Dünya ekonomisi nereye koşuyor?

Morgan Stanley, Delta varyantından kaynaklanan yeni bir enflasyon dalgasının ABD ekonomisi için risk yaratmadığını ilan etmiş cesurca. Capital Economics ve JP Morgan biraz daha temkinli, ama onlar da büyüme öngörülerinde aşağı revizyona gitmiyorlar. IMF de gitmiyor. Başkan Kristalina Georgiagagava Temmuz’da yenilecek küresel ekonomik tahminler için “Global büyüme projeksiyonunu %6’da tutacağız” demiş.

Kendi kendime “Bunlar ne içiyorsa, ben de denemek isterim” diye söylenerek, geleneksel Bayram Dünya Ekonomisi Makaleme siftahı yaptım.

Dünya ekonomisinin Covid-19’dan çok etkilenmediği ve halen bakkal hesabıyla yıllık %5.5-6 temposunda büyüdüğüne ben de katılıyorum. Kritik soru şu: Büyüme bu hızla devam eder mi, özellikle dünya 2022’de ivmesini koruyabilir mi?

Niye kritik bu sorular? İki nedenden dolayı. İlkin Gelişmiş Ülkeler’de dahi pandemide kaybedilen istihdam geriye alınmadı. Artık daha fazla para basmanın da zararı yararından fazla. Öyleyse, hızlı büyüyelim ki, istihdam açığı kapansın, büyüme sürdürülebilir düzeye erişsin. İkincisi, büyüme hızlı da eşit değil. Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) fena halde geride kalıyor.

Perşembe günü ParaAnaliz için eski Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan’ın bir makalesini tercüme ettik. Şöyle yazıyor eski başkan:

“Önümüzdeki aylarda, dünya iki vitesli toparlanmaya şahit olacak. Gelişmiş Ülkeler pandemi öncesi ekonomik büyüklüklerine kolaylıkla erişecek. Bu sayede Fed ve AMB gibi rezerv para MB’ı parasal gevşemeyi de erken sonlandıracak. Bu sürecin yansıması olarak, bir dizi GOÜ’de erken faiz artırımları başladı bile.

Zengin ve yüksek eğitimli sınıf, Gelişmiş Ülkeler’deki benzerleri gibi evden çalışarak gelir düzeyini koruyor. Öte yanda, fabrika ve hizmet sektörü çalışanları iyice fakirleştiler. Pandemi bitince bir çok ülkede siyaset radikalleşirken, geniş çaplı protestolar ihtimali de var”.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!