Borsa yükselir mi?

Borsa hakkında yazmaya başladıkça yükselişler devam etti ve bazı dönemlerde hız kazandı. Yükseliş ve değişen hız, aslında kilit parametrelerdendir ama kirli bilgi ortamında çok da ciddiye alınmaz. Model gereği beklentimiz pozitiftir ve eski okul bakışında danışman, ekonomist grubunu ciddiye almamakta fayda vardır.

Haberler sonucu destekler

Destekleyici yapısı olan ve sadece buna yarayan haberler duruma bakıp vazife çıkaranlar için güzel dolgu malzemesidir. Yeni bakış üretmeyen bu vazifeciler piyasa dengesini kaybettirme yönünde çalıştırmaktadır. Halbuki o sonucun, haberin bir geçmişi vardır, temelde oraya bakmak gereklidir ama durumdan vazife çıkarmak en kolayıdır. Rekabetçi olmaya da gerek yoktur. Doldur boşalt ekonomisi: 5 yatırımcıya kaybettir, 10 tane bulursun bir şekilde olur.

Geçmiş belirleyicidir

Bugünlerde GUBRF hissesi sıkça konuşuluyor. Oyuna yeni katılımcı için çığırtkanlık devam ediyor. Halbuki haberlere göre hareket etmemek gerektiğini belirtiyoruz. Bu şekilde yaklaşan, yaklaşım gösterenleri ciddiye almayın. Geçmişle bağlantı kurarak araştırma zahmetine girenleri önemseyin. Zaten geçmişle bağlantı kurarak araştırma zahmetine girenler erken alarmı çalarlar. Sonuçta GUBRF hissesi için yaklaşım ne ise, BIST100 için de odur veya diğer finansal varlıklar için de değişmez.Tutarlı yaklaşım ve sonucu görülen farklı parametre değerleri geleceği veya sonucu belirler.

Son 5 yıl veya 1 yıl

Orta veya uzun vade yaklaşımınıza göre bu değişkenlik gösterir. Yabancıların oyundan düştüğünü zannedip takipçileri yanlış yönlendirmek tutarsız yaklaşımdır. Ortada bir kazanç varsa yabancı da payını alır. Yaklaşımın bozuksa zaten arada doğruyu gösterirsin çok da zor değildir.

Hatırlayalım da ne olduğunu görelim:  BIST100 120.000 seviyesinden  (haziran 2018) 85.000 seviyesine geldiğinde (ağustos 2018) klasik beklentiler oluşuverdi. Hızlı düşüşe tepki gelecektir, ana yön belli oldu düşüş devam edecektir. Ardından 100.000 seviyesi görüldü (eylül 2018) . Devamında tekrar düşüş ve 89.000 seviyesi görüldü (aralık 2018). Tekrar yükselişle kafalar karıştı: 105.000 görüldü (şubat 2019) . Tekrar düşüş ve 86.000 görüldü (mayıs 2019).

Yani umut verici yükselişlere rağmen düşüşler hayal kırıklığı yarattı. Temel soru şu olmalıydı: neden kandıran yükselişlerle “öğrenilmiş çaresizlik” üretildi ? Aslında üretilmedi, sadece oyunun kurallarını bilmemekle ilgiliydi. Mesajı girişte verdik, detayını eğitimlerde sunuyoruz.

Finans piyasalarında işlem yaparken klasik çözümlerden daha iyisi vardır, fırsatı keşfedici grafik bakış için etkili vaka eğitimleri: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Durgunluk döneminde, sürdürülebilir büyüme ölçekli kalmayı düşünen firmalar için nakit üreterek büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi vaka çalışması:  http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html