Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (9.10.2020)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de teşvik umutları piyasaları desteklemeye devam ediyor. S&P500 endeksi dün %0,80 oranında değer kazandı. Bu sabah da vadelilerde alıcılı görüntü korunurken, MSCI Asya endeksi (Japonya hariç) ağustos ayı zirvesinin üzerinde seyrediyor. Tatilden dönen Çin yükselişte başı çekmekte. Dolar’ın da baskı altında kaldığı ortamda değer kaybeden Gelişmekte Olan Ülke birimi neredeyse yok. Küresel çapta artan risk iştahıyla beraber BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerinde uzun bir aradan sonra TL varlıklara en büyük alım gerçekleşirken, TCMB sonrası BIST100’de alım iştahında net bir bozulma gözlenmiyor. Diğer yandan, jeopolitik risklerin son günlerde gündemde ağırlık kazanmasıyla kurdaki yükseliş endeksin güçlenmesini engelliyor. Şimdilik Dolar /TL, dün dikkat çektiğimiz 7,95 seviyesinin halen altında. Kur, bu seviyesinin altında kaldıkça BIST100 endeksi küresel piyasaların da desteğiyle hafif artıda kalmak isteyebilir. Ancak, kurda 7,95’in kırılması durumunda endeks de satışla karşılaşabilir.

MAKROEKONOMİ

Bugün veri takvimi sakin. Avrupa tarafında, TSİ 18.15’te BoE Baş Ekonomisti Andy Haldane’nin konuşması izlenecek. Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da ağustos ayına ilişkin dış ticaret endeksleri takip edilecek.

Dün ECB’nin son toplantısına ilişkin toplantı tutanakları yayınlandı. Tutanakta enflasyonun hedeflerin oldukça altında olduğu ve Euro’nun değerlenmesinin enflasyon görünümünde etkili olduğu, teşviklerin devamının gerekli olduğu, imalat sektörünün hizmet sektörüne göre daha iyi bir toparlanma sergilediği ve salgına ilişkin belirsizliklerin ihtiyatlı olmayı gerektirdiği tespitleri yer aldı. Ayrıca, PEPP’in muhtemelen tamamının kullanılması gerekeceği ve finansal piyasalardaki tansiyon düştükçe varlık alımlarının hızının azaltılabileceği belirtildi.

Dün Ticaret Bakanlığı tarafından son çeyreğe ilişkin dış ticaret beklenti anketi yayınlandı. İhracat Beklenti endeksi 83,4’ten 108,4’e çıktı ve salgın öncesi seviyelere yaklaşmakta. Bir önceki çeyrek salgına rağmen ihracat önemli artış göstermiş en son eylül ayı için rekor seviye olan 16 milyar USD gelmişti. Alt bileşenlere bakıldığında geleceğe yönelik endeksler veriyi aşağı çekerken, son üç aydaki ihracat sipariş düzeyi ve kayıtlı ihracat sipariş düzeyi veriyi yukarı çekmekte. Ayrıca kayıtlı ihracat sipariş düzeyi hariç bütün alt endeksler ve ana endeks iyimserlik seviyesi olan 100 seviyesini aşmakta.

TCMB’nin Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ne göre, yurt içi yerleşiklerin DTH’ları, 2 Ekim haftasında 0,1 milyar USD artış sergiledi. Gerçek kişilerin DTH’ları 1,25 milyar USD artarken, tüzel kişilerin DTH’ları ise 1,15 milyar USD azalış gösterdi. Döviz mevduatların, toplam mevduatlar içerisindeki payı, 2 Ekim haftasında 0,3 yüzde puanlık artışla %54,8 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası’nın toplam döviz rezervleri, 2 Ekim haftasında haftalık bazda 0,1 milyar USD artarak 83,6 milyar USD seviyesine yükseldi. Brüt döviz rezervleri, bir önceki haftaya göre 1 milyar USD’lik azalışla 41,4 milyar USD seviyesine gerilerken, altın rezervleri ise 1,1 milyar USD artışla 42,2 milyar USD seviyesine yükseldi.

TCMB’nin Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri’ne göre, yabancı yatırımcılar, ekonomide normalleşme adımlarının desteğiyle birlikte 2 Ekim haftasında hem hisse senedi tarafında, hem de DİBS tarafında alış yönlü hareket ettiler. Bu kapsamda, yabancı yatırımcılar 2 Ekim haftasında yurt içinde hisse senedi piyasasında 131 milyon USD tutarında alış gerçekleştirirken, repo hariç DİBS tarafında ise 254 milyon USD tutarında alışta bulundular. Söz konusu haftada giriş yapan net toplam yabancı sermaye miktarı 385 milyon USD seviyesinde gerçekleşti. Özellikle yabancıların, DİBS portföylerindeki haftalık 479 milyon USD’lik artış Şubat 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, repo hariç DİBS portföylerindeki haftalık 254 milyon USD’lik artış ise Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Öte yandan, yılbaşından bu yana, yabancı yatırımcıların, hisse senedinde net 5,6 milyar USD çıkış ve repo hariç DİBS tarafında ise net 7,2 milyar USD çıkış olmak üzere, toplamda yaklaşık 12,7 milyar USD net çıkış yaptıkları görülüyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Akiş GYO (AKSGY, Nötr): Şirket’in, Yapı ve Kredi Bankası’ndan kullanmış olduğu 2021 ve 2022 yıllarında vadeleri dolacak ve vade tarihinde balon ödemeler de içeren toplam 117.516.666 USD ana para tutarlı kredilerin, Şirket ve Banka’nın mutabakatı ile 1+6.5 yıl olarak yenilenmesine, kredinin 1. yılı sonunda, bankanın aynı toplam bakiyeli altı buçuk yıllık bir krediyi şimdiden taahhüt etmesine istinaden, para biriminin banka ile mutabık kalarak belirlenmesine ve şartları düzenleyecek kredi sözleşmesi imzalanmasına karar verilmiştir. Bu işlem sonrasında Şirket’in toplam borç stoğunda bir artış olmayacak, ortalama borç vadesi ise Şirket hedefleri paralelinde nakit akışını olumlu etkileyecek şekilde uzayacaktır.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka tarafından yurt içinde 30 milyar TL nominal değere kadar farklı tür ve vadelerde TL cinsinden borçlanma aracı ve 3 milyar TL Türk Lirası nominal değere kadar farklı tür ve vadelerde Türk Lirası cinsinden yapılandırılmış borçlanma aracı ihraç edilmesine oybirliğiyle karar verilmiş olup, söz konusu ihraçların halka arz edilerek ve/veya edilmeksizin gerçekleştirilmesi ve SPK ve diğer merciler nezdinde gerekli bütün işlemlerin yerine getirilmesi için Genel Müdürlüğe yetki verilmiştir.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Şirketin Eylül ayındaki yolcu sayısı 2019’un aynı ayına göre %45 azalışla 1,57mn kişi olmuştur. Yolcu doluluk oranı ise 16,1 puan azalışla %73,7’yi göstermiştir. 2020’nin ilk 9 ayında yolcu sayısı %53 azalışla 10,87mn olurken, yolcu doluluk oranı 7,1 puan azalışla %81,6 olarak gerçekleşmiştir.

Şişe Cam (SİSE, Nötr): Şirkete ait Mersin İli Kazanlı mevkiinde yer alan soda ve krom üretim tesisleri ile Adana İli Arabali mevkiinde yer alan tuz işletmesinde Petrol-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine karar verildiği Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Eylül ayında yolcu sayısının %64,6 azalışla 2,38mn olduğunu açıklamıştır. Yolcu doluluk oranı ise Eylül’de 14 puan gerilemiş ve %68,9 olmuştur. Ocak-Eylül dönemi yolcu sayısı %61,7 azalmış ve 21,6 milyonu göstermiştir. İlgili dönemin yolcu doluluk oranı ise 8,1 puan azalışla %73,3 olarak hesaplanmaktadır. Taşınan kargo-posta, Eylül’de %11,4 azalışla 119.420 ton, Ocak-Eylül’de %4,2 azalışla 1.070.359 ton olarak gerçekleşmiştir. Eylül sonu itibarıyla filodaki uçak sayısı 360 seviyesindedir.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları’nın Eylül ayında hizmet verilen yolcu sayısı, Ağustos ayındaki 3,65 milyondan Eylül ayında 3,9 milyona yükselmiş ancak bir önceki yılın aynı dönemine göre %61 oranında gerilemiştir. Yurtiçi havalimanlarında hizmet verilen yolcu sayısı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %54 (Ağustos’ta %63 idi) oranında azalırken, yurtdışı havalimanlarında hizmet verilen yolcu sayısındaki daralma ise %87 seviyesinde (bir önceki ay %88 idi) gerçekleşmiştir. Eylül ayı rakamlarıyla birlikte 2020 yılının ilk dokuz ayındaki toplam hizmet verilen yolcu sayısı ise 21 milyon ile bir önceki yılın aynı dönemine göre %71 oranında gerilemiştir.

Eylül ayı ile birlikte 3 çeyrek yolcu sayıları da belli olmuştur. Buna göre üçüncü çeyrekte hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %71,4 oranında azalarak 9,5mn olmuştur. İkinci çeyrekteki daralma ise kovid-19 nedeniyle neredeyse tüm uçuşların durması sonucu %96,8 olmuştu.

SEKTÖR HABERLERİ

Türkiye Varlık Fonu: Türkiye’nin yapısal sorunlarını telafi edecek yatırımlara öncelik verdiklerini belirten TVF CEO’su Sönmez, birkaç yıl içinde ise yurtdışı yatırımlara yöneleceklerini açıkladı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Lokman Hekim (LKMNH): 08.10.2020 tarihinde Lokman Hekim payları ile ilgili olarak 10,72-10,90 TL fiyat aralığından 9.423 adet alış işlemi şirket bağlı ortaklığınca gerçekleştirilmiştir. Bağlı ortaklığın Lokman Hekim sermayesinde sahip olduğu payı 08.10.2020 tarihi itibariyle %0,96 sınırına ulaşmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,47 seviyesinden %11,56 seviyesine yükseldi. TCMB dün geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %13,15’ten) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 231,6 milyar TL ile 150 milyar TL’si (10 milyar TL 3 aylık,%6,75 + 140 milyar TL 1 aylık,%11,79) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 55,3 milyar TL’si BİST’te, 17,9 milyar TL’si BAPP’ta ve diğer geri kalan 8,4 milyar TL TCMB bünyesinde %11,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,79 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,76-%0,79 bandında hareketin ardından, %0,79 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 40 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 30 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi