Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (9.06.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Yarınki ABD TÜFE enflasyon verisi öncesinde küresel piyasalar bekleme moduna geçmiş durumda. Asya Piyasaları bu sabah da karışık seyretmeye devam ederken, ABD vadeliler ise yataya yakın seyrediyor. Bu sabah Çin’den gelen üretici fiyatları enflasyonu %9 ile 2008 yılından sonraki en yüksek seviyesine ulaşırken, veri beklentilerin de üzerinde gerçekleşti. Bu da yarınki ABD TÜFE rakamının beklentilerden yüksek gelme ihtimalini artırmış durumda. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde gevşeme devam ediyor. Yurtiçi tarafta haftanın ikinci işlem gününde dar bir bantta hareket eden ve yön bulmakta zorlanan endeks günü %0,04 oranındaki hafif artışla 1.447,59 seviyesinden kapattı. Bu sabah ise Dolar/TL 8,60 seviyesinde yataya yakın işlem görürken, ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 6 puanlık düşüşle 393 seviyesine gerilemiş durumda. Küresel piyasalardaki bekleme moduna bağlı olarak endeks de güne yataya yakın hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD TÜFE verisinin Fed’in varlık alımlarını ne zaman azaltmaya başlayacağına yönelik tartışmalara yön verebilme olasılığı nedeniyle piyasalar TÜFE odaklı görünümünü sürdürüyor. Yarınki ABD TÜFE öncesi bugün Çin enflasyon rakamlarını takip ettik. Küresel emtia fiyatlarındaki yüksek seyirleri konuştuğumuz bu dönemde Çin’de üretici fiyatları mayısta yıllık %9 artarak 2008 yılından bu yana görülen en hızlı artışı gösterdi. Beklentiler üzerinde gelen ÜFE’ye karşılık TÜFE beklentiler altında kaldı ve yıllık %1,3 artış kaydetti. Her ne kadar ÜFE’den TÜFE’ye geçişkenliğin şimdilik sınırlı kaldığı gözlense de ÜFE’deki güçlü seyir TÜFE üzerinde de bir baskı unsuru oluşturabilmesi açısından önemli olmaya devam etmekte.

Küresel borsalar bekleme modunda ve rekor yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Dün de bahsettiğimiz üzere tarım dışı istihdamın para politikasında erken sıkılaşmaya gidilme olasılığını hafifletmesi ABD tahvillerinde değerlenmeyi beraberinde getiriyor, ABD 10 yıllıkların faizi, bugün %1,52’lere yakın seyrediyor.

Dün Almanya’da nisan ayına ilişkin sanayi üretimi verisi izlendi. Pazartesi açıklanan fabrika siparişleri verisine benzer şekilde düşüş gösterdi. Çip tedarikindeki sıkıntılarla sanayi üretimi %1 geriledi. ZEW beklentiler endeksi de düşmesine rağmen güçlü seviyelerini korudu. ZEW beklentiler endeksi 84,4’ten 79,8’e gerilerken, cari duruma ilişkin endeks ise -40,1’den -9,1’e geldi. Beklentilerin güçlü gelmesi güçlü bir ekonomik toparlanma beklentisi olduğunu göstermekte. Ayrıca Merkel’in çip sorununa yönelik adımlarının da sanayisi otomobil endüstrisine bağımlı Almanya’da ekonomik toparlanmaya katkı sunması beklenmekte.

Euro Bölgesi büyümesi revize edildi. Öncü verilere göre çeyreklik bazda %0,6, yıllık bazda %1,8 daralmadan %0,3 ve %1,3’e revize edildi. Bu dönemde stoklarda belirgin olmak üzere, yatırımlar ve net ihracat artarken, tüketici harcamalarında keskin düşüş görüldü. Hükümet harcamaları ise sabit kaldı.

Dün ABD’de JOLTS açılan iş sayısı verisi açıklandı. Açık iş pozisyon sayısı 9,3 milyon ile tarihi yüksek seviyelerde. Özellikle normalleşme adımları ile konaklama gibi sektörlerde arttı. Son iki tarım dışı istihdam verisinde artış görmemize rağmen veriler beklentiler altında kalmıştı. ABD’de şu anda istihdam piyasasında tartışılan durumlardan biri de nakit desteklerin emek arzını kısıtladığı yönünde. Bu açıdan her ne kadar JOLTS verisinde yükseliş görsek de bunun istihdam piyasasına yansımalarını tam olarak görebilmiş değiliz.

Yurt içinde İŞKUR verilerine göre mayıs ayında kayıtlı işsiz sayısı aylık bazda %0,6 oranında artış sergiledi. Buna karşın kayıtlı işsiz sayısı mayısta yıllık bazda ise düşüşünü sürdürerek -%18,5 oranında geriledi. Açık iş sayısı aylık bazda %7,8 arttı. Diğer yandan, işe yerleştirme aylık bazda %58,2 yükseldi. Sektörel bazda bakıldığında ise sanayi, inşaat ve hizmet gibi sektörlerde mayıs ayında açık işlerin ve işe yerleştirmelerin tam kapanmanın da etkisiyle yavaşladığı görülmekte.

Diğer yandan, imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi mayısta bir önceki aya göre 2,4 puanlık artışla 58,4 seviyesine yükseldi ve böylece Haziran 2006’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Endeksteki toparlanmanın sürmesi, birçok ülkedeki normalleşme adımlarıyla ihracat pazarlarında talep koşullarında iyileşmenin devam ettiğine ve önümüzdeki aylara ilişkin ihracat görünümünün olumlu seyredeceğine yönelik sinyal verdi.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

TSİ 9’da yılın ikinci çeyreğine küresel ticaret hacminin nasıl başladığına yönelik de sinyal verecek olan Almanya’nın nisan ayına ilişkin dış ticaret verileri takip edilecek.

Ayrıca TSİ 17’de Kanada Merkez Bankası’nın para politikası toplantısı takip edilecek. Kanada Merkez Bankası nisan ayındaki toplantısında ekonomik toparlanmanın öngörülerden güçlü olacağı beklentisiyle tahvil alımlarını azaltma konusunda pandemi döneminde ilk normalleşme adımını atan para otoritesi olmuştu. Banka, politika faiz oranını %0,25 seviyesinde sabit bırakırken, beklentilerden daha hızlı öngörülen ekonomik toparlanma nedeniyle tahvil alımlarını dörtte bir oranında azaltacağını bildirmiş ve önceki yönlendirmelerinde faiz oranının en azından 2023 yılına kadar değişmeyeceği sinyalini veren banka güncel durumda faiz artışının daha erken olacağına dair mesaj vermişti. Bankanın bugünkü toplantısında ise, politika faiz oranını %0,25’te sabit tutması bekleniyor, ancak varlık alımlarına ve faiz patikasına yönelik vereceği mesajlar dikkatle izlenecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Sasa Polyester (SASA, Nötr): Sasa Polyester yurt dışında paya dönüştürülebilir tahvil ihracı için yurt dışında yerleşik yatırımcılarla bir dizi sanal toplantı düzenlenmesi için yetki verdi. İhracın gerçekleşmesi halinde, ihraçtan elde edilecek gelirlerin, mevcut borçların yeniden finansmanı, mevcut ve gelecekteki yatırımların finansmanı ve genel kurumsal amaçlar için kullanılacak.

Ziraat GYO (ZRGYO, Nötr): Şirket 1Ç2021’de (konsolide) 6,3mn TL net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 14,6mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %186,2 oranında artarak 33,9mn TL’ye yükselirken, brüt kar %68,2 oranında yükselmiş ve 19,4mn TL’ye çıkmıştır. Şirketin operasyonel giderleri ise 9,9mn TL olmuştur. Böylelikle faaliyet karı 9,5mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki faaliyet karı 8,6mn TL idi. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların paylarından zararlar 0,4mn TL’yi göstermiştir. Şirket finansman tarafında 2,8mn TL gider kaydetmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kambiyo karı kaynaklı 8,9mn TL gelir kaydedilmişti. Bu gelir önemli ölçüde, Ziraat GYO’nun Bosna’daki bağlı ortaklığı Sarajevo şirketine sermaye ödemesi olarak transfer edilmesi planlanan ve Bosna Markı cinsinden elde tutulan yabancı para mevduatın değerlenmesinden kaynaklanmaktaydı. 1Ç2020’deki yüksek finansman gelirinden 1Ç2021’de finansman giderine geçilmesi net dönem karındaki düşüşte ana etken olmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık: Moody’s Avrupa havaalanlarında yolcu trafiğinin bu yıl 2019’un %70 altında kalmaya devam etmesini beklediğini açıkladı. Ana senaryoda Avrupa havaalanlarında yolcu trafiğinin 2019 seviyesine 2024’ten önce dönmeyeceği bekleniyor. (Kaynak: Bloomberg)

Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 90 ülke için yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaptığı “Seyahat Etmeyin” uyarısını bir basamak düşürerek “Seyahatinizi gözden geçirin” olarak revize etti. ABD Dışişlerinin 23 Haziran’da başlayacak Tokyo Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak Japonya’ya yönelik 4’üncü seviye seyahat uyarısını da 3’üncü seviyeye indirmesi dikkati çekti. Öte yandan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) de aralarında yine Türkiye ve Japonya’nın da bulunduğu 110 ülke için yaptığı 4’üncü seviye seyahat uyarısını 3’üncü seviyeye çekti. Kaynak: Bloomberght

Borç Yapılandırma: Vergi cezaları, sigorta primleri, KYK borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 30 Nisan tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar yapılandırmadan yararlanacak. Bunun için 31 Ağustos’a kadar başvuru yapılması gerekecek. İlk taksit ödemeleri eylül sonuna kadar yapılacak. Düzenleme, 2016-2020 yılları arası için matrah artırımı da getirdi. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Galata Wind (GWIND): Şirketin CEO’su Burak Kuyan 3 senede 270 MV’lik kurulu gücü iki katına çıkarma hedefleri olduklarını açıkladı.

Say Yenilenebilir Enerji (SAYAS): Şirketin 17/5/2021 tarihli açıklamasında belirtildiği üzere Şirket tarafından Güney Kore’de üç rüzgar türbin kulesi fabrikası olan Dongkuk S&C Co. Ltd. şirketine kule iç aksam setlerine ilişkin 2,7mn EUR tutarında bir teklif verilmişti. Teklifin kabul edildiği ve akreditif açılması ile birlikte kesinleştirilerek işleme alınmasına karar verildiği duyurulmuştur.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 62 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 328 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,57 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,51-%1,57 bandında hareketin ardından %1,53 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde sınırlı yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde sınırlı düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 5 baz puna varan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi