Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (8.04.2021)

SABAH STRATEJİSİ

FOMC toplantı tutanaklarının ardından borsaların ABD on yıllık tahvil faizindeki kısa vadeli düşüşe tepki vermeye başladığını izliyoruz. Bu sabah Nasdaq vadelisi %0,7 civarında yükseliş kaydediyor. Bugün konuşacak Fed Başkanı Powell’ın da güvercin açıklamalar yapması bekleniyor. Görece düşük hacimlerde de olsa borsalardaki artı seyrin BIST100 tarafına da yansıması beklenebilir ve endeks güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Dün 1.402 seviyesine kadar gerileyen endeks, öğleden sonra toparlanarak günü 1.418 seviyesinden kapatmıştı. Kurun kısa vadeli cılız ataklarından destek bulan bankacılık endeksi (XBANK) de %0,86 oranında değer kazandı. Bugün de dün öğleden sonra bankacılık hisseleri öncülüğünde gelen alımların devam edebileceğini ve endeksin 1.435/40 bölgesine kadar yükseliş kaydedebileceğini tahmin ediyoruz.

MAKROEKONOMİ

Bugün Fed toplantı tutanakları sonrası Fed Başkanı Powell’ın konuşmasını takip edeceğiz. Dün Fed’in son toplantısına ilişkin tutanaklar yayınlandı. Tutanaklarda bazı üyeler güçlü talebin beklentilerin üstünde enflasyona sebep olabileceğine dair fikir belirtmekte. Bazı üyeler ise daha önce düşük enflasyona katkıda bulunan faktörlerin enflasyona aşağı yönlü baskı uygulayabileceğini belirtmekte. Fed ayrıca düşük işsizlik ve enflasyon hedeflerinde önemli ilerleme kaydedilene kadar varlık alımlarının devam edeceğine vurgu yapmakta. Varlık alımlarının ne zaman azaltılacağı piyasalarca tartışılmakta. Tutanaklarda buna yönelik hedeflere ulaşmanın biraz zaman alacağı vurgusu var. Son dönemde artan uzun vadeli tahvil faiz oranlarına ilişkin Fed herhangi bir adım atmamıştı. Tutanaklarda Fed üyeleri artan uzun vadeli tahvil faiz oranlarını iyileşen ekonomik görünüme bağlamakta.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30’da 3 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 26 Mart haftasında yeni işsizlik maaşı başvuruları sürpriz bir şekilde artış sergileyerek 719 bin kişi seviyesine yükselmişti. Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık destek paketi, birçok eyalette kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmesi ve aşılamaların hız kazanmasının etkisiyle önümüzdeki haftalarda yeni işsizlik maaşı başvurularında iyileşme gözlenebilir. Bu kapsamda, 3 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının 680 bin kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor. Diğer istihdam göstergelerinde de toparlanma gözleniyor. Mart ayı geneline ilişkin tarım dışı istihdam verisi, istihdam piyasasında toparlanmanın devam ettiğini göstermişti. Ayrıca TSİ 18’de St. Louis Fed Başkan James Bullard’ın konuşması takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, bugün odak noktasında TSİ 14.30’da ECB’nin mart ayındaki toplantısına ilişkin tutanaklarının yayınlanması olacak. ECB, mart ayındaki toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmemiş ancak tahvil alım hızına ilişkin olarak yönlendirmede bulunmuştu. Bu kapsamda, PEPP kapsamındaki tahvil alım programının en azından Mart 2022’ye kadar veya koronavirüs krizinin sona erdiği kararı verilene kadar devam edileceği ve ikinci çeyrekte (nisan-haziran döneminde) PEPP çerçevesinde varlık alımlarının yılın ilk ayına göre ciddi şekilde daha yüksek hızla gerçekleşmesinin beklendiği vurgulanmıştı.

Bugün ayrıca TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin ÜFE’nin imalat sanayi sektörünün güçlü görünümü, enerji ve endüstriyel ham maddelerin fiyatlarının artmasının yanında baz etkisinin de etkisiyle yıllık bazda %0’dan %1,4 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Öte yandan, TSİ 20’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları’ndaki konuşmaları izlenecek.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da mart ayına ilişkin İŞKUR işgücü piyasası istatistikleri takip edilecek. İŞKUR verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı şubatta bir önceki aya göre %1,8 oranında gerileyerek 2,86 milyon kişi seviyesine gerilemiş ve böylece kayıtlı işsiz sayısı aylık bazda aralıksız düşüşünü altıncı ayına taşımıştı. İşverenin işçi talebini gösteren açık iş sayısı ise aylık %6,7 artmıştı, açık iş talebi en çok imalat sektöründe olmuştu. İşe yerleştirme istatistiği ise aylık %10,3 düşmüştü ve son 9 ayın en düşük rakamı olan 63,3 bin kişiye gerilemişti. Ayrıca TSİ 10’da yılın ikinci çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi yayınlanacak.

Bugün ayrıca TCMB, DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.

Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 2 Nisan haftasında toplam DTH miktarı 2,59 milyar USD azaldı ve düşüşünü son iki haftada sürdürdü. Geçen hafta bireysel DTH’lar 1,17 milyar USD, kurumsal DTH’lar ise 1,43 milyar USD geriledi. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı (dolarizasyon oranı) %54,5’ten %54,6’ya yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,42 artış ,YP kredilerde haftalık %0,24 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık %0,19 artış görmekteyiz.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 2 Nisan haftasında toplam ve net rezervin gerilediğini hesaplamaktayız. TCMB Analitik Bilanço verisine göre ilgili haftada TCMB dış varlıkları 3,2 milyar USD geriledi. Bunun neticesinde toplam rezervin 87,5 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,1 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 12,8 milyar USD seviyesinden 10,7 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta yatay seyrederken, 30 Mart tarihli 2 milyar USD tutarında Eurobond itfası rezervleri düşürücü yönde etki yaptı.

Hazine nakit dengesi mart ayında 40,9 milyar TL fazla verdi ve kümülatif nakit açığı 144,2 milyar TL’ye geriledi. Bu sene TCMB kar aktarımının 31 Mart itibarıyla olması ve şubat ayında tahakkuk eden vergilerin 23 milyar TL’lik kısmının mart ayında Hazine hesabına girmesi de nakit dengesinin fazla vermesine katkıda bulundu. Veriye baktığımızda gelir artışının aylık bazda %57,2, kar aktarımı hariç gelir (30,2 milyar TL kar+5,5 milyar TL ihtiyaç akçesi) yaklaşık %20,7 olduğunu hesaplamaktayız. Harcamalardaki artış ise aylık bazda %11,3 ile gelir artışının altında. Bu açıdan mart ayı kümülatif bütçe açığında azalma göreceğiz.

Dün yurt içinde DHMİ verileri de izlendi. Kısıtlamaların gevşetilmesiyle yolcu sayısında artış görmekteyiz ve geçen ay itibarıyla baz etkisinin de ortadan kalkmasıyla yıllık bazda ılımlı düşüşler gördük. Mart ayında iç hat yolcu aylık %22,5 artarken, geçtiğimiz senenin aynı ayıyla kıyaslandığında %4,7 düşük kaldı. Net hizmet gelirleri açısından öncü veri olan dış hat yolcu sayısı ise aylık %49,2 arttı, yıllık bazda ise %2,8 düşük kaldı. Artan vaka sayıları sonucunda artan tedbirler ile yolcu sayısında kısa vadede düşme göreceğiz fakat küresel ve yerel ölçekteki aşılanma sürecindeki başarıya bağlı olmakla birlikte orta vadede veride artış görmemiz ile cari dengeye olan baskı kısmi azalacaktır.

ŞİRKET HABERLERİ

İş GYO (ISGYO, Nötr): Koronavirüs salgını kapsamında, Şirket portföyünde yer alan alışveriş merkezi, çarşı ve ticaret alanı kiracılarına, güncel ziyaretçi sayıları ve iş hacimleri dikkate alınarak; geçmiş borçlarını kapatmaları veya ödeme planına bağlamaları şartıyla ve her bir kiracı özelinde değişen şekil ve tutarlarda Nisan-Haziran 2021 dönemi için kira desteği sağlanması hususunda Şirket Genel Müdürlüğü’ne yetki verilmesine karar verilmiştir.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları’nın Mart ayında hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %17 oranında azalarak 1,8 milyon olarak gerçekleşmesine karşın, yılın ilk üç ayındaki en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Ocak ve Şubat aylarında hizmet verilen yolcu sayısı sırasıyla 1,2 ve 1,3 milyondu. Yurtiçi havalimanlarında hizmet verilen yolcu sayısı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre sadece %9 oranında azalırken, yurtdışı havalimanlarında hizmet verilen yolcu sayısındaki daralma ise %44 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mart ayında Gazipaşa, Bodrum ve Antalya havalimanları yolcu sayıları sırasıyla %34, %28 ve %2 oranlarında artış kaydetmiştir.

Mart ayında hizmet verilen yolcu sayısı ile birlikte TAV’ın Ocak- Mart dönemi hizmet verilen yolcu sayısı %59 oranında azalarak 4,3 milyona gerilemiştir.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): 119 gün vadeli 200mn TL nominal değerli Vakıfbank finansman bonoları ihraç ve halka arz edilecek olup Vakıfbank Finansman Bonolarının ihraç ve halka arzına ilişkin talep toplama işlemi 12-13-14 Nisan 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu bonolara, 200mn TL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 300mn TL nominal tutara yükseltilebilecektir.

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık: T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, 2021 yılının Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Bu ayda, Türkiye genelinde hizmet veren havalimanlarında iç hat yolcu trafiği 4.561.895, dış hat yolcu trafiği 2.489.609 oldu. Böylece söz konusu ayda direkt transit yolcular ile birlikte toplam 7.057.896 yolcuya hizmet verildi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Banvit (BANVT): Rekabet Kurumu tarafından halihazırda yürütülmekte olan soruşturma kapsamında hazırlanan Soruşturma Raporu Şirkete tebellüğ edilmiştir. Soruşturma devam etmekle birlikte, Soruşturma Raporu’nda Banvit’in Rekabet Kanunu’nu ihlal etmediği ve dolayısıyla Banvit hakkında idari para cezası uygulanmasına yer olmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Doğtaş Kelebek (DGKLB): Şirketin yurtdışı perakende satış faaliyetlerini daha etkin yönetebilmek üzere; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde “Doğtaş Kelebek Mobilya Kıbrıs Ltd. Şti.” unvanlı, 50bin Euro ödenmiş sermayeli, yeni bir şirket kurulmasına karar verildiği duyurulmuştur.

Metro Yatırım Ortaklığı (MTRYO): Şirket hisse başına brüt 0,0394 TL kar payı dağıtımı Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,9 olarak hesaplanmaktadır.

Lokman Hekim (LKMNH): Şirket 200mn TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 24mn TL olan çıkarılmış sermayesinin 6,2mn TL si 2020 Yılı Dönem Net Karından, 5,8mn TL si Olağanüstü Yedeklerden karşılanmak üzere, toplam 12mn TL (%50) bedelsiz artırılarak 36mn TL’ye artırılmasına karar verildiği açıklanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 75 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 350 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,66 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,63-%1,68 bandında hareketin ardından %1,67 seviyesinden günü kapattı.Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde genel olarak faizlerde sınırlı yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 5 baz puan civarında yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi