Ekonominin geçmişi değil, geleceğini tartışalım

İki gün önce FÖŞ Holding Genel Finans Koordinatörü şahsımın karşısına gelerek, “Müjde Değerli Yönetim Kurulu Başkanım, Haziran ayında tarihi kar yaptık” dedi. Hemen poposuna tekmeyi basıp, yerine Sevgili Abim Sedat Peker’in önerdiği bir ismi göreve başlattım. Çünkü, bana Haziran’da kazandığım para lazım değil. Bana, yılın son çeyreğinde para kazanıp kazanmayacağımı anlatan bir müdür lazım.

1 Eylül’de açıklanan ikinci çeyrek GSYH istatistikleri de haber değil. Aradan nerdeyse 3ay geçmiş, kim öle kim kala.

Medeni ülkelerde istatistik kurumları çeyrek kapandıktan bir ay sonra geçici bir GSYH tahmini yayınlar. Sonra eksik veriler tamamlandıkça, bu tahmini revize eder. Çünkü, GSYH tahminleri karar vericiler için çok kritiktir; ve ismi üstünde “karar verici” pozisyonunda olan kişi ve komiteler TUIK’in keyfi yerine gelsin diye 3 ay beklemez.

Peki, ikinci çeyrek GSYH raporundan hiçbir şey öğrenemez miyiz? Öğreniriz bittabim ki. En önemli ders de hükümetimizin ekonominin “E”sinden anlamadığı; ve propaganda yapacağım diye işsiz ve yoksul vatandaşı iyice kızdırması.

Sevgili Başkanım Erdoğan diyor ki: “Bugün açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamı Türk ekonomisinin dinamizmini, üretim gücünü ve dayanıklılığını bir kez daha ispat etmiştir. Türkiye, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 ile dünyada en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu. Büyüme rakamları üretim ekonomisi olduğumuzu göstermektedir. İhracattaki başarımızın etkisiyle cari açığımız düşüşünü sürdürerek 30 milyar doların altına geriledi. İstihdam ise son 35 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye’yi önce 2023 hedefleri sonra 2053 ve 2071 hedefleriyle buluşturmak için gece gündüz çalışıyoruz”.

Değerli Baş Karar Vericim, bunları söylüyorsun da, halk sana sormaz mı: “Benim cebime giren para %20 büyümedi, pastayı kim yedi?”

Pastayı kimin yediğine cevap verip, ekonominin geleceğini anlatmaya başlayayım. İngiltere’de araştırma yapan değerli ekonomist Cem Oyvat’ın twitter analizi pasta sorusunu hemen açıklıyor:

“Cem Oyvat (University of Greenwich and Greenwich Political Economy Research Centre): Bugün açıklanan GSYH verileri, gelir dağılımının emek kesimi aleyhine bozulmaya devam ettiğini gösteriyor. Büyük ölçüde baz etkisi ile olan %21.7 büyümenin sadece 4.6 puanı işgücü ödemelerine gitmiş.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!