Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (8.11.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Hafta boyunca yükseliş eğiliminde olan ABD borsaları cuma gününü de pozitif bölgede kapattı. Bu sabah ise vadelilerde hafif satışlar gözleniyor. Genel olarak satıcılı seyreden Asya’da da benzer şekilde kayıplar sınırlı. ECB ve Fed ve BoE’nin faiz konusunda piyasa dostu – veya daha az şahin – kalmaları piyasalarda risk alma iştahının devam etmesini sağlayabilecek en önemli katalizör. Bununla birlikte, ABD’de PMI verileri dışında iyi gelen tarım dışı istihdam verisi de ekonominin tekrar momentum kazandığını göstermesi açısından pozitif bir diğer katalizör. Öte taraftan ABD’li ilaç şirketi Pfizer, geliştirdikleri koronavirüs hapının hastaneye yatış veya ölüm oranını %89 oranında azalttığını açıkladı. Bu gelişmeler kapsamında, küresel borsalarda bu sabah gözlenen düşüşler sınırlı kalabilir ve risk alma iştahı canlı kalmaya devam edebilir. Yurtdışındaki genel algı diğer yandan TL’nin haftaya sakin başlaması ve olumlu gelmeye devam eden şirket bilançoları ile birlikte BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Güçlü yükseliş isteğiyle birlikte endeks bugün tarihi zirvenin bulunduğu 1.589 seviyesinin üzerine çıkarak rekor denemesi yapabilir. Sıralı hedefler 1.595 ve 1.603 seviyelerinde. Olası kar realizasyonlarında ise 1.575 tepki gelebilecek seviye olarak izlenebilir.

MAKROEKONOMİ

Hazine nakit dengesi ekim ayında 5,2 milyar TL açık verdi. 12 aylık kümülatif nakit açığı 114 milyar TL’de yatay seyretti. Yıla başlarken %4 seviyelerinde olan Hazine nakit açığı/GSYH oranı da yatay kalarak %1,96 seviyelerinde gerçekleşti. Eylülde tahakkuk eden vergilerin 10 milyar TL’lik kısmının ekimde hesaplara girmesinin etkisiyle gelirler aylık %11,2 arttı. Bu etki hariç bırakıldığında ise vergi gelirleri yaklaşık %2,6 arttı, faiz dışı harcamalar aylık %11,9 düşerken, faiz ödemeleri aylık %3,3 arttı.

ABD’de ekim ayına ilişkin tarım dışı istihdam 450 bin kişi artması beklenirken 531 bin kişi artışla beklentileri aştı. En büyük istihdam artışı 164 bin kişilik artışla eğlence ve konaklama sektörlerinde gerçekleşti. Özellikle, federal hükümet tarafından sağlanan işsizlik yardımlarının süresinin dolması, koronavirüs vaka sayılarındaki azalış ve okulların açılması istihdamı destekliyor. Diğer yandan, ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,4 oranında artarken, yıllık bazda ise artış hızı %4,6’dan %4,9 seviyesine hızlandı, yılllık artış oranı salgın öncesi %3 civarındaydı. Ayrıca ekim ayında işsizlik oranı ise %4,8’den %4,6 seviyesine geriledi ve böylece Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye geldi.

Euro Bölgesi’nde eylül ayına ilişkin perakende satışlar, enflasyonist baskılar ve artan koronavirüs vaka sayılarına ilişkin endişelerle aylık bazda %0,3 oranında geriledi.

Bu haftanın veri gündemine bakıldığında;

Fed Başkanı başta olmak üzere Fed üyelerinin konuşmaları, ABD ve Çin enflasyon verileri, ECB ve BoE başkanlarının konuşmaları ve İngiltere büyüme verisi izlenecek.

ABD’de bu hafta Fed’in geçen haftaki varlık alımı azaltımına yönelik kararı ve olumlu gelen istihdam verileri sonrası Fed üyelerinin konuşmaları izlenecek. Veri gündeminde ise enflasyon verileri olacak. Bu kapsamda salı günü ekim ayı ÜFE ve çarşamba günü ise TÜFE verileri takip edilecek. ABD’de TÜFE eylülde gıda, barınma ve enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle aylık %0,4 artmış ve yıllık %5,4’e yükselmişti. Çekirdek enflasyon ise %0,2 artarken, yıllık ise %4 seviyesinde yatay seyretmişti. İkinci el otomobil fiyatları ve uçak bileti gibi geçici fiyat artışlarını yansıtan bazı kalemlerde ise yavaşlama dikkat çekmişti. ÜFE ise eylülde tedarik zincirindeki sıkıntıların, yükselen enerji fiyatlarındaki ve emek maliyetindeki artışın etkisiyle aylık %0,5 artarken, yıllık %8,6’ya yükselmişti. Perşembe günü ise yeni işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. Kasım ayının ilk verisi olması açısından önemli. 30 Ekim haftasında işsizlik maaşı başvuruları 269 bin kişi seviyesine gerilemiş ve böylece salgın sonrası en düşük seviyede gerçekleşmişti. Cuma günü kasım ayı öncü Michigan tüketici güven endeksi izlenecek. ABD’de ekim ayı Michigan Ünİversitesi tüketici güven endeksi 72,8’den 71,7’ye gerilemişti. Delta varyant vaka sayılarındaki azalış veriyi olumlu etkilerken, enflasyon ve Biden’ın ekonomi politikalarına güvenin azalması ise gerilemede faktör olarak gösterilmekte. Cuma günü ise eylül ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi açıklanacak.

Avrupa tarafında ise veri takviminde bugün kasım ayı Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güveni ve yarın ise kasım ayı Almanya ZEW endeksleri açıklanacak. Ekim ayında Almanya ZEW cari durum endeksi 31,9’dan 21,6’ya, beklentiler endeksi ise 26,5’ten 22,3’e gerilemişti. Avrupa’da yaşanan enerji krizi, küresel tedarik zincirindeki sıkıntılar ve enflasyondaki artış beklentileri nedeniyle cari durum ve beklentilerde düşüşün devam etmesi olası. Çarşamba günü ise Almanya ekim ayı nihai TÜFE verisi izlenecek. Almanya’da ekim ayına ilişkin öncü TÜFE, aylık %0,5 artarken, yıllık bazda enerji fiyatlarındaki yıllık %18,6’lık artışın da etkisiyle 1993’ten beri görülen en yüksek seviye olan %4,5’e yükselmişti. Perşembe günü ise İngiltere’de 3. çeyrek öncü büyüme verileri izlenecek. İkinci çeyrekte İngiltere ekonomisi kısıtlamaların kaldırılması ve normalleşme adımlarıyla çeyreklik bazda %5,5 büyüme sergilerken, yıllık bazda ise baz etkisinin de etkisiyle %23,6 oranında güçlü büyüme kaydetmişti. Bu çeyrekte ise büyümenin bir önceki çeyreğe göre %5,5’ten %1,5’e yavaşlaması beklenmekte. BoE ekonominin salgın öncesi seviyeye 2022’nin ilk çeyreğinde gelebileceğini düşünmekte. Cuma günü ise Euro Bölgesi eylül ayı sanayi üretim verisi açıklanacak. Bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya’da sanayi üretimi eylül ayında süregelen tedarik zinciri sıkıntıları, ham madde eksiklerinin etkisiyle yükseliş beklentilerinin aksine aylık %1,1 düşmüştü. Beklenti ise Almanya’daki zayıf performansın etkisiyle Euro Bölgesi sanayi üretiminin aylık bazda düşüş sergilemesi ve yıllık bazda ise artış hızının yavaşlaması yönünde.

Asya tarafında ise veri gündemi sakin. Çarşamba günü Çin ekim ayı TÜFE ve ÜFE verileri açıklanacak. Eylül ayında üretici fiyatları; enerji kısıtlamaları, ham madde fiyatlarındaki artış, arz sıkıntıları ile yıllık %10,7’ye çıkarken, TÜFE ise beklentilerin altında yıllık %0,7’ye gerilemişti. TÜFE’de enerji fiyatlarının gıda dışı enflasyonu yukarı çekmesi dolayısıyla TÜFE’nin yıllık bazda artması fakat düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmesi beklenmekte. ÜFE’nin ise emtia fiyatlarındaki artışla yıllık bazda ise yükselişini sürdürmesi beklenmekte.

Yurt içi veri gündeminde ise bugün ekim ayı DHMİ uçuş istatistikleri ve İŞKUR verileri, çarşamba günü ise eylül ayı iş gücü istatistikleri, perşembe günü eylül ayı cari işlemler dengesi, cuma günü ise eylül ayı sanayi üretimi ve TCMB Piyasa Katılımcıları anketi takip edilecek. Ayrıca bu hafta Hazine ihaleleri izlenecek.

DHMİ verilerinde eylül ayında mevsimselliğin de etkisiyle iç hat yolcu sayısı %16,2, dış hat yolcu sayısı ise %11,9 düşmüştü. Aşılama çalışmaları ve normalleşme adımları ile geçtiğimiz senenin aynı ayıyla kıyasladığımızda ise iç hat yolcu sayısı %43,6, dış hat yolcu sayısı ise %92 artmıştı. Ekim ayında da mevsimselliğin etkisi ve turizm sezonunun sonuna gelinmesinin etkisiyle aylık bazda iç hat ve dış hat yolcu sayılarında gerilemeler görülebilir ancak yıllık bazda artışların devam etmesi olası gözükmekte.

Ağustos ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %12,1’de yatay seyrederken, arındırılmamış işsizlik oranı %12,1’den %12’ye sınırlı gerilemişti. Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 11 bin kişi artarken, istihdamda 14 bin kişilik düşüş gözlenmiştİ. İş gücüne katılım oranı %51,3’ten %51,2’ye, istihdam oranı da %45,1’den %45’e gerilemişti. Ağustos ayında hizmetler sektörü istihdamı 341 bin kişi azalırken, tarım sektöründe istihdam artışı 26 bin kişi, sanayi sektörü istihdamı 217 bin kişi, inşaat sektörü istihdamı 83 bin kişi artmıştı.

Cari işlemler dengesi, ağustos ayında Ekim 2020’den bu yana ilk kez fazla vererek 0,53 milyar USD gerçekleşmişti. Geçen sene ağustosta 4,1 milyar USD cari açık gerçekleşmişti. Geçen seneye göre dış ticaret açığının daralması ile artan turizm ve taşımacılık gelirlerinin katkısıyla hizmetler dengesinin güçlenmesi ağustos ayındaki cari fazlanın gerekçeleri olmuştu. 12 aylık kümülatif cari açık temmuzdaki 27,6 milyar USD’den 23 milyar USD’ye gerilemişti. Cari açık/GSYH oranı da 2020 yılı sonundaki %4,9 seviyesinden %3 seviyesine iyileşmiş oldu ki bu seviyeler bir yılın en düşük seviyeleri. Eylül ayında, ihracatın rekor kırmasının da katkısıyla dış ticaret açığının daralması ve turizm gelirlerindeki toparlanmanın sürmesiyle cari fazla devam edecektir. Foreks Anketi’ne göre ise beklenti cari işlemler dengesinin 1,32 milyar USD fazla vermesi yönünde.

Yurt içinde temmuz ayı sanayi üretimindeki düşüş, ağustos ayında telafi edilmişti. Sanayi üretimi ağustosta aylık %3,7 artış beklentisine karşılık %5,4 artmıştı. Eylül ayındaki görünüme baktığımızda; imalat PMI gerilemesine rağmen 52,5 ile güçlü seyrini sürdürdü, ihracat da 20,8 milyar USD ile rekor kırdı, elektrik tüketiminde yavaşlama görsek de ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı da eylülde arttı ve Haziran 2018’den beri en yüksek seviyede, reel kesim güven endeksi de salgın sonrası en yüksek seviyesinde. Bu açıdan eylül ayına ilişkin öncü göstergeler sanayi üretimindeki ivmenin kısmi yavaşlayarak da olsa süreceğine işaret ediyor. Foreks Anketi’ne göre eylül ayında sanayi üretiminin arındırılmış verilere göre yıllık bazda büyüme hızının %13,8’den %10 seviyesine kısmi yavaşlaması bekleniyor. Bununla birlikte tedarik zincirindeki sıkıntılar, yükselen emtia fiyatları, ihracat ve dolayısıyla sanayi üretimi için sınırlayıcı bir faktör olarak kalmaya devam ediyor. Lojistik avantajı ise ihracat için destekleyici olmaya devam etmekte.

Ekim ayına ilişkin TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcılar yıl sonu enflasyon beklentilerini ve kur tahminlerini artırmaya devam etmekteydi. Bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinde de belirgin artış görülmekteydi. Gelecek sene büyüme tahmini de sene sonu büyüme beklentisinin artmasıyla oluşacak bazın etkisiyle kısmi aşağı yönlü revize edilmişti. Sene sonu için cari açık tahmini de aşağı yönlü revize edilmeye devam edilmekteydi. Orta ve uzun vadeli enflasyon beklentileri artmaya devam etmekteydi. Kasım ayına ilişkin TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise katılımcıların son dönemdeki gelişmeleri dikkate alarak kur, politika faizi, enflasyon ve cari açık beklentilerini nasıl şekillendirdiği izlenecek. Özellikle son dönemdeki gelişmeler kapsamında katılımcıların kur ve enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizeler yapması ve ihracatın güçlü seyri, artan taşımacılık gelirleri ve altın ithalatının tarihsel ortalamaların altında seyretmesinin etkisiyle yıllık bazda cari açık beklentilerinde aşağı yönlü revizeye devam etmesi olası. Diğer yandan, Hükümet yetkilileri bu sene özelinde %9’un üzerinde ve çift haneli büyüme rakamlarının gerçekleşebileceğini değerlendirmekte, öncü göstergeler de bu görünümle uyumlu seyrediyor, dolayısıyla büyüme tahminlerinde iyileştirme sürebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Deva Holding (DEVA, Nötr): Şirket’in 3Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 139,8mn TL gerçekleşerek yıllık %29,2 oranında düşüş kaydetmiştir. Satış gelirleri 3Ç2021’de 527,2mn TL gerçekleşerek geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %21,6 oranında büyüme kaydederken, brüt kar 321,4mn TL ile aynı dönemler itibarıyla %37,9 oranında artmıştır. Deva Holding’in faaliyet giderleri yine aynı dönemler itibarıyla %37 oranında artarak 125mn TL’ye çıkarken Şirket’in FAVÖK’ü ise %37,7 oranında yükselerek 218,1mn TL’ye olmuştur. FAVÖK marjı da yıllık 4,8 puan artarak %41,4’e çıkmıştır. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 67,7mn TL finansman gideri (3Ç2020 19,4mn TL) yazmıştır. Son olarak 1,3mn TL vergi geliri sonrası Şirketin ana ortaklık net dönem karı 139,5mn TL olmuştur.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %12,4 oranında artarak 542,5mn TL’ye yükselmiştir.

Doğan Şirketler Grubu (DOHOL, Nötr): Şirket 2021 yılı 3. çeyreğinde 88,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Holding, 835,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri 3Ç2021’de bir önceki yılın aynı döneminde göre %49,1 oranında artarak 4.675mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise %49,5 oranında büyüyerek 4,114mn TL olmuş ve buna bağlı olarak brüt kar %46,5 oranında artarak 561mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler aynı dönemde %75,4 oranında artarak 282,5mn TL’ye yükselirken, diğer faaliyetlerden gelirler kurlardaki görece düşük artışın etkisiyle 311,1mn TL’den 69mn TL’ye gerilemiştir. İştiraklerden ise bu çeyrekte 3mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %32,3 oranında azalarak 350,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Buna ilaveten yatırım faaliyetlerinden gelirler hem düşük kur farkı geliri hem de bağlı ortaklık satış karının (Grup’un müzik ve eğlence sektöründe faaliyet gösteren bağlı ortaklıklarından Doğan Müzik Yapım ve Ticaret A.Ş. ve NetD Müzik Video Dijital Platform ve Ticaret A.Ş. sermayesini temsil eden payların %60’lık kısmının Believe International Şirketi’ne satılması- 131,7mn TL) olmaması nedeniyle 3Ç2020’deki 553,3mn TL’den 79,3mn TL’ye gerilemiştir. Finansman giderleri de 99,1mn TL olarak açıklanmıştır. Vergi öncesi net dönem karı 330,6mn TL olurken, 195,5mn TL’lik vergi gideri sonrası net dönem karı 135,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. 46,4mn TL’lik azınlık payı net dönem karı düşüldükten sonra 88,8mn TL ana ortaklık net dönem karı oluşmuştur.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 9 aylık ana ortaklık net dönem karı geçen yılın ilk 9 ayına göre %49,5 oranında azalarak 719,9mn TL açıklanmıştır.

Enka İnşaat (ENKAI, Nötr): Enka İnşaat 2021 yılının üçüncü çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 1.143mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 1.470mn TL’nin hem de ortalama piyasa beklentisi olan 1.423mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada mühendislik ve inşaat grubunun yatırım faaliyetleri kaynaklı gider kaydetmesi üzerine net dönem karının beklentimizden düşük gerçekleşmesi etkili olmuştur. Diğer taraftan enerji grubu ve gayrimenkul grubu karlılığı beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık karı 4.331mn TL’ye ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %72,5 oranında artış kaydetmiştir.

Ege Endüstri (EGEEN, Nötr): Ege Endüstri 3Ç2021’de 97,3mn TL net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde 105,8mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2021’de 3Ç2020’ye göre %90,5 oranında artarak 268,4mn TL’ye yükselirken, brüt kar %78,3 oranında artarak 106,1mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket’in brüt kar marjı ise 3Ç2020’ye göre 2,7 puan azalışla %39,5 olarak gerçekleşmiştir. Ege Endüstri’nin operasyonel giderleri aynı dönemde %28,9 oranında yükselmiş ve 12,2mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 3,1mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 97mn TL’yi göstermiştir. 3Ç2020’deki faaliyet karı 60,5mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 6,8 puan azalışla %36,1’i göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 1,5mn TL gelir kaydedilirken özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan karlar ise 12,8mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Şirket’in net finansman gelirleri 2,4mn TL olmuştur. 16,4mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 97,3mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 3Ç2021 net kar marjı da 38,9 puan azalışla %36,2’yi göstermiştir.

3. çeyrek karıyla birlikte şirketin 9 aylık net dönem karı 286,6mn TL olmuştur. 9A2020’deki net dönem karı 205,2mn TL idi.

Erbosan Erciyas Boru (ERBOS, Pozitif): Şirket’in 3Ç2021’deki net dönem karı yıllık %120 oranında artarak 40,8mn TL’ye yükselmiştir. Erbosan’nın satış gelirleri 3Ç2021’de 324mn TL gerçekleşerek geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %114 oranında büyüme kaydederken, brüt kar 66,4mn TL ile yıllık %203 oranında artmıştır

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 9A2021’deki net dönem karı 139,4mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 41,3mn TL net dönem karı elde edilmişti.

İş Bankası (ISCTR, Sınırlı Pozitif): İş Bankası’nın 2021 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğine göre %36,6 oranında artarak 2.999mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 2.390mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 2.376mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada; karşılık giderlerinin beklentimizin altında, iştirak gelirlerinin ise beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız…

Karsan Otomotiv (KARSN, Nötr): Şirket 3Ç2021’de 34,7mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 10,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Satış gelirleri 3Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,3 oranında artarak 509,6mn TL’ye yükselen Şirket, Finans sektörü faaliyetlerinden ise 0,9mn TL brüt kar kaydetmiştir. Şirket’in toplam brüt karı ise %28,9 azalarak 93,3mn TL’yi göstermiştir. İlgili dönemin brüt kar marjı 10,8 puan azalışla %18,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan operasyonel giderler aynı dönemde %9,4 oranında artarken, diğer faaliyetlerden ise 11,2mn TL gider kaydedilmiştir. 3Ç2020’de kur farkı gelirleri kaynaklı diğer faaliyet gelirleri 134,5mn TL seviyesindeydi. Böylece faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %81,3 oranında azalarak 43mn TL olarak gerçekleşmiştir. Finansman giderleri ise 3Ç2021’de %65,7 oranında azalarak 74,9mn TL’ye gerilemiştir. 64,9mn TL’lik vergi geliri sonrası ana ortaklık net dönem karı 34,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrek karına rağmen Şirket’in 9A2021’deki ana ortaklık net dönem zararı 13,3mn TL’yi göstermiştir. Geçen yılın ilk 9 ayında 6,3mn TL ana ortaklık net dönem karı elde edilmişti.

Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif): Koç Holding’in 2021 yılı üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı 4.105,6mn TL ile ortalama piyasa beklentisi olan 3.420mn TL’nin üzerinde gerçekleşerek iyi bir görüntü sergilemiştir. Beklentilerin üzerinde açıklanan kar rakamında, Yapı Kredi Bankası, Ford Otosan, Tofaş ve Türk Traktör’ün beklentilerden daha iyi kar rakamları açıklamaları etkili olmuştur. Holding 3Ç2020’de 2.305,4mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Holding’in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı döneminde göre %39,8 oranında artarak 9.417mn TL’ye ulaşmıştır.

Migros (MGROS, Pozitif): Migros’un 2021 yılı 3. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 156mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi ise şirketin 68mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri %29 oranında artan Migros’un 3. çeyrek brüt karı %33,5 artışla 2.408mn TL olmuştur. Brüt kar marjı 0,8 puan artışla %24,5’i göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %25,8 artışla 1.736mn TL’ye yükselmiştir. 199,1mn TL’lik diğer faaliyet giderleri sonrasında faaliyet karı %37,1 artışla 473,6mn TL’yi göstermiştir. Faaliyet karı marjı ise 0,3 puan artışla %4,8 olarak hesaplanmaktadır. Migros’un FAVÖK’ü 3Ç2020’deki 628mn TL’den 3Ç2021’de %44 artışla 905mn TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı %8,3’den %9,2’ye yükselmiştir. Finansman öncesi kar 473,2mn TL’yi göstermiştir. Finansman tarafında ise 259,5mn TL net gider kaydeden Migros’un vergi öncesi karı 213,7mn TL olmuştur. 3Ç2020’de vergi öncesi kar 54,8mn TL idi. 57,8mn TL’lik vergi gideri yazan şirketin ana ortaklık net dönem karı 156mn TL’yi göstermiştir.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 9A2021’deki ana ortaklık net dönem karı 367,2mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 278,2mn TL idi.

Migros ayrıca 2021 yılı satış beklentisini revize etmiştir. Buna göre satış gelirlerinin büyümesi beklentisi %18-20 bandından ~%23’e yükseltilmiştir. %8-8,5 FAVÖK marjı beklentisi, 300 üzeri yeni mağaza hedefi ile 800mn TL’lik yatırım harcamaları beklentisi korunmuştur.

Petkim (PETKM, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2021 yılının üçüncü çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 1.702,4mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 1.185mn TL’nin hem de ortalama piyasa beklentisi olan 1.006mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 290,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Tahminimizdeki sapmada Şirket’in yatırım faaliyetlerinden bu çeyrekte 505,2mn TL net gelir kaydetmesi etkili olmuştur. Şirket’in FAVÖK’ü 1382mn TL ile ortalama piyasa beklentisi olan 1.427mn TL’nin hafif altında gerçekleşmiştir.

Şirketin satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %122 oranında artarak 6.734,7mn TL’ye (ortalama beklenti 7.071mn TL idi) yükselmiştir. Bu artışta satış miktarı 644bin ton ile yaklaşık aynı seviyede kalmasına karşın satış fiyatlarındaki artışlar etkili olmuştur. Satışların maliyeti ise %112 oranında yükselmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %169’luk artışka 1.352mn TL’ye ulaşmıştır. Yüksek kapasite kullanımı (etilen kapasite kullanımı %100), etilen nafta marjının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüksek oluşu ve petrokimya fiyatlarındaki artış kaynaklı oluşan stok geliri (13mn dolar) karlılığı desteklemiştir. Operasyonel giderler ise aynı dönemde sadece %44 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 3Ç2021’de 5,6mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 3Ç2020’deki 484,7mn TL’den 1.182,6mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de 3Ç2020’deki 516mn TL’den 3Ç2021’de 1.382mn TL’ye (2Ç2021’de 1.869,4mn TL idi) yükselirken, FAVÖK marjı da %17’den %20,5 seviyesine ulaşmıştır. Yatırım faaliyetlerinden 3Ç2020’deki 8,3mn TL’lik gelire karşın 3Ç2021’de 505,2mn TL gelir kaydedilirken, aynı dönemde 58,7mn TL net finansman gideri kaydedilmiştir. 63,4mn TL’lik vergi geliri sonrası ana ortaklık net dönem karı da 1.702,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrekte kaydedilen yüksek kar rakamıyla birlikte Petkim’in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 3.922,4mn TL’ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 424,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Negatif): Yarı iletken tedarikinde yaşanan küresel sıkıntılara bağlı olarak dünya çapında otomotiv endüstrisinde zorluklar ve üretim kesintileri yaşanmaktadır. Ford Motor Company’nin aldığı önlemler ve şirketin tedarikçileri ile yaptığı planlamalarla küresel çaptaki bu krizin etkilerinin en aza indirilmesi konusunda çalışmalar sürdürülmekle birlikte, gelinen aşamada Gölcük Fabrikasında 6 – 17 Kasım tarihleri arasında üretime ara verilmesine karar verilmiştir. Yeniköy ve Eskişehir fabrikalarında ise üretime devam edilecektir. Üretime ara verilmesi nedeniyle 2021 yılına ilişkin toplam üretim ve toplam satış beklentilerinde (ağırlıklı olarak ihracat adetlerinden olmak üzere) yaklaşık 18 bin adet azalış olacağı öngörülmektedir.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Pozitif): Şirket tarafından, 2021 3.çeyrek sonuçlarıyla birlikte, lastik güçlendirme sektöründeki güçlü talebin finansallardaki etkilerini gösterebilmek amacıyla, 2021 yılı beklentileri revize edilmiştir. Buna göre, Şirket’in 2020 yılıyla karşılaştırıldığında 2021 yılı güncel büyüme beklentileri aşağıdaki gibidir:

TL Bazlı Büyüme Beklentileri
Satışlar : %50-55 (önceki beklenti: %35-45 büyüme)
FAVÖK: %85-95 (önceki beklenti: %55-65 büyüme)

USD Bazlı Büyüme Beklentileri
Satışlar : %30-35 (önceki beklenti: %20-25 büyüme)
FAVÖK: %65-70 (önceki beklenti: %40-45 büyüme)

Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Negatif): Tekfen Holding’in Mersin’de kurmayı planladığı polipropilen üretim tesisi projesi için yapılan hazırlık çalışmalarına, Danıştay’ın kararı (ÇED Olumlu Kararının iptaline dair ilk derece mahkemesince verilen kararın onanmasına ve karar düzeltme yolunun kapalı olduğunun duyurulması) çerçevesinde devam edilmemesine karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Yatırım: Otomotivde elektrikli araçlara dönüşümün hızlanması, batarya yatırımlarını da hareketlendirdi. Koç Holding, Alman Volkswagen’e fabrika yatırımı için tahsis edilen, ancak şirketin yatırım yapmaktan vazgeçtiği Manisa’daki arazide batarya üretim tesisi kurmak için harekete geçti. Kalyon Holding de batarya üretmek için İstanbul’da şirket kurdu. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Carrier (ALCAR): Şirketin Ümraniye – İSTANBUL’daki fabrikasında kurulu bulunan panel radyatör üretim hattındaki üretime 28.02.2022 tarihi itibariyle son verilmesine, panel radyatör üretim hattı ve yardımcı ekipmanlarının KDV dahil 2.65mn USD satış bedeli karşılığında Sanıca Isı Sanayi A.Ş.’ye satılması için satış sözleşmesi imzalanmasına, satış sözleşmesi çerçevesinde satış işlemlerinin yürütülmesine ve tamamlanmasına, oybirliği ile karar verilmiştir. Bu kapsamda Isıtma Ürünleri Fabrikası’ndaki panel radyatör üretim faaliyetleri ile ilgili 31 şirket çalışanının iş akitleri yürürlükteki iş mevzuatı ve toplu iş sözleşmesine uygun olarak feshedilecektir. Toplamda kıdem ve ihbar tazminatı dahil yaklaşık 4,2mn TL ödeme yapılacaktır. Şirketin 30.09.2021 tarihli finansal tablolarında satışı gerçekleşecek olan panel radyatör üretim hattı ve yardımcı ekipmanlarının değeri yaklaşık 3,4mn TL’dir. Satışın gerçekleşeceği tarihte satış geliri ile finansal tablolarda bulunan değer arasında fark dönem karına yansıyacak olup, satışa konu üretim hattı ve ekipmanın toplam defter değerinin toplam varlıklar içindeki payı %0,4’tür.

Arzum Elektrikli Ev Aletleri (ARZUM, Negatif): Arzum 3Ç2021’de 6,9mn TL net dönem zararı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde 22mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2021’de 3Ç2020’ye göre %3,6 oranında artarak 168,6mn TL’ye yükselirken, brüt kar %5,8 oranında azalmış ve 50,5mn TL’ye gerilemiştir. Şirket’in brüt kar marjı ise 3Ç2020’ye göre 3 puan azalışla %30 olarak gerçekleşmiştir. Arzum’un operasyonel giderleri aynı dönemde %47,4 oranında yükselmiş ve 44,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 4,2mn TL gider ile 1,2mn TL’lik diğer kayıpların ardından faaliyet karı 1mn TL’yi göstermiştir. 3Ç2020’deki faaliyet karı 30,9mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 18,4 puan azalışla %0,6’yı göstermiştir. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri yıllık 6,8mn TL artışla 9,6mn TL olmuştur. 1,7mn TL’lik vergi geliri sonrasında net dönem zararı 6,9mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Şirketin 9 aylık net dönem karı 32,6mn TL olmuştur. 9A2020’deki net dönem karı 44,5mn TL idi.

Özak GYO (OZKGY, Sınırlı Pozitif): Özak GYO’nun 3Ç2021’deki (konsolide) ana ortaklık net dönem karı 122,2mn TL gerçekleşerek yıllık %6,7 oranında azalmıştır. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2021’de 344,8mn TL ile yıllık %11,8 oranında azalsa da, brüt kar %20,1 oranında artmış ve 180,6mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da %52,4 olmuştur. (3Ç2020: %38,5) Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 14,7mn TL net finansman gideri yazmıştır. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 17,8mn TL net finansman gideri kaydedilmişti.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 9A2021’deki ana ortaklık net dönem karı yıllık %27,2 oranında artarak 324mn TL’ye yükselmiştir.

İhlas Gazetecilik (IHGZT): Şirket tarafından İstanbul Avcılar’da, toplam 9.270,42 m² alana sahip arsa 52,6mn TL bedel ile ve toplam 5.562,64 m² alana sahip arsa 31,5mn TL bedel ile yatırım amaçlı olarak 04.11.2021 tarihinde peşin olarak satın alınmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 80 milyar TL’lik (%16’dan, 7 gün vadeli) repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 340 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,53 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,43-%1,55 bandında hareketin ardından %1,45 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 70 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 70 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi