Enerji Raporu – (03.05.2016)

Berkay Ören – 03.05.2016

Enerji Piyasalarında Önemli Gelişmeler

Dünya Bankası emtia piyasaları raporunu geçiştiğimiz hafta yayınladı.  Dünya Bankası ham petrol fiyatının 2016 yıl tahminini varil başına 37 Dolar’dan 41 Dolar’a revize etti. Arz fazlasındaki düşüşün Irak, Nijerya ve ABD’deki üretimden kaynaklandığı belirtilen rapora göre petrol fiyatlarının 41 seviyesinde dengelenmesi bekleniyor. Fakat Dünya Bankası Ekonomistlerinden John Baffes, OPEC üretiminde bir artış yaşanır ve OPEC üyesi olmayan ülkeler üretimde düşüş gerçekleştirmez ise enerji fiyatlarında tekrar bir gerileme olasılığının bulunduğunu söyledi. Dünya Bankası, ham petrolün yanı sıra kömür ve doğalgazı da içeren genel enerji emtia fiyatlarının 2016 yılında geçtiğimiz yıla göre yüzde 19.3 azalacağını öngördü.

22 Nisan ile biten haftada ABD haftalık ham petrol stokları 2 milyon varil artış gösterdi. Beklenti ise stokların 2.4 milyon varil artış göstereceği yönündeydi. Bir önceki veride ise stoklar 2.1 milyon varil artış göstermişti. ABD’de benzin stokları 1.6 milyon varil yükselirken,  damıtılmış ürün stokları ise 1.7 milyon varil azaldı. Ayrıca ABD’nin petrol üretimi bir önceki haftaya göre günlük bazda ortalama 15 bin varil gerileyerek 8.94 milyon varil oldu.

Geçtiğimiz hafta Moskova’da konuşan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak,  petrol üreticisi ülkeler arasında üretimin dondurulmasına yönelik bir uzlaşmanın gerçekleşmesini beklemediğini söyledi. Novak, belki birkaç ay içinde fiyatların dondurulmasına yönelik bir anlaşmaya gerek kalmayabileceğini de konuşmasında dile getirdi.

Irak’ın petrol ihracatı Nisan ayında günlük bazda 3.36 milyon varile yükseldi. Mart ayındaki seviye ise günlük bazda 3.29 milyon varil idi. Bu sonuçla Irak’ın petrol ihracatının Kasım ayındaki rekor seviye olan 3.365 milyon varile yaklaştığını görmüş olduk.

Moody’s yaptığı yazılı açıklamada Azerbaycan’ın kredi notunu Ba1 olarak teyit ederken görünümünü negatif olarak belirledi. Düşük petrol fiyatlarının Azerbaycan ekonomisinde önemli şoklar yarattığı vurgulanırken, bankacılık sektöründeki problemlere dikkat çekildi. Buna rağmen yabancı para cinsinden varlılarının petrol fiyatlarında toparlanma yaşanana kadar ülkenin bilançosu için destek görevi göreceği belirtti.

Exxon Mobil enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile 1999 yılından bu yana en düşük çeyreklik karını açıkladı. Exxon’un ilk çeyrek karı 1.81 milyar Dolar gerçekleşti. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde ise 4.94 milyar Dolar kar açıklamıştı. Ayrıca Şirket ilk çeyrekte 9 milyon hisse geri alım gerçekleştirmişti. Şirketle ilgili diğer bir önemli gelişme ise kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’dan geldi. Kuruluş geçtiğimiz hafta Exxon’un kredi notunu AAA’dan AA+’ya indirdiğini açıkladı. Diğer önemli bir enerji şirketi olan BP Plc ise beklenmedik bir şekilde kar açıkladı. Şirket tarafında yapılan açıklamada, maliyetlerdeki düşüş, rafineri operasyonlarının güçlü seyri kar açıklamada etkili olduğu belirtildi.

İran, ABD ve Kanadalı petrol şirketleriyle enerji alanında görüşmeler yaptığını açıkladı. Tahran yönetimi, ABD ve Kanadalı petrol şirketleriyle petrol satışı ve teknoloji transferi ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini duyurdu.  Avrupalı enerji şirketleri de yaptırımların kaldırılmasının hemen ardından İran ile görüşmeye başlamışlardı. Avrupa Birliği,  İran’ı nükleer müzakerelerde uzlaşmaya zorlamak amacıyla 1 Temmuz 2012’de petrol ambargosu uygulamaya başlamıştı. ABD’nin baskılarıyla Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerde İran’dan petrol alımlarını azaltarak ambargoya kısmen destek vermiş, ekonomisi petrole dayalı İran, gelirinin önemli bir kısmını kaybetmesine neden olmuştu.

HAM PETROL

İran’ın üretimde artırımların devam edeceği açıklamaları Ham Petrol’ün geçtiğimiz haftaya satıcılı başlangıç yapmasına neden olmuştu. Sonrasında gelen tepki alımları ile yukarı yönlü hareketler yaşanmasını sağladı. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün açıkladığı ABD petrol stoklarının beklentilerin çok altında açıklanmasının ardından kazançlarını genişleten Ham Petrol’de 45.00 dolar seviyesinin üzerine yükselişler gerçekleştiği görüldü.  ABD’de petrol üretimindeki düşüşün arz fazlasını azaltacağı beklentisi ve zayıf Dolar’ın etkisi ile 46.75 kademelerine kadar yükselişler yaşandı. Alımların ivme kaybetmesinin ardından yönünü aşağı çeviren Ham Petrol,  geçtiğimiz haftayı 46.00 Dolar seviyesinin hemen altında kapadı. Yeni haftaya da satıcılı başlangıç yapan Ham Petrol, karlarının bir kısmını geri vererek 44.50 seviyelerine kadar gerileme gerçekleştirdi. Yeni haftada petrol üretici ülkelerde gelecek açıklamalar ve stok verileri takip ediliyor olacak.  Satış baskısı oluşması halinde 43.55 ve 42.60 destek seviyeleri test edilmek istenebilir.43.85 kademesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise 46.80 ve 47.45 direnç seviyelerine yükselişler görülebilir.

Destekler: 43.55-42.60-41.65

Dirençler: 45.85-46.80-47.45

BRENT PETROL

44.50 seviyelerinden geçtiğimiz haftaya başlangıç yapan Brent Petrol, zayıf dolardan destek alarak yukarı yönlü hareketler gerçekleştirdi. ABD’de, üretimdeki düşüşün arz fazlasını azaltacağı beklentisi alımlara destek olarak 48.00 kademesinin üzerine yükselişlerin yaşanmasını sağladı. Fakat alımların ivme kaybetmesinin ardından yönünü aşağı çeviren Brent Petrol 47.30 seviyelerinden haftayı kapadı. Yeni haftaya da satıcılı başlangıç yapılırken satışların hızlanması ile karlarının bir kısmını geri vererek 45.50 kademelerine kadar geriledi.  Yeni haftada petrol üreticisi ülkelerde gelecek açıklamalar ve stok verileri Brent Petrol fiyatlarında hareketlilik yaşanmasına neden olabilir.  Hafta içinde yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde 46.75 direnç seviyesi test edilebilir. Bu seviyenin aşılması halinde 47.50 ve 48.50 kademelerine yükselişler görülebilir. 44.25 kademesinin altında kalıcılık sağlanması durumunda 43.60 ve 42.60 destek seviyelerine kadar geri çekilme görülebilir.

Destekler: 44.25-43.60-42.60

Dirençler: 46.75-47.50-48.50 

DOĞAL GAZ

Geçtiğimiz haftaya yukarı yönde gapli başlangıç yapan Doğal Gaz’da 2.300 seviyelerine doğru yükselişler yaşandı. Alımların ivme kaybetmesinin ardından yön aşağı dönerken kayıpların hızlandığı görüldü. Beklentilerin çok üzerinde açıklanan ABD doğal gaz stokları satıcılı seyri destekler nitelikte oldu ve 2.040 kademelerine kadar geri çekilme yaşandı. Sonrasında gelen tepki alımlarının etkisiyle toparlanma yaşayan Doğal Gaz, zayıf Dolar’dan destek alarak 2.190 seviyelerine tekrar yükseliş gerçekleştirdi. Yeni haftaya da satıcılı başlangıç yapan Doğal Gaz’da satışlar hızlanarak 2.050 kademelerine gelindi.  Yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde 2.165 kademesi test edilebilir. Alımların hızlanması halinde 2.235 direncine doğru yükselişler yaşanabilir. 1.985 kademesinin altında kalıcılık sağlanması halinde 1.930 ve 1.885 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Destekler: 1.985-1.930-1.885

Dirençler: 2.165-2.235-2.285

Berkay Ören
Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı