Dünya Piyasaları Yorumları – (25.04.2022)

Küresel piyasalarda negatif getirili kurumsal tahvil kalmadı-13:07

Yatırımcıların parasal sıkılaştırma adımlarına hazırlanmasıyla, küresel kurumsal tahvil piyasasında negatif getiri kalmadı.

Bloomberg’in küresel yatırım yapılabilir kurumsal tahvil piyasasını izleyen endeksindeki her bir tahvilin getirisi -alım satım fiyatlarının orta noktasına göre hesaplandığında- cuma kapanışı itibarıyla %0 seviyesinde veya bu seviyenin üzerindeydi. Bu durum, büyük bölümü Avrupa’da olmak üzere 1,5 trilyon dolardan fazla tahvilin getirisinin sıfırın altında olduğu ağustos ayından bu yana dramatik bir dönüşe işaret ediyor.

Bu, kolay para ve borçlanma maliyetlerini düşürmeyi ve enflasyonu canlandırmayı hedefleyen olağanüstü merkez bankası politikalarının körüklediği bir dönemin sonuna işaret ediyor. Söz konusu olağanüstü gevşek para politikaları finansal kriz ve Avrupa borç krizinin birleşimiyle, ardından da pandeminin patlak vermesiyle tetiklenmişti. Ancak şimdi işler tersine dönüyor.

Tahvil getirileri dünya çapında yükseliyor ve yatırımcılar enflasyonun kontrolden çıkmasından endişe ediyor.

Bloomberg küresel şirket tahvili endeksi 2020 sonundaki yüzde 1,3 seviyesinden yükselişe geçerek, Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyesi olan yaklaşık yüzde 3,7’lik bir getiri sağlıyor.

Credit Agricole SA, Nestle Finans Uluslararası Ltd. ve İsviçreli SGS SA Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, sıfırın altında getiri sağlayan son şirketler arasında yer aldı.

52,1 milyar İsviçre frangı (54.5 milyar dolar) değerinde sabit getirili menkul kıymeti yöneten Vontobel Varlık Yönetim AG’de kıdemli bir portföy yöneticisi olan Christian Hantel, “Bu gelişme, küresel kredi piyasasını şimdi daha çekici hale getiriyor” değerlendirmesini yaptı. Hantel, “Değer
katmadıkları için her zaman bu negatif getirili menkul kıymetler etrafında manevralar yapardık” dedi.

Koronavirüs salgını dünyanın büyük bir bölümünde gündemden düşse de Çin’de salgın artan can kayıpları ve daha sert tedbirlere yol açmaya devam ediyor. Bu durum yeni haftanın ilk işlem gününde piyasalarda iştahın düşmesine yol açtı-08:03

Çin’deki salgın ve tedbirler Asya hisse piyasalarını da sarsmaya devam ediyor. MSCI Asya Pasifik endeksi yedi işlem gününün altısında değer kaybederken Hong Kong ve Çin’deki kayıplar başı çekiyor.

Satış dalgası vadeli piyasalarda da görülüyor. S&P 500 vadelileri yüzde 0,5 gerilerken Euro Stoxx vadelileri yüzde 1,6 kayıp yaşıyor. Dolar güvenli liman talebiyle yükselişte. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükseldi ve 1.227 puanda. Dolar/Yen 128 ile zirve seviyelerine yakın seyrederken offshore yuan yüzde 0,7 ile dolara karşı sert düşüyor.

Geçtiğimiz haftanın son işlem günündeki tahvil sarsıntısının ardından getiriler bugün stabil.
ABD 10 yıllık getirisi beş baz puan gerileyerek yüzde 2,85’e indi.

Çin’de salgın gündemi

Koronavirüs salgını dünyanın büyük bir bölümünde gündemden düşse de Çin’de salgın artan can kayıpları ve daha sert tedbirlere yol açmaya devam ediyor.

Çin son olarak başkent Pekin’de bir bölgede zorunlu Kovid testi uygulamasına başladı.
20 milyondan fazla kişinin yaşadığı şehrin Chaoyang bölgesinde yaşayanlar haftada üç kez test olacak. Ayrıca finans merkez Şanghay’da da haftasonu rekor can kaybı sayısı açıklandı.
Haberler başta petrol piyasası olmak üzere birçok piyasayı etkiliyor.

Brent petrol haziran kontratı yüzde 2,6 düşüşle 103,9 dolara inerken WTI haziran yüzde 2,7 gerileyerek 100 doların altına indi.

Vanda Insights Kurucusu Vandana Hari’ye göre petrol piyasasında talebe yönelik endişeler fiyatlarda belirleyici olurken fiyatlara yönelik riskler aşağı yönü gösteriyor.

Kaynak: Bloomberg HT