Çoklu kriz ortamı ve resesyon riski

18-20 Mayıs tarihlerinde Almanya’nın ev sahipliğinde, Bonn’da gerçekleştirilen G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’ndan çıkan en somut gelişme, dünyanın önde gelen 7 ülkesinin Ukrayna’ya 2022 yılı için 19,8 milyar dolarlık mali yardım yapılması konusunda anlaşmaya varmaları oldu. Aynı toplantıda, Rusya’nın dünya çapındaki mali varlıklarına el konulması suretiyle, böyle bir kaynağın Ukrayna’nın maruz kaldığı alt ve üst yapı tahribatının giderilmesine, kayıplarının telafisinde kullanılması konusu ise, gündeme gelmiş olmakla birlikte, bu sürecin nasıl yönetileceği konusunda somut bir çözüm oluşturulamadığı anlaşılıyor.

3 ayı geride bırakan savaşın tüm olumsuz etkilerine karşı, Ukrayna’nın ayakta kalmasını hedefleyen 19,8 milyar dolarlık mali yardım paketinin yönetimi Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) uhdesinde olacak. ABD Hazine Bakanı Yellen, Ukrayna’nın önümüzdeki 3 ay için acilen 15 milyar dolar düzeyinde talep ettiği mali yardım paketinden daha büyük bir paketi netleştirmekten memnun olduklarını belirtti. Yellen, Ukrayna’yı bu süreçte yalnız bırakmayacakları mesajını net olarak ortaya koyduklarını; bununla birlikte, Avrupalı muhataplarının da Ukrayna’nın ayakta kalması adına, mali yardım konusunda daha bonkör ve daha seri hareket edilmesi gerektiğinin farkında olmaları gerektiğini de belirtti.

Yellen, G7 platformunda, Avrupalı muhataplarına Rus petrol ve doğalgazını tümüyle yasaklamak yerine, ‘tarife uygulaması’ ile farklı bir çözüm de önerdi. Böylece, Rusya’nın fosil yakıt ihracatından elde ettiği gelir sınırlandırılmaya çalışılacak.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!