Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (8.06.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Küresel piyasalarda risk iştahındaki zayıflık haftanın ikinci gününde de devam ediyor. Piyasalar büyüme beklentileri ve enflasyon endişeleri arasında bekleme modunda. Sabah saatlerinde Asya Piyasalarında satıcılı bir görüntü hakimken, ABD vadeliler ise yataya yakın seviyede. Dolar endeksinde hafif toparlanma görülmekle birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ise yeniden gevşeme sözkonusu. Küresel piyasalar, fiyat baskılarının merkez bankalarının teşvikleri beklentilerden daha erken azaltabileceği riski nedeniyle Perşembe günü ABD’de açıklanacak TÜFE rakamlarına odaklanmış durumda. Yurtiçi tarafta haftanın ilk işlem gününde ABD tahvil faizlerindeki sınırlı artış ve kurlardaki görece düşük oynaklığın olumlu katkısıyla endeks günü %0,99 oranında artışla 1.447,08 seviyesinden kapattı. Bu sabah ise Dolar/TL 8,62 seviyesinde yataya yakın işlem görürken, ülke risk primimiz ise (5 yıllık CDS) 8 puanlık iyileşme ile 399 seviyesine gerilemiş durumda. Buna bağlı olarak endeks güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Euro Bölgesi’nde azalan vakalar sonucu normalleşme adımlarının katkısıyla Sentix yatırımcı güveni 21’den 28,1’e yükselerek, Şubat 2018’den beri en yüksek seviyeye geldi, hem cari koşullara hem de beklentilere ilişkin alt endekslerde artış görülmekte.

Almanya’nın sanayi üretimi verisi öncesi dün nisan ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi izlendi. Süveyş Kanalı’nın kapanmasıyla yoğunlaşan tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle veri aylık %0,2 düştü. 3 ay sonra ilk kez aylık olarak düşmüş oldu. Veride dikkat çekici olarak iç siparişler düşerken dış siparişler ise yükseldi.

Yurt içinde bütçe verisi öncesi mayıs ayına ilişkin Hazine nakit dengesi izlendi. Nakit dengesi 29 milyar TL açık verirken, yıllık kümülatif nakit açığı 111,3 milyar TL’den 130,4 milyar TL’ye geldi. Gelirler aylık %12,4 düşerken, giderler ise %2,4 arttı. Mayıs ayında bütçe açısından bakıldığında bir önceki aya göre gelirlerde azalma giderlerde kısmi artış olmasını ve kümülatif bütçe açığının sınırlı artmasını beklemekteyiz.

Dün mayıs ayına ilişkin DHMİ verilerine göre kapanmanın da etkisiyle iç hatlardaki yolcu sayısı aylık düşüşünü sürdürdü ve %16,2 azaldı. Net hizmet geliri açısından öncü olan dış hat yolcu sayısında ise %0,8 düşüş oldu. Bu açıdan cari dengenin altındaki hizmetler dengesinin nisan ve mayıs ayında stabil kalabileceğini değerlendiriyoruz.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 4 Haziran haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 1 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 93,6 milyar USD’ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,2 milyar USD geriledi. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 2,2 milyar USD artarak 14,6 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 2,08 milyar USD artışla (döviz swap stoku +2,06 milyar USD ve altın swap stoku +0,02 milyar USD artışla) rezerv görünümüne destek verdi.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30’da nisan ayına ilişkin dış ticaret dengesi ve TSİ 17’de nisan ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı takip edilecek. ABD’de özellikle hizmet sektörü işletmelerinin yeniden açılmaya başlanmasının da katkısıyla martta veri 8,123 milyon adet seviyesine yükselerek verinin tutulmaya başlandığı 2000 yılından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmişti. Açılan iş sayısının nisan ayında 8,3 milyon adede ulaşması bekleniyor.

Avrupa tarafında ise, TSİ 9’da Almanya’nın ikinci çeyreğe nasıl başlangıç yaptığını işaret edecek olan nisan ayına ilişkin sanayi üretimi verisi takip edilecek. Mart ayında inşaat faaliyetlerindeki yükselişle sanayi üretimi %2,5 artmıştı. Bununla birlikte otomobil üretiminin çip sıkıntısından olumsuz etkilendiğini görmeye devam ediyoruz fakat küresel talep koşullarının olumlu olmasıyla beklenti nisan ayında sanayi üretimindeki aylık artışın devam etmesi fakat yavaşlaması yönünde. Bu kapsamda, Almanya’da nisan ayına ilişkin sanayi üretiminin aylık bazda artışını sürdürerek %0,7 oranında artması beklenirken, yıllık bazda ise artış hızının baz etkisinin de etkisiyle %5,1 seviyesinden %29,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Bunun yanında, Almanya’da TSİ 12’de haziran ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri açıklanacak. Mayısta ZEW beklentiler endeksi aşılama süreci ve teşviklerle geleceğe ilişkin ekonomik toparlanma öngörüleriyle pozitif bölgedeki yükselişini hızlandırmıştı. Özellikle aşılama sürecindeki hızlanma ve ekonomik normalleşme ile endekste cari ve beklenti tarafında yükseliş olması olası.

Ayrıca TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde bu yılın birinci çeyreğine ilişkin nihai büyüme verisi açıklanacak. Euro Bölgesi ekonomisi bu yılın birinci çeyreğinde artan vaka sayılarıyla salgında üçüncü dalga endişelerinin yaşanması ve uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle öncü verilerde çeyreklik bazda -%0,6 oranında daralma sergilerken, yıllık bazda ise -%1,8 oranında daralmıştı. Euro Bölgesi’nde geçen çeyrek itibarıyla pandemi öncesine göre GSYH, halen %5,5 düşük seviyede. Bundan sonraki süreçte kısıtlamaların kaldırılmasının, teşviklerin ve aşılama sürecinin katkısıyla artacak talebin AB genelinde büyümeye katkı yapması beklenmekte. Diğer yandan, TSİ 16’da BoE Başekonomisti Andy Haldane’nin konuşması takip edilecek.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da mayıs ayı İŞKUR işgücü piyasası istatistikleri yayınlanacak. Nisanda kayıtlı işsiz sayısı aylık bazda %9,2 oranında artış sergilemiş ve böylece 7 aylık düşüş trendini sonlandırmıştı. Buna karşın kayıtlı işsiz sayısı nisanda yıllık bazda ise düşüşünü sürdürerek -%19,8 oranında gerilemişti. Açık iş sayısı ise aylık bazda üç aylık artışın ardından nisanda -%20,5 oranında düşüş sergilerken, yıllık bazda ise baz etkisinin etkisiyle %123,3 oranıyla rekor seviyede artış kaydetmişti. Diğer yandan, işe yerleştirme nisanda aylık bazda %10 oranında artarken, yıllık bazda ise baz etkisinin etkisiyle %228,5 oranında artış sergilemişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Borusan Boru (BRSAN, Pozitif): Borusan Boru 1Ç2021’de 73,4mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 16,9mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %4,4 oranında artarak 1.199mn TL’ye yükselirken, brüt kar %44,3 oranında yükselmiş ve 159,3mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in brüt kar marjı ise 1Ç2020’ye göre 3,7 puan artışla %13,3 olarak gerçekleşmiştir. Borusan Boru’nun operasyonel giderleri aynı dönemde %8,7 artmış ve 82,3mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 5,4mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 82,4mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki faaliyet karı 44,7mn TL idi. 1Ç2021 faaliyet kar marjı 3 puan artışla %6,9 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 22,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri yıllık %22,2 artarak 45,5mn TL’ye yükselmiştir. Vergi geliri 14mn TL olurken, ana ortaklık net dönem karı 73,4mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Net kar marjı da 4,7 puan artışla %6,1 olmuştur.

Yataş (YATAS, Sınırlı Pozitif): Yataş 1Ç2021’de 47,1mn TL net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 18,1mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %60,3 oranında artarak 529,8mn TL’ye yükselirken, brüt kar %44,1 oranında yükselmiş ve 181,2mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in brüt kar marjı ise 1Ç2020’ye göre 3,8 puan azalışla %34,2 olarak gerçekleşmiştir. Yataş’ın operasyonel giderleri aynı dönemde %34,4 artmış ve 125,9mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 2,3mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 57,6mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki faaliyet karı 37,7mn TL idi. 1Ç2021 faaliyet kar marjı 0,5 puan azalışla %10,9 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 0,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri yıllık %57 azalarak 6,3mn TL’ye gerilemiştir. Vergi gideri 4,5mn TL olurken, net dönem karı 47,1mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Net kar marjı da 3,4 puan artışla %8,9 olmuştur.

Gözde Girişim (GOZDE, Sınırlı Pozitif): Polinas Plastik’in Propak Ambalaj’da sahip olduğu %95 oranındaki payların tamamının, 120mn EUR işletme değeri üzerinden Constantia Flexibles International GMBH’ye satışına karar verilmiş olduğu duyurulmuştu. Bu kapsamda Alıcı ile Hisse Alım Satım Sözleşmesi imzalandığı ve Rekabet Kurulu’nun 27.05.2021 tarihli toplantısında, İşlem’e izin verilmesine karar verilmiş olduğu açıklanmıştı. Şirket hisselerinin devri 07.06.2021 tarihinde 123,3mn EUR hisse değeri üzerinden gerçekleşmiştir. Hisse bedeli; devir tarihi itibarıyla düzenlenen finansal tablolara göre nihai uyarlamaya tabi tutulacak olup, uyarlama sonucunda oluşacak nihai hisse bedeli ayrıca duyurulacaktır.

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları (SISE, Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu toplantısında küresel cam ambalaj pazarının önemli bir hacmine sahip Avrupa pazarındaki fırsatları değerlendirmek amacı ile iki fırınlı ve yıllık 330 bin ton net üretim kapasiteli, işletme sermayesi gereksinimleri dahil yaklaşık 255mn Euro tutarında Avrupa’daki ilk cam ambalaj fabrikası yatırımının Macaristan’da yapılmasına ve yatırımın gerçekleştirilmesi amacı ile de Macaristan’da %100 hissedarlık ile şirket kurulmasına karar verildiği duyurulmuştur. Avrupa’daki bu ilk cam ambalaj tesis yatırımının ilk fırınının 2023 yılında operasyona başlaması ve 2025 yılı itibariyle tesisin tam kapasiteye ulaşması ve gerçekleştirilecek bu cam ambalaj tesisi yatırımı ile hem Macaristan hem de Avrupa’da artan cam ambalaj talebinin karşılanması hedeflenmektedir. Şişecam hisseleri dün gün %1,5 oranında artışla kapamıştır.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları’nın Mayıs ayında hizmet verilen yolcu sayısı 2,38 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı ayında neredeyse tüm havacılık faaliyetlerinin durması nedeniyle sadece 39.735 adet yolcuya hizmet verilebilmişti. Bir önceki ay ise Şirket’in hizmet verdiği yolcu sayısı 1,74 milyon idi. Mayıs ayı rakamlarına portföye yeni eklenen Kazakistan Almatı Havalimanı yolcu sayısı da dahil edilmiş ve bu durum toplam yolcu sayısına olumlu katkı sağlamıştır. Mayıs ayında Almatı Havalimanı’nda 496.132 yolcuya hizmet verilmiştir.

Mayıs ayında hizmet verilen yolcu sayısı ile birlikte TAV’ın Ocak- Mayıs dönemi hizmet verilen yolcu sayısı (Mayıs ayı Almatı Havalimanı yolcu sayısı dahil) %21 oranında azalarak 8,45 milyona gerilemiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) twitter sayfasından yapılan açıklamaya göre Akaryakıt Ürünlerinde ÖTV Düzenlemesi 08/06/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; benzinde 25 KRŞ/LT fiyat artışı gerçekleşmiş olup, artış mevcut uygulama olan EŞEL MOBİL Sistemi gereği ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır.

Resmi Gazete: Bankaların sermaye yeterliliğinin ölçülmesine ve değerlendirilmesine ilişkin yönetmelikten “ipotek teminatlı menkul kıymet” tanımı çıkarılarak “teminatlı menkul kıymet” tanımı eklendi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle yapılan düzenlemeyle bankaların risklerinin sınıflandırılmasına yönelik 6. maddede, tanım maddesine eklenen teminatlı menkul kıymetin, teminatlı menkul kıymetler sınıfına dahil edilebilmesi için bu riskin sağlaması geren koşullar da belirlendi. Buna göre teminatlı menkul kıymetin, varlık havuzunun; merkezi yönetim, Merkez Bankası, kamu kuruluşu ya da çok taraflı kalkınma bankalarından olan ya da bunlarca garanti edilen alacaklardan, ikamet veya ticari amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan alacaklardan, teminatlı menkul kıymet ihracının %15’ini geçmemek şartıyla %50 ya da daha düşük risk ağırlığına tekabül eden bankalardan veya aracı kurumlardan olan ya da bunlarca garanti edilen alacaklardan oluşması gerekiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) aynı gazetede yayımlanan kredi riski azaltım tekniklerine ilişkin tebliğde de bu düzenlemeye paralel değişiklik yapıldı. Kaynak: Reuters

Sermaye Piyasaları: Citigroup, Türkiye’deki aracılık birimini kapatacağını ve bu ülkeye bağlı müşterilerine Londra’dan hizmet vereceğini açıkladı. Bloomberg’in haberine göre, Citigroup’tan yapılan açıklamada, az sayıda personeli etkileyecek olan hareketin bölgeden uzaklaşmayı yansıtmadığı ifadelerine yer verilirken iş stratejimizin düzenli olarak gözden geçirilmesinin bir parçası olarak, Citi’nin Londra’daki bölgesel merkezinden Türk hisse senedi alım satım faaliyetlerini yönetme kararı alındı denildi. Kurumun yerel bankacılık birimi Citibank A.Ş. aracılığıyla 45 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiği Türkiye’de varlığını sürdüreceği de vurgulandı. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alkim Kağıt (ALKA): Şirketin davacı olduğu, Aytaç Erkaya ve Mehmet Zeki Üçdoğan’ dan, toplam alacaklarından 6mnTL’ lik kısmına ait dava 06.12.2018 tarihinde T.C. İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülmüş oybirliği ile verilen karar şirket lehine sonuçlanmıştı. Davalılar bu karara karşı istinafa başvurmuşlardı. İstinaf başvurusunun karar sonucunun da şirket lehimize sonuçlandığı duyurulmuştur. Böylece, 6mn TL’nin 10 Eylül 2014 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte Aytaç Erkaya ve Mehmet Zeki Üçdoğan’ dan alınarak Alkim Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ ne verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.

Batısöke (BSOKE): 31.05.2021 tarihinde Fabrikanın Döner Fırın-1 hattında yapılacak bakım çalışmaları nedeniyle, 07.06.2021 tarihine kadar duruş bildiriminde bulunulan 1.fırının bakım çalışmaları devam etmektedir. Faaliyete başlangıç tarihi 15.06.2021 olarak planlanmıştır.

Tureks (TUREX): Tureks 1Ç2021’de 7,6mn TL net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 8,4mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %25,4 oranında artarak 143mn TL’ye yükselirken, brüt kar %27,5 oranında yükselmiş ve 19,3mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in brüt kar marjı ise 1Ç2020’ye göre 0,2 puan artışla %13,5 olarak gerçekleşmiştir. Tureks’in operasyonel giderleri aynı dönemde %16,6 artmış ve 4,7mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 0,7mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 15,2mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki faaliyet karı 15,5mn TL idi. 1Ç2021 faaliyet kar marjı 2,9 puan azalışla %10,7 olmuştur. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların zararlarından paylar 0,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri yıllık %18,6 azalarak 3,6mn TL’ye gerilemiştir. Vergi gideri 3,6mn TL olurken, net dönem karı 7,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Net kar marjı da 2 puan azalışla %5,3 olmuştur.

Vakko (VAKKO): Vakko 1Ç2021’de 0,6mn TL net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 3,3mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %7,4 oranında azalarak 265,4mn TL’ye gerilerken, brüt kar %3,6 oranında azalmış ve 131,7mn TL’ye düşmüştür. Şirket’in brüt kar marjı ise 1Ç2020’ye göre 2 puan artışla %49,6 olarak gerçekleşmiştir. Vakko’nun operasyonel giderleri aynı dönemde %1 artmış ve 127,7mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 6,5mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 10,5mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki faaliyet karı 16mn TL idi. 1Ç2021 faaliyet kar marjı 1,6 puan azalışla %3,9 olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri yıllık %42,6 azalarak 10,3mn TL’ye gerilemiştir. Vergi geliri 0,5mn TL olurken, net dönem karı 0,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Net kar marjı da %0,2’yi göstermiştir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 68 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 331 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,56 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,56-%1,58 bandında hareketin ardından %1,57 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda sınırlı yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 5 baz puana varan sınırlı yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi