Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (7.10.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz arzını artıracağına yönelik açıklaması ile doğal gaz fiyatlarında %10’lara varan düşüş gözlendi. Petrolde de yaklaşık %3 düşüş yaşandı. Bir süredir enerji fiyatlarındaki sert yükselişler stagflasyon endişelerini beraberinde getirmiş ve bu da risk iştahının zayıflamasıyla sonuçlanmıştı. Enerji fiyatlarında yaşanan soluklanma ile birlikte dün ABD vadelileri %0,5’e yakın primle günü tamamladılar. Bununla birlikte ABD’de borçlanma tavanı ile ilgili anlaşma ihtimalinin gündeme gelmesi de piyasaları kısmen desteklerken, ABD vadelileri bu sabah vadelilerde %0,5 civarında yükselişte. Asya’da ise MSCI Asya Pasifik endeksindeki yükseliş %1,5’e yaklaşıyor. Asya’daki sert yükselişe ABD Başkanı Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi’nin görüşebileceği haberleri ek katkı yapıyor olabilir. Bu arada, ECB’nin piyasalarda oluşabilecek bir çalkantıya karşı yeni bir tahvil alım programı üzerinde çalıştığı haberi de önemli. Tüm bu gelişmeler de piyasalarda kısa vadeli rahatlama yaratmış durumda. Enerji fiyatlarında yukarı yönlü tekrar bir ivmelenme gözlenmedikçe bu sabahki rahatlama fiyatlaması gün içerisinde devam edebilir. Küresel borsalarda bu sabah gözlenen hareketlerle BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında yükselişle başlayabilir. Yurtdışı piyasalardaki risk algısı endeks üzerinde etkili olmaya devam edebilecekken, TCMB’nin bugünkü yatırımcı toplantısı yakından izlenecek.

MAKROEKONOMİ

Almanya’da fabrika satışları ağustosta tedarik zincirindeki sıkıntıların yansımasıyla beklentilerin altında geldi, aylık bazda %7,7 düştü, yıllık bazda artış hızı %26,1’den %11,7’ye geriledi. Verideki düşüşte dış talebin zayıflaması, ki ihracat siparişleri %9,5 azaldı ve otomobil siparişlerindeki zayıflık etkili olmakta. Ekonomisi otomobil üretimine oldukça bağlı olan Almanya’da süregelen arz tedarik sıkıntıları ve çip sıkıntısıyla olası sipariş iptallerinin ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam etmesi.

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar aylık %0,3 arttı, yıllık bazda ise yatay seyretmekte. Temmuz ayında aylık %2,6 düşmüştü ki iç talebin bu ayda zayıf seyrini sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Alt kalemlerde baz etkisinin etkileri görülmekte. Geçen ay belirgin düşen gıda dışı ve internet satışlarının bu ay belirgin arttığı gözlenmekte.

ABD ADP özel sektör istihdamı eylül ayında 568 bin kişi arttı. Önceki ayın istihdam artışı ise 374 bin kişiden 340 bin kişiye revize edildi. Bütün sektörler istihdama katkı sağlarken, eylülde konaklama ve eğlence sektörü istihdamı 266 bin kişi artarak istihdama en çok katkı sağlayan sektör oldu, hizmet sektörü istihdamı ise toplamda 466 bin kişi arttı. Dikkat çekici olarak istihdam artışının çoğu büyük ölçekli şirketlerden kaynaklandı. ADP verisi, tarım dışı öncesi beklentilerin üzerinde arttı fakat salgın sonrası ADP ile tarım dışı istihdam verisi farklı hareket edebilmekte.

Veri takvimine bakıldığında,

Yurt içinde bugün son çeyreğe ilişkin dış ticaret beklenti anketi, eylül ayına ilişkin DHMİ istatistikleri ve Hazine Nakit Dengesi izlenecek.

Bugün ayrıca TCMB, DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 1 Ekim haftasında toplam DTH miktarı 2,62 milyar USD (Bireysel 1,04 milyar USD düşüş ve kurumsal 1,58 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %55,2’den %55,1’e geriledi. TL kredilerde haftalık %0,8 artış, YP kredilerde %0,89 düşüş toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,19 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 1 Ekim haftasında toplam ve net rezervlerin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,33 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 121,7 milyar USD’ye gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,89 milyar USD arttı. Buna göre net uluslararası rezervin 1,2 milyar USD düşerek 29,2 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. Geçen hafta yurt içi bankalarla olan swap miktarı 1,08 milyar USD azalarak rezervleri düşürdü.

DHMİ istatistiklerine göre ağustos ayında normalleşme sürecinin devamıyla birlikte iç hat ve dış hat yolcu sayısındaki aylık artış sürmüştü. İç hat yolcu sayısı artış hızının aylık %1,1’e, dış hat yolcu sayısındaki artışın ise %12’ye yavaşladığını görmüştük. Veri, cari denge net hizmet gelirlerindeki olumlu seyrin devam edip etmediğine dair fikir verecektir.

Hazine nakit dengesi ağustos ayında 64,3 milyar TL fazla vermis, 12 aylık kümülatif nakit açığı, 148 milyar TL’den 114 milyar TL’ye iyileşmişti. Nakit açığı/GSYH oranı da %2,5 seviyesinden %1,9 seviyesine gerilemişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Eylül-Kasım dönemi iç borçlanma stratejisinde eylül ayı için iç borçlanma hedefi 40 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine bu ay hesaplamalarımıza göre yaklaşık 32,9 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve hedeflenenin altında borçlandı. Anapara ödemesinin 27,8 milyar TL olduğu varsaydığımızda Hazine bu ay 5,1 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini öngörüyoruz. Bu ay 2,25 milyar USD dış borçlanma gerçekleştirirken, dış borç anapara ödemesinin ise 1,3 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 18 milyar TL net dış borçlanma gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine’nin eylül ayında toplamda yaklaşık 23,1 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz. Bu ay Hazine’nin TCMB Analitik Bilanço’dan kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin önceki aya göre 4,3 milyar TL arttığını görmekteyiz. Bu açıdan ağustos ayında gördüğümüz nakit fazlasının eylül ayında tekrar nakit açığına dönmesini beklemekteyiz.

Yurt dışında ECB’nin toplantı tutanakları odak noktasında olacak. Yurt dışında veri gündeminde ise Almanya’nın ağustos ayı sanayi üretimi ve ABD’de haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak.

ECB’nin son toplantıdaki olumlu ekonomik görünüm ve enflasyon gelişmeleri gerekçe gösterilerek alınan PEPP kapsamında varlık alımlarını daha ılımlı hızda sürdürülmesi yönündeki kararının detayları tutanaklarda önemli olacaktır.

Almanya sanayi üretimi küresel arz sıkıntılarından etkilenmekte. Temmuz ayında aylık %1,6 düşmüştü. Bu ay da otomotiv endüstrisindeki üretim sıkıntılarının, yükselen girdi maliyetlerinin ve enerji fiyatlarındaki artışın devamıyla sanayi üretiminin ağustos ayında aylık bazda düşmesi beklenmekte.Yıllık büyümenin ise %5,7’den %5’e gerilemesi beklenmekte.

Beklentilerin üzerinde gelen ADP verisi sonrası haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları verilerine baktığımızda eylül ayında kısmi yükselişler gördük. Son açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları da 11 bin kişi artışla 362 bin kişi seviyesine yükseldi ve böylece son üç haftada yükselişini sürdürmüştü. Bu hafta ise haftalık işsizlik maaşı başvurularının 345 bin kişiye gerilemesi beklenmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Holding (ALARK, Nötr): Şirket’in Bağlı Ortaklığı Altek Alarko Elektrik Santralları Tesis İşletme ve Ticaret A.Ş.’nin, 16 MWe/24.1 MWp lisanslı bir Güneş Enerjisi Santralı’na sahip özel amaçlı şirketin hisselerinin %100’ünü devralmak üzere hisse sahipleriyle münhasıran bir ön anlaşma imzaladığı ve incelemeler sonucunda hisse alımı konusunda hisse sahipleriyle mutabakat sağlanması durumunda, söz konusu özel amaçlı şirketin hisselerinin gerekli yasal prosedürlerin tamamlanmasını müteakip devir alınacağı daha önce kamuoyuna duyurulmuştu. Yapılan incelemeler ve görüşmeler sonucunda hisse sahipleriyle mutabakat sağlanamamış olup, söz konusu özel amaçlı şirketin hisselerinin devri gerçekleşmemiştir.

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Şirket ile Tek-Gıda İş Sendikası arasında 01.09.2021-31.08.2023 dönemi için yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmış olup, imza aşamasındadır. Buna göre, Toplu İş sözleşmenin birinci yılı için sendikalı çalışanların brüt aylık ücretlerine brüt 1.500TL/Ay zam yapılmıştır. Sözleşmenin ikinci yılı için ise sendikalı çalışanların brüt aylık ücretlerine TÜİK Tüketici Fiyatları Endeksi artış oranı + %3 oranında artış ve seyyanen brüt 200 TL/Ay zam yapılacaktır.

Sabancı Holding (SAHOL, Sınırlı Pozitif): Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük San.ve Tic. A.Ş. (PHILSA) sermayesinin %25’ini temsil eden 750bin TL nominal değerli paylar ile Philip Morrissa Philip Morris Sabancı Paz. ve Sat. A.Ş. (PMSA) sermayesinin %24,75’ini temsil eden 173bin TL nominal değerli payların tamamının, 2.887mn TL bedelle (Son değerleme çalışmamızda ilgili paylar için kullanılan tahmini değer 1.829mn TL idi) Philip Morris Products S.A.’ye (PM) ve/veya iştiraklerine devrinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla Rekabet Kurumu’na müracaat edilmesine karar verilmiştir. Rekabet Kurulu’nun işleme onay vermesi ve diğer koşulların yerine getirilmesi şartıyla, Şirket ve PM arasında bir pay alım-satım sözleşmesi imzalanacak ve kapanış işlemleri gerçekleştirilecektir. Planlanan kapanış işlemleri tahtında, Şirkete ait PHILSA ve PMSA payları PM’ye ve/veya iştiraklerine devredilecek ve kapanış tarihindeki düzeltmeler sonrası devir bedeli aynı gün Şirketce tahsil edilecektir. Öte yandan, 2021 mali yılının sona ermesini takiben, devir bedeli önceden belirlenmiş birtakım düzeltmelere daha tabi tutulacak olup nihai devir bedeli kesinleştiğinde kamuya duyurulacaktır. Bu çerçevede, işleme ilişkin gerekli izin ve onayların alınmasını teminen 06.10.2021 tarihinde Rekabet Kurumu başvurusu gerçekleştirilmiştir. Gerekli koşulların sağlanması ve ilgili izin ve onayların alınması şartıyla, Şirket ile PM arasında pay alım-satım sözleşmesinin imzalanması ve pay devirlerinin 2021 yılının son çeyreğinde tamamlanması hedeflenmektedir.

Şişe Cam (SISE, Nötr): 6 Ekim 2021 tarihinde 7,93 TL – 7,96 TL fiyat aralığından (ortalama 7,95 TL) 3mn adet pay geri alınmış ve Şirket’in sahip olduğu SISE payları 31.163.027 adede ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %1,02).

SEKTÖR HABERLERİ

Uluslararası Yatırım: Polonyalı hazır giyim markası LPP ve İsveçli mobilya perakendecisi IKEA Türkiye’ye yönelik yatırım planları açıklarken, Alman ilaç şirketi Boehringer Ingelheim ve Belçikalı paketleme şirketi DW Reusables Türkiye’de yeni yatırımlara imza attı. Kaynak: Bloomberg HT

Ambalaj: Ambalaj sektörü geçtiğimiz yıllara kıyasla ihracatını artırarak ekonomiye sağladığı katma değeri daha da yukarılara taşımayı başardı. Sektör bu yılın ilk yarısında 3 milyar 44 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktar olarak yüzde 6, değer olarak yüzde 26 artış kaydetti. 2020’nin ilk yarısında 1,39 milyon ton olan toplam ambalaj ihracatı, 2021’in aynı döneminde yüzde 6’lık artışla 1,48 milyon ton olarak gerçekleşti. Kaynak: AA

Mobilya: IKEA Türkiye Genel Müdür Vekili ve CFO’su Kerim Nişel Reuters’a yaptığı açıklamada şirketin Türkiye’den daha fazla alım yapmayı; koltuk, kitaplık, mutfak dolaplarını Türkiye’de ürettirmeyi planladığını söyledi. Nişel, IKEA’nın Türkiye’den dünyaya yaptığı ihracat tutarı ile ilgili bilgi vermedi. Ancak IKEA’nın Türkiye’den ihraç ettiği ürün miktarının Türkiye’ye ithal ettiği ürün miktarının yaklaşık 3 misli olduğunu belirtti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bagfaş (BAGFS): Yakın İzleme Pazarı’nda işlem gören Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları paylarının, 08/10/2021 tarihinden itibaren Alt Pazar’da işlem görmeye başlamasına karar verilmiştir. Söz konusu şirket payları 08/10/2021 tarihinde 07/10/2021 gün sonunda oluşacak baz fiyatla ve Alt Pazar’a ait işlem esaslarıyla işlem görmeye başlayacaktır.

Kontrolmatik (KONTR): Enternasyonel Gayrimenkul Yatırım Kiralama ve Ticaret A.Ş ile, Bursa ili Orhaneli İlçesinde kurulacak olan Gümüşpınar Ferrokrom TM dahilinde trafo  merkezinin elektrik işleri ve enerji iletim hattının yapım işleri projesi kapsamında 2,4mn USD + KDV tutarında sözleşme imzalamıştır.

Ulusoy Un (ULUUN): Söke Değirmencilik San. ve Tic. A.Ş. (Söke Un AŞ) paylarının satın alınması amacıyla 13.08.2021 tarihinde Mediterra Capital Partners’a verilen revize teklife istinaden Söke Un A.Ş hakim ortağı olan ve Mediterra Capital Partners kontrolündeki Moms Kitchen International S.a.r.l ile Ulusoy Un arasında 30.11.2021 tarihine kadar satın alma konusunda münhasırlık içeren niyet mektubu (term sheet) 06.10.2021 tarihinde imzalanmıştır. Mediterra Capital Partners ile bir süredir devam etmekte olan görüşmeler neticesinde, işlemin gerçekleşeceği fiyat aralığı tespit edilmiş ve belirlenen bu fiyat aralığında kalmak kaydıyla, söz konusu satın alıma ilişkin ödeme, fiyat ve diğer koşullarının kesinleştirilmesi amacıyla hisse alım satım sözleşmesi müzakerelerine başlanmasına karar verilmiştir.

Vakıf GYO (VKGYO): Şirket’in %99 payına sahip olduğu Vakıf GYO ve Obaköy Adi Ortaklığı mülkiyetinde bulunan, İstanbul Maltepe’de kayıtlı arsa üzerinde geliştirilen “Tablo Adalar Projesi (Maltepe Konut Projesi)” için gerçekleştirilen ana yüklenici İhalesi sonucu, 350mn TL ile en uygun teklifi veren REC Uluslararası İnş. Yat. San. ve Tic. AŞ ile 06 Ekim 2021 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.

Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ” 154 kV Atakum Trafo Merkezi Yapımı” ihalesinde, vergiler hariç 40,2mn TL bedelle en iyi teklifi vererek 1. sırada yer almıştır. İhale sonucunun kesinleşmesi için, İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, düzenleyen kurumdan ihale komisyon kararı beklenecek olup süreç ile ilgili gelişmeler paylaşılacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %18 seviyesinde oluştu. TCMB dün 58 milyar TL’lik (%18’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 342 milyar TL oldu.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi