Dolan dolar boşalırsa…

Nuri Sevgen – 31.01.2017

Dolar iki şekilde TL’ye karşı değişim gösterir:

1- Dolar’ın dünya genelinde fiyat değişiminin etkisi ile… Bunu en net şekilde Dolar Endeksi (DXY) gösterir
2- TL’ya özel durumlardan kaynaklı fiyat değişimlerinden dolayı…

Gelin bu iki başlığı son duruma göre irdeleyelim. Aşağıdaki grafik Dolar Endeksi (DXY) karşısında TL ile aynı kategoride sayılan paraların yüzdesel değişimi var. Bu yüzdesel değişimi de 24 ocak 2017’deki duruma göre aldım. 24 ocak tarihini seçme sebebim ise; TCMB’nın PPK toplantısı tarihindeki değişimi referans almamdandır. Grafik 30 dakikalık datalardan oluşuyor. Renklerin anlamı ise;

Kırmızı; TL
Siyah; Ruble
Yeşil; Forint
Koyu yeşil; Rand
Beyaz; Real
Mavi; Rupi,
Sarı; pezo
Lacivert ise Dolar Endeksi (DXY)

Grafikte de görüleceği gibi TL’de diğer paralara karşı özellikle dün başlayan pozitif bir ayrışma söz konusu.

Aşağıdaki ikinci grafikte ise; Dolar Endeksi (DXY) ile Dolar/TL değişimini aynı grafiğe yerleştirdim. Tarih referansım yine 24 ocak. Bu tarihten itibaren negatif ayrışan TL’nin dünden itibaren DXY karşısında pozitif ayrıştığı daha net görülüyor.

Üçüncü ve son grafikte ise; Dolar/TL’nin günlük datalardan oluşan grafiği mevcut. Bu grafikte de net şekilde 3,74-3,75 bölgesinin önemli destek konumunda olduğu, bu desteğinin altında kalınmadan teknik olarak bir SAT sinyalinin çıkamayacağı görülüyor. Zira 3,74-3,75 bölgesinden hem 3,10’dan itibaren oluşan yükselen trend desteği, hem de 21 günlük üssel hareketli ortalama geçiyor.

Peki 3,74’ün altında kalınırsa ne olur?

O zaman önce yatay siyah çizgi ile görülen 3,60 desteğine sert bir düşüş hareketi olur ve 3,60’ın altında da 3,48-3,50 bandına doğru teknik bir hedefleme ortaya çıkar. Yani 3,74’ün altında 3,60’a değin önemli bir boşluk var…

3,74’ün altına inilmez ve yeniden yukarı yönde bir hareket başlarsa?

Böyle bir hareketin teyidi için 5 ve 10 günlük üssel hareketli ortalamaların birbirlerini aşağı yönde kesme eğiliminde olduğu 3,82 seviyesinin üzerine çıkılması gerekir. 3,82 geöilirse o zaman zirve seviyesi olan 3,94 yeniden teknik hedef halini alabilir.

Özetle; TL, emsal paralara kıyasla son iki gündür belirgin bir pozitif ayrışma içinde. ancak 3,74’ün altında kalmadıkça TL’nin güçlenmesi teknik açıdan belirgin bir hal alamayacaktır. 3,74’ün altında ise; 3,60’a doğru bir düşüş hareketini başlatabilir. Yukarı yönde bir hareketin netlik kazanabilmesi için ise; 3,82’nin üzerinde kalınması gerekmektedir.

 

Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Yatırım Danışmanlığı Müdürü