ta şeklinde bir farklılık. Muhalefet içinde yaz aylarında Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın anketlerde elde ettiği kazanımdan cesareti kırılıp, ekonominin güçlü performansını sürdürmesi halinde 2023 seçimlerini de kazanacağını öne süren bir grup var. Bir başka grup ise Erdoğan’ın bir şekilde Putin’in ağzından girip burnundan çıkarak doğal gaz faturalarını seçim sonrasına erteleteceğini öne sürüyor. Bu durumda, döviz kuru da seçime kadar sükunetini koruyarak, Erdoğan’a seçmen nezdinde itibarını geri kazanma şansı verecek.

FÖŞ yalın düşünen bir fikir insanı. Hükümet cephesinin yaz aylarında anketlerde yükselmesinin BAŞLICA nedeni, Erdoğan’ın vaatleri değil. Turizm geliri beklentileri misliyle aşarak, belki de 1.5 milyon geçici istihdam üretti. Bunun yarattığı gelirin üstüne Temmuz zamları ve Bayram ikramiyeleri de binince, seçmen kendini zenginleşmiş hissetti. Yazın meyve-sebzeyle doymak daha kolay, elektrik-gaz faturaları da hane halkı bütçesini kış aylarındaki kadar perişan etmiyor.

Kış soğukları başlayıp, global enerji fiyatları da yeniden yükselişe geçerken, ekonomide düzelme bekleyenlerin sayısında kayda değer bir gerileme gözlenecek. Türkiye’de süren kuraklık ise gıda fiyatlarında gerileme beklentisini mantıksız kılıyor. Doğrudur, Putin Erdoğan biraderini sever …mi acaba?). Çok, çok, biçok sevse de… bedava doğalgazın faturası çok ağır olabilir mi?

Hemen bu sorulara cevap vereyim.

Enflasyon seçime kadar kalan süre zarfında düşer mi? Kediye piyano çalmak öğretilebilir mi? Ekim ayı verileri bize ekonominin tam kapasiteye çok yakın seyrettiğini anımsatıyor. Yani, ekonominin arz tarafı (ihracata yönelik sanayi üretimi haricinde) çıktıyı artırmakta zorlanır. Bu ortamda bütçe ve asgari ücret zamları vasıtasıyla harcanabilir gelire dev enjeksiyonlar yaparsanız, enflasyon artar. En basiti, artan talep karşısında mal yetiştiremeyen üretici ve toptancı, zam yapar.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!